• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce putrezește usturoiul. Cauze și soluții

    Violina Gorcinschi -

    Putrezirea usturoiului – cauze și soluții. Motivele pentru care putrezește usturoiul sunt multiple. În principal, usturoiul putrezește atât în grădină, cât și după recoltare, din cauza bolilor fungice, a putregaiului bacterian, dar și a atacurilor dăunătorilor care facilitează pătrunderea agenților patogeni în bulbi. Această problemă se poate preveni prin efectuarea tehnicilor agricole simple și monitorizarea regulată a culturilor.

    Principalele cauze pentru putrezirea usturoiului, atât în grădină, cât și după recoltare, sunt atacurile diferitelor ciuperci. Udările necorespunzătoare, combinate cu condițiile meteo nefavorabile contribuie la dezvoltarea microorganisemlor patogene.

    Pentru a reduce riscul de infecție prin materialul săditor contaminat, se efectuează tratarea semințelor cu fungicide, înainte de plantare, a recomandat desigusxpro.com.

    De ce putrezește usturoiul. Posibilă cauză: Fuzarioza

    Putrezirea usturoiului este cauzată cel mia frecvent de fuzarioză. Factorii care favorizează dezvoltarea ciupercilor de tipul Fusarium la usturoi sunt umiditatea crescută și vremea caldă (ce depășește 13-20°C). Atacul fuzariozei afectează multe plante din grădină și hibernează, de obicei, pe resturile vegetale. Infecția cu fuzarioză poate fi amplificată în cazul degradării bulbilor de către dăunători sau în timpul recoltării.

    Principalele simptome ale fuzariozei la usturoi sunt:

    – îngălbenirea și ofilirea frunzelor, ce se extinde, ulterior, pe întreaga plantă;
    – apariția dungilor brune pe frunze;
    – scoaterea ușoară a usturoiului din pământ, din cauza putrezirii bulbului;
    – partea de jos a căpățânei de usturoi se înmoaie și este acoperită de un strat subțire de miceliu.

    Dacă depistezi fuzarioza la cultura de usturoi, toate plantele infectate trebuie imediat îndepărtate, iar udările trebuie reduse temporar, indiferent de starea vremii.

    usturoi infectat cu putregaiul alb
    Putregaiul alb la usturoi (foto: armuro.com)

    De ce putrezește usturoiul. Posibilă cauză: Putregaiul alb

    Usturoiul putrezește și din cauza putregaiului alb. Sclerotium cepivorum se întâlnește destul de frecvent în parcelele cu usturoi, fiind unul dintre principalele cauze pentru putrezirea căpățânilor.

    Cum atacă putregaiul alb usturoiul:

    – inițial, vârfurile frunzelor se îngălbenesc, apoi simptomul se extinde pe întreaga masă verde a plantei;
    – usturoiul bolnav scos din pământ prezintă o înflorire albă a miceliului ciupercii la nivelul bulbilor;
    – miceliul ciupercii pătrunde rapid în interiorul căpățânii, provocând putrezirea usturoiului, care capătă o textură apoasă.

    Din păcate, cultivatorii nu sunt alarmați inițial de primele semne ale putregaiului și descoperă prea târziu atacul.

    Fungicidele ajută la salvarea unei părți importante din cultură, prin prelucrarea și eliminarea în timp util a plantelor infectate din grădină. Unul dintre fungicidele ce pot fi folosite împotriva putregaiului alb la usturoi este Switch 62,5WG, de la Syngenta. Acesta se aplică într-o cantitate de 1 kilogram/hectar, intervalul minim dintre tratamente fiind de 10-14 zile.

    De ce putrezește usturoiul. Posibilă cauză: Mana (Peronospora destructor)

    Mana la usturoi este cauzată de agentul patogen Peronospora destructor. Temperaturile mai scăzute (7-16°C) și umiditatea crescută sunt factori care încurajează dezvoltarea acestei boli. În doar două săptămâni, mana poate distruge cea mai mare parte a culturii. După debutul zilelor uscate cu soare, răspândirea infecției încetinește.

    Pentru a nu rata stadiul inițial al bolii, trebuie să cunoști principalele simptome:

    – frunzele sunt acoperite cu pete ovale, gălbui;
    – pe vreme foarte umedă, plantele prezintă o floare purpurie de spori;
    – frunzele se ondulează și cad. Treptat, infecția captează întreaga parte aeriană, coboară în bulb și începe procesele de descompunere.

    Mana trăiește în sol, în bulbi uitați sau în semințe infectate. Dacă detectezi această boală la usturoi, aplică urgent fungicide. Zorvec Endavia, de la Corteva Agriscience, este unul din fungicidele eficiente împotriva manei. Poate fi aplicat de maximum 3 ori, într-o cantitate de 0,5 litri/hectar, cu o pauză de 28 de zile între aplicări.

    De ce putrezește usturoiul. Posibilă cauză: Putregaiul bacterian

    Putregaiul bacterian este poate declanșa putrezirea și este provocat de deteriorarea mecanică a usturoiului. Dăunătorii care rod bulbul se fac, de obicei, vinovați de această problemă. Cățeii de usturoi infectati sunt acoperiti cu dungi si pete, pulpa devine sticloasă, căpătând o nuanță perlată. Un astfel de usturoi are un miros neplăcut, putred și se transformă treptat în mucus.

    Pericolul acestei infecții este faptul că, de obicei, degradarea usturoiului apare în timpul depozitării și este greu de recunoscut dacă nu este curățat usturoiul

    Pentru a preveni apariția putregaiului bacterian, se recomandă:

    – combaterea insectelor;
    – curățarea grădinii de resturi organice, toamna;
    – efectuarea fertilizărilor cu conținut ridicat de fosfor;
    – respectarea rotației culturilor.

    Insectele dăunătoare fac deseori ravagii în culturile de usturoi. Încălcarea regulilor de rotație a culturilor, solurile sărace și udarea greșită a parcelelor pot duce la răspândirea rapidă a dăunătorilor și la o pierdere importantă a recoltei. Pentru combaterea dăunătorilor, se pot folosi insecticide de uz general.

    usturoi infestat cu larve
    Musca cepei la usturoi (foto: growveg.com)

    De ce putrezește usturoiul. Posibilă cauză: Musca cepei

    Larvele de musca cepei se hrănesc și cu pulpă de usturoi și pot declanșa putrezirea usturoiului. Insecta hibernează în sol, la o adâncime de 10-20 cm, în stadiul de pupă. În timpul înfloririi culturilor horticole, muștele ies la suprafață și după 5-10 zile, depun ouă albe pe usturoi sau în apropiere pe sol. După 3–7 zile, larvele apar și atacă bulbii.

    În timpul sezonului, apar, de regulă, 2-3 generații de musca cepei, înmulțirea acestui dăunător fiind favorizată de verile ploioase.

    Bulbii deteriorați putrezesc rapid din cauza infecțiilor fungice și bacteriene. Frunzele de usturoi se îngălbenesc, se ondulează și se usucă. Larvele pot fi văzute la tăierea căpățânei.

    Următoarele măsuri vor ajuta la protejarea parcelelor de usturoi:

    – Săparea de toamnă a solului;
    – Mulcirea solului cu turbă. Musca cepei fuge de solurile de turbă;
    – Plantarea morcovilor între rânduri;
    – Stropirea plantelor o dată pe săptămână, de la sfârșitul lunii aprilie până la mijlocul lunii iulie, cu un amestec de 10 g de praf de tutun, 100 g de cenușă și 5 g de piper măcinat;
    – Stropirea solului și a plantelor cu preparatul: 2-3 lingurițe de piper roșu măcinat și 250 g de praf de tutun se agită în 2-3 litri de apă clocotită. Ține amestecul trei zile într-un loc cald și diluează-l într-o găleată de apă, cu adăugarea a 50 ml de săpun lichid. Tratamentul se efectuează la fiecare 7 zile, începând cu sfârșitul lunii aprilie.

    De ce putrezește usturoiul. Posibilă cauză: Nematodul tulpinilor și bulbilor

    Cel mai problematic dăunător pentru cultura de usturoi este nematodul tulpinilor și bulbilor. În solurile argiloase grele, este capabil să distrugă cea mai mare parte a culturii. Cauza putrezirii usturoiului nu este numai deteriorarea mecanică a bulbului, ci și atacurile ulterioare ale bacteriilor și ciupercilor.

    Resturile plantelor de usturoi, arpagic și bulbi de semințe uitate în pământ sunt potrivite pentru iernarea acestor dăunători. Larvele și adulții se hrănesc cu părțile suculente ale cățeilor de usturoi și ale tulpinilor. Atât umiditatea ridicată, cât și vremea rece sunt condiții favorabile pentru răspândirea dăunătorilor.

    Viermii mănâncă fundul bulbului, provocând putrezirea și moartea rapidă a acestuia. Deasupra solului, frunzele plantei sunt acoperite cu dungi, apoi se îngălbenesc și se usucă. Planta infectată se smulge cu ușurință din sol și are un miros neplăcut.

    Pentru a preveni atacurile, se iau următoarele măsuri:

    -Adăugarea, în solurile grele, a componentelor organice, cum ar fi turbă, paie și rumeguș;
    -Efectuarea săpăturilor, urmate de aplicarea gunoiului de grajd verde;
    -Administrarea infuziilor cu cenușă de lemn sau a semințelor de cuișoare.

    o persoana care scoate usturoi din gradina
    Cum protejăm culturile de usturoi (foto: finegardening.com)

    Putrezirea usturoiului – măsuri de prevenire

    Prevenirea putrezirii usturoiului se face cu câteva măsuri eficiente. Astfel, dacă vrei protejezi usturoiul și să obții recolte bogate, trebuie să respecți anumite reguli de bază:


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!