• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ploile din ultima perioadă nu au stins seceta. Prețul cerealelor, în creștere pe fondul producțiilor slabe

    Violina Gorcinschi -

    Cantități mari de precipitații au căzut în ultimele zile, dar nu se poate spune că s-a remediat problema lipsei de apă. Seceta a pus stăpânire pe 50% din teritoriul Europei, iar condițiile din acest an reprezintă o amenințare pentru fermieri. Acestea sunt concluziile Monitorului de secetă al UE, conform Agrarheute.

    Furtunile și ploile uneori abundente sunt înșelătoare. De exemplu, Germania este departe de a ieși din starea de secetă. Se pare că acest fenomen a devenit din ce în ce mai frecvent în sectorul agriculturii.

    Potrivit EDO, Monitorul European al Secetei, 37,3% din Europa se află în „condiții de avertizare” din cauza unui deficit persistent de precipitații și 10,2% sunt în „condiții de alertă” în care plantele sunt în mod clar sub stres de secetă.

    După o iarnă relativ uscată, primăvara 2023 a fost foarte umedă. A patra lună din an a fost considerată cel mai ploios aprilie din 2008. În primăvara anului 2023, a plouat, în total, aproximativ 200 de litri pe metru pătrat, iar semănatul a fost întârziat în unele cazuri.

    Marile puteri agricole din UE, afectate de secetă

    Seceta afectează aproape toată Europa, începând cu Germania și Spania. Peninsula Iberică este deosebit de afectată și odată cu ea, agricultura, prin intermediul căreia se hrănește întreaga Europă. Italia se luptă și ea cu seceta și inundațiile. De asemenea, Franța se confruntă cu o luptă din ce în ce mai mare cu privire la distribuția apei. Fermierii au discuții cu ecologiştii în legătură cu colectarea apei. Și nu numai sudul Europei este afectat. Monitorul de secetă la nivel european arată lipsa de apă în Insulele Britanice, Statele Baltice și Scandinavia.

    pamant crapat de seceta
    2023, mai secetos decât 2022 (foto: newseu.cgtn.com)

    Seceta a fost omniprezentă anul trecut, cea mai intensă din ultimii 500 de ani. Raționalizarea apei este acum o problemă chiar și în regiunile în care oamenii credeau că au destulă în urmă cu câțiva ani.

    La începutul lunii iunie 2023, Parlamentul European a avertizat despre o criză a apei în Europa. Oamenii de știință, de asemenea, văd o posibilitate destul de mare ca, în 2023, seceta să fie mai gravă decât în 2022. Acesta ar fi al șaselea an de secetă la rând, pe fondul crizei climatice.  La nivel global, ținta de 1,5 grade a fost atinsă în luna iunie, iar Europa s-a încălzit și mai mult: acum este cu 2,2 grade mai cald decât în ​​vremurile preindustriale.

    Anul 2023 pare a fi oricum un an al anomaliilor meteo. Valurile de căldură au lovit deja Asia de Sud și de Sud-Est în această primăvară, iar acum afectează Europa, Mexic și părți din SUA. În Canada, au loc incendii în păduri, iar temperaturile mărilor au crescut fără precedent. Rapoartele au arătat că recoltele mondiale de anul acesta vor fi mai scăzute.

    Prețul cerealelor – în creștere de luni

    Pe fondul secetei, dar și a insecurității coridorului de cereale de la Marea Neagră, prețul cerealelor a început din nou să crească. Atât în ​​Europa, cât și în SUA, prețurile au bubuie de luni, 26 iunie. La sfârșitul săptămânii trecute, prețurile la grâu erau pe minus, la fel și la porumb.

    Prețurile cerealelor au crescut brusc luni. Grâul a urcat pe piața futures în tranzacționare continuă cu 7 euro, până la 254 de euro pe tonă. Acesta este cel mai mare preț de la jumătatea lunii aprilie. Prețurile porumbului au crescut cu aproape 4 euro în tranzacțiile în curs și au fost cotate la 249 de euro pe tonă. Orzul furajer a fost cotat astăzi la piața angro și portul de export din Hamburg la 228 de euro. O creștere de 7 euro vineri și 14 euro față de săptămâna precedentă, potrivit unei analize Agrarheute.com.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till