DAJ: Se depun cererile pentru despăgubirile de secetă! Termenul limită – 20 iulie
Roxana Dobre -Start cereri pentru despăgubirile de secetă la culturile de primăvară calamitate anul trecut – porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre. Fermierii au termen până pe 20 iulie pentru a înregistra la direcțiile agricole solicitarea pentru a primi despăgubiri în baza proceselor verbale de constatare a gradului de calamitate.
Începând de ieri, vineri – 23 iunie, direcțiile agricole județene (DAJ) primesc cererile și documentele obligatorii după ce Comisia Europeană (CE) a aprobat ajutorul de stat acordat fermierilor români.
Informațiile publicate de Agrointeligența-AGROINTEL.RO ieri, vineri – 23 iunie, s-au confirmat confirmă: fermierii pot depune cereri pentru despăgubirile la secetă după ce Comisia Europeană a aprobat ajutorul care urmează să fie plătit fermierilor care au înregistrat pierderi la culturile de primăvară din 2022.
Termen limită pentru a cere despăgubirile de secetă: 20 iulie
Direcția pentru Agricultură a judeţului Brăila a anunțat că începând de ieri, vineri – 23 iunie, fermierii pot depune cereri pentru obținerea despăgubirilor la culturile semănate în primăvara anului 2022. Termenul limită de depunere a cererilor este 20.07.2023.
Citiți și: Despăgubiri de secetă 2023 la culturile de primăvară. Condiții, termene, plăți
Despăgubiri de secetă – documente ce trebuie depuse la DAJ
Despăgubirile de secetă se plătesc fermierilor care depun în termenul legal, la DAJ, o cerere însoțită de mai multe documente. Astfel, pe lângă cererea pentru solicitarea sprijinului fermierii trebuie să depună la Direcțiile Agricole de care aparțin o serie de acte obligatorii, astfel:
- proces verbal verbal calamitate întocmit până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, conform modelului prevăzut în Anexa 4 la Ordinul ministrului 97/63/2020, cu modificările și completările ulterioare, pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre înființate în primăvara anului 2022 și suprafețele calamitate de seceta pedologică (copie);
- cererea unică de plată APIA 2022 din care să reiasă suprafața totală declarată pe culturi (copie);
- cererea de solicitare, completată și semnată de beneficiar (original);
- declarația și angajamentul conform model OUG 50/2022 (original);
- document de identificare a coordonatelor bancare, precum banca comercială, codul IBAN (copie);
- copie Carte de Identitate (CI);
- copie CUI (ștampilă acolo unde este cazul).
Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă pune la dispoziție modelul de cerere care trebuie depusă la Direcția Agricolă: