• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA pentru pajiști: Fermierii, obligați să asigure o încărcătură de minim 0,2 UVM/ha

    agrointeligenta.ro -

    O lege se pregătește în Parlament cu privire la accesare subvențiilor pentru pajiști. Doi deputați au inițiat un proiect de lege care prevede că, în vederea accesării subvențiilor pe suprafață, proprietarii sau utilizatorii legali ai suprafețelor de pășunat să fie obligați să asigure anual o încărcătură minimă de 0,2 UVM la hectar în perioada de pășunat. În prezent, acest prag este de 0,3 UVM/ha.

    Deputatul neafiliat Ciprian Ciubuc, împreună cu deputatul AUR Dumitru-Viorel Focșa au depus la Senat, primă cameră sesizată, un proiect de lege privind utilizarea pajiștilor permanente și accesarea subvențiilor pentru aceste suprafețe prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Inițiativa celor doi este argumentată de efectivele în scădere din fermele de animale, ceea ce pune probleme în accesarea subvențiilor APIA pentru suprafețele de pășunat, fiind în prezent condiție de asigurare a unei încărcături minime de 0,3 UVM/ha pentru eligibilitatea de plată la hectar.

    Citiți și: Scoaterea din circuitul agricol a pajiștilor permanente. Reguli noi

    Cei doi deputați propun scăderea pragului la încărcătura de animale pe care fermierii trebuie să o asigure pentru a încheia contracte de concesiune/închiriere pentru pajiști și, ulterior, accesarea subvențiilor APIA pentru aceste suprafețe.

    Contractele de concesiune/închiriere, cu încărcătură minimă de 0,2 UVM/ha

    Inițiativa legislativă prevede modificarea OUG nr. 34/2013, privind organizarea, adininistrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 267 din 13 mai 2013, cu modificările şi completările ulterioare. Cea mai importantă schimbare vizează chiar contractele încheiate de concensiune/închiriere încheiate pentru suprafețele de pajiști aflate în domeniul public al comunelor, orașelor, respectiv al municipiilor. În cazul acestora, în prezent, OUG prevede să se asigure o încărcătură optimă de animale pe hectar, dar nu mai mică de 0,3 UVM/ha. Noul proiect de lege prevede o scădere a acestui prag la minim 0,2 UVM/ha.

    La articolul următor, inițiatorii propun scăderea pragului la încărcătura de animale și pentru accesarea subvențiilor la APIA. Dacă în prezent, acest prag este de 0,3 UVM/ha, cei doi deputați propun scăderea la minim 0,2 UVM/ha.

    Persoanele fizice vor putea sesiza încălcarea Legii pajiștilor permanente

    Încălcărea legislației privind pajiștile va putea fi sesizată și de către persoane fizice, potrivit proiectului de lege. ”Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite de structurile centrale şi locale cu atribuţii în domeniu, aflate în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de către primar şi persoanele împuternicite de acesta, precum şi de către poliţiştii de frontieră pentru faptele constatate în zona specifică de competenţă. Sesizarea unor situaţii în care se încalcă dispoziţiile legale ale prezentei ordonanţe de urgenţă se face şi de către persoane fizice, în cazul în care sunt martore directe la săvârşirea faptelor considerate contravenţii şi se înaintează fie către primarul localităţii, fie către persoanele împuternicite de acesta şi, după caz, către poliţiştii de frontieră pentru faptele constatate în zona specifică de competenţă”, se arată în inițiativa legislativă.

    Dacă proiectul de lege inițiat de cei doi deputați va fi votat de Senat, el va fi dezbătut apoi în Camera Deputaților și supus votului final. Pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie promulgat de Președintele României și publicat în Monitorul Oficial. În forma depusă în Parlament, inițiatorii proiectului au trecut data de 1 ianuarie 2024 pentru intrarea în vigoare a noilor obligații pentru fermieri.

    Citiți și: Lege în vigoare: Pajiștile, închiriate pe o perioadă între 7 şi 10 ani. Amenajamentele pastorale – obligatorii din 2024


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul energiei electrice de la 1 iulie. Mihai Nicuț: La consumatorul casnic va fi o dublare Controale DSVSA în forță la fermele de vaci, oi, capre și porci! Olandez cu fermă de 15.000 de hectare în Ucraina: ”Vă rog, opriți rușii din ucis!”

    Ultimele știri

    Comunicat ANF pentru fermieri despre situația derogărilor pentru utilizarea neonicotinoidelor Dimitrie Muscă: Vin 500 de tone de lapte pe zi din Ungaria. Trebuie suspendate aceste importuri cu risc de febră aftoasă APIA: Apicultorii care vor subvenții au termen până pe 31 iulie să depună cererile de plată