• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • OUG pentru plata subvențiilor în zootehnie! Subvenții mai mari pentru fermieri!

  agrointeligenta.ro -

  Ordonanță de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, postată în transparență decizională. O măsură urgentă a fost luată pentru plățile acordate printr-un ajutor de stat astfel încât banii să fie aprobați și achitați mai repede în conturi.

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a postat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor. Documentul vine cu cuantumuri actualizate, mai mari pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice și programele de ameliorare. De precizat că proiectul a mai fost publicat sub formă de hotărâre de Guvern iar acum s-a revenit cu el sub formă de Ordonanță de Urgență astfel încât banii să ajungă mai repede la fermieri.

  Despre actualizarea tarifelor pentru registre, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Subvenții majorate pentru crescătorii de animale! Ajutorul de stat, plătit prin asociații!

  Ajutor de stat pentru creșterea animalelor

  Noile cuantumuri pentru ajutorul de stat

  Potrivit unui comunicat al MADR remis astăzi, miercuri – 21 iunie, schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

  Cuantumul maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027 este de 561.571.180 lei, din care 173.901.190 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 387.669.990 lei pentru speciile ovine şi caprine.

  Valoarea ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an, pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice este de maximum:
  a) 60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine, (înainte era 30 de lei);
  b) 35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine, (înainte era 10 lei);
  c) 100 lei pentru porcine, (înainte era 10 lei).

  Pentru testele efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, suma acordată pe cap de animal/an este de maximum:

  a) 140 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, şi 60 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline;
  b) 35 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, 35 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne, 30 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de lână, pentru rasele cu lână fină, şi 36 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine.

  Suma alocată ajutorului de stat pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023 este de maximum 39.000.000 lei credite de angajament, din care 16.926.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 22.074.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 24.000.000 lei credite bugetate, din care 10.416.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 13.584.000 lei pentru speciile ovine şi caprine.

  Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate anterior este:
  a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
  b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic a efectivelor de animale.

  Ajutoarele de stat sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole.

  Cererile inițiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanţi, avizate de către ANZ, se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat la centrele judeţene ale APIA, respectiv al municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului.

  Prin excepţie, pentru anul 2023, cererile iniţiale de solicitare a ajutoarelor de stat, aferente serviciilor realizate în perioada iulie-decembrie 2023, completate de către solicitanți și avizate de către ANZ, se depun în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și 31 iulie 2023, inclusiv.


  Te-ar mai putea interesa

  Bursa cerealelor – creșteri la grâu și rapiță! Prețuri pe tonă azi, în portul Constanța Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă

  Ultimele știri

  Floarea-soarelui din Siliștea Crucii, județul Dolj, se dezvoltă viguros cu îngrășămintele Fertilland de la Rodbun Semănătorile no-till de la KINZE – în fermele din România prin Dicor Land Paradisul Cireșelor și-a deschis porțile! Vizitatorii pot mânca fructe pe săturate și să își culeagă cireșe pentru acasă