• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Să curgă banii: 200.000 de euro din fonduri publice, fără licitație – buget de promovare pentru târgul FAPPR

    Oana Timar -

    Mai mulți bani publici pentru FarmConect, târgul de agricultură organizat de FAPPR la Slobozia, în județul Ialomița. După ce anul trecut, evenimentul a beneficiat de 90.000 de euro, de la bugetul local, pentru promovare, anul acest suma alocată va depăși 200.000 de euro.

    FarmConect Slobozia 2023, organizat de FAPPR, are în acest an un buget dublu față de prima ediție, cea din 2022. Anul trecut, de la bugetul local, prin Primăria Slobozia și Consiliul Local Slobozia, către FAPPR au mers 450.000 de lei, echivalentul a circa 90.000 de euro. Suma a fost decontată pentru servicii de promovare, conform parteneriatului dintre FAPPR (la vremea aceea APPR – Asociația Producătorilor de Porumb din România), ACCPT Ialomița și Primăria Slobozia condusă de primarul Dragoș Soare (PNL).

    Ediția din acest an a FarmConect va avea un buget dublu, potrivit publicației Infoialomita.ro, care precizează că Primăria Slobozia va plăti 500.000 de lei, iar o sumă similară va aloca și Consiliul Județean Ialomița, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița, coordonată de Alexandru Potor, administrator public al județului Ialomița.

    Deși asigură tot – de la bugetul de promovare până la utilități și pază, Primăria Slobozia nu figurează ca organizator pe vizualurile Târgului FarmConect 2023

    Suma alocată de la bugetul local Slobozia – inițial zero, apoi 30.000 de euro, acum 100.000 de euro

    Deși plătește anul acesta o sumă cel puțin la fel de uriașă ca anul trecut, Primăria Slobozia nu figurează în vizualurile evenimentului, unde singurul merit ca organizator este atribuit FAAPR. Mai mult, ar părea că sponsorizarea este una care nu s-ar dori mediatizată astfel că la proiectul de buget pentru acest an, participarea financiară a municipiului figura cu 0 lei, ca apoi, la aprobarea bugetului, să apară 30.000 de euro. Ulterior, conform presei locale, din bugetul local s-a majorat suma pentru târgul FAPPR la 500.000 de lei, iar cum acordul-cadru nu a fost modificat, această sumă ar urma să fie cheltuită tot pentru servicii de promovare, pe modelul de anul trecut.

    Primăria plătește tot evenimentul, dar nu apare ca organizator

    Primăria nu plătește numai promovarea evenimentului, ci preia toate cheltuielile importante ce țin de organizarea lui, potrivit Actual24.ro.  Asta pentru că, anul trecut, administrația locală a oferit pentru organizare un teren de 2 hectare, apoi, tot municipalitatea a asigurat drumurile și accesul spre terenul unde s-a desfășurat târgul. În plus, de la bugetul public s-au decontat și toate cheltuielile legate de utilități, dar și asigurarea pazei și a intervenției în caz de incendiu, cheltuieli care de obicei revin organizatorilor și se împart între aceștia.

    Din declarațiile făcute de reprezentanții FAPPR, evenimentul de Slobozia este reiese că este unul care colectează anual sute de mii de euro și de la companiile de agribusiness. Astfel, anul trecut, organizația de fermieri au anunțat că a avut peste 100 companii care au participat ca parteneri și expozanți, iar numărul acestora este estimat să crească la ediția din acest an, cea de-a doua a târgului. Conform ofertelor transmise, în funcție de tipul de parteneriat pentru care optează, companiile achită sume de ordinul miilor de euro fiecare. Parteneriatul dintre Primăria Slobozia, FAPPR și ACCPT Ialomița nu prevede ca o parte din sumele încasate de parteneri să fie direcționate și către bugetul local.

    Anul trecut, la FarmConect au participat ca expozanți peste 100 de companii (foto: Facebook.com/Farm Forum)

    Unde se duc banii contribuabililor din Slobozia

    Anul trecut, întreaga sumă de circa 90.000 de euro a fost cheltuită ca buget de promovare, iar banii au fost virați în conturile APPR, asta deși ca organizator apare și Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice – ACCPT Ialomița. „Primaria Slobozia a virat către asociatul APPR România suma de 450.000 de lei stipulat în HCL 135/2022 și prevazută în Protocolul de Asociere și Colaborare dintre Municipiul Slobozia, APPR România și ACCPT Ialomița”, au fost precizarile primite de jurnaliști.

    Aici trebuie precizat că metoda parteneriatului dintre administrația locală și asociațiile de fermieri a permis ca banii să nu mai treacă prin filtrul contractelor publice, chiar și cele acordate fără licitație.

    „Au fost mai multe activități de promovare. De la mediatizare media, la activități online, activități în cadrul evenimentului”, a explicat Alina Crețu, director executiv al FAPPR, pentru Actual24.ro.

    Legăturile primarului Dragoș Soare cu FAPPR sunt foarte apropiate. Anul trecut, Dragoș Soare, prin intermediul familiei la rândul său fermier și distribuitor de inputuri agricole (soția sa primarului figurează în acte), în calitate de președinte al PNL Ialomița, l-a susținut pentru funcția de secretar de stat la Ministerul Agriculturii, pe Costin Telehuz, președinte ACCPT Ialomița și membru al Consiliului Director al APPR la acel moment. La MADR, Costin Telehuz coordonează în prezent activitatea Autorității Naționale Fitosanitare, structură ce are atribuții de avizare și control pe tot ce înseamnă piața de produse și inputuri agricole din România.

    Primăria Slobozia are anul acesta un buget total de circa 60 de milioane de euro, conform presei locale. Suma trebuie să asigure funcționarea instituțiilor, salariile întregului aparat bugetar, dar și finanțarea a peste 100 de proiecte de investiții – inclusiv extinderea sistemului de canalizare, un parc fotovoltaic, achiziția de autobuze electrice și construirea unor centre de colectare a deșeurilor prin aport volunar, potrivit informațiilor prezentate de publicația locală Independentonline.ro.

    Sursa: actual24.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții