• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Surse Agrointeligența: Despăgubirile de secetă pentru fermierii români – aprobate de Comisia Europeană!

    Roxana Dobre -

    Plata despăgubirilor de secetă pentru fermierii români a fost aprobată de Comisia Europeană, potrivit surselor Agrointeligența. Din acest moment, la nivel național, Ministerul Agriculturii poate demara procedurile de primire a cererilor fermierilor, proceduri ce vor fi anunțate oficial într-un timp cât mai scurt întrucât agricultorii cu culturi calamitate au la dispoziție 20 de zile lucrătoare pentru a solicita despăbugirile la culturile de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre.

    Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Comisia Europeană a transmis României decizia de aprobare în cazul schemei de ajutor sub formă de grant acordat producătorilor agricoli prin OUG nr. 50/2023. În data de 22 iunie Direcția Generală Afaceri Europene și Relații Internaționale a primit prin sistem securizat din partea României infograma și decizia Comisiei Europene. Ulterior a fost emisă o informare internă pentru a fi dispusă aplicarea prevederilor art.9 (aliniatul 3) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.50/2023.

    Citiți și: Fermierii cer ministrului Barbu și premierului Ciolacu să corecteze formula de calcul la despăgubirile de secetă și să se acorde minim 1.000 lei/ha!

    Fermierii vor avea la dispoziție 20 de zile să ceară banii la DAJ pentru despăgubiri 

    Conform prevederilor art.9 (aliniatul 3) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.50/2023, cererile și documentele obligatorii se depun/se transmit la Direcțiile Agricole Județene (DAJ) în termen de 20 de zile lucrătoare de la data primirii deciziei Comisiei Europene privind aprobarea acordării ajutorului de stat.

    Cererea de solicitare a ajutorului, însoțită de documentele obligatorii, poate fi transmisă la DAJ și prin fax sau poștă ori în format electronic, prin e-mail. Documentele depuse/transmise în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul“, vor fi datate și însușite prin semnătură de către reprezentantul legal al beneficiarului. 

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre condițiile și documentele obligatorii pentru ajutorul de stat, aici: Despăgubiri de secetă 2023 la culturile de primăvară. Condiții, termene, plăți

    Se încearcă majorarea cuantumurilor pe hectar 

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră pe 20 iunie că ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a purtat un dialog pe subiectul majorării cuantumurilor pentru despăgubirile la secetă, cu ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș.

    Barbu a primis imediat după ce a fost investit în funcție, din parte asociațiilor de fermieri o solicitare de a fi majorată plata maximală la hectar la 1.000 de lei pentru culturile calamitatate integral și de corectare a formulei de calcul pentru despăgubirile la culturile de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre.

    Vă reamintim că în proiectul inițial, suma prevăzută aceste scheme de sprijin era de 869,6 milioane de lei, pentru ca în forma adoptată a OUG nr. 50/2023, suma să fie tăiată la numai 300 de milioane de lei. Astfel, de la un prag maximal de 1.000 de lei pe hectar pentru culturile calamitate integral, suma ce figurează acum în legislație este de doar 335 de lei pe hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului