• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Proiect OUG: Amendă uriașă pentru comercianții care nu scad prețul alimentelor de bază!

    Roxana Dobre -

    Ordonanța de Urgență pentru ieftinirea unor alimente de bază. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică Ordonanța de Urgență privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare iar actul normativ prevede amenzi de 2.000.000 lei pentru cei care nu respectă regulile.

    MADR a lansat astăzi, miercuri – 28 iunie, în dezbatere publică pe site-ul propriu, Ordonanța de Urgență privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. Actul normativ are nevoie de aprobarea Guvernului și publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

    ”Ordonanța de urgență instituie pentru sectorul agricultură și industrie alimentară, măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. Măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor se aplică tuturor persoanelor juridice înregistrate în România, indiferent de forma de organizare, pe întreg lanțul de producţie, import, comerț intracomunitar, distribuţie şi vânzare cu amănuntul, pentru produsele agricole și alimentare descrise în anexa care face parte integrantă din  ordonanț de urgență”, se arată în textul Ordonanței.

    Citiți și: Lista celor 14 alimente de bază care se ieftinesc. Cu cât trebuie să scadă prețurile

    Prețuri mai mici la alimente de bază, prin OUG

    Se limitează adaosurile comerciale practicate în mod specific asupra unei liste de alimente 

    Potrivit sursei citate, prin măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor, se limitează adaosurile comerciale practicate în mod specific asupra produselor prevăzute în anexă, după cum urmează:

    a) cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maxium 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;

    b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;

    c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

    ”Procedura de formare a prețului la raft pentru produsele prevăzute în anexă trebuie să fie unitară atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor cât și pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute în anexa ordonanța de urgență.”, se mai precizează în document.

    În textul Ordonanței se mai arată că, contractele comerciale în desfășurare ale căror termene și condiții sunt contrare prevederilor
    prezentei ordonanțe de urgență vor fi modificate corespunzător în termen de 30 de zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial al României.

    Citiți și: Lista alimentelor de bază care vor avea prețul plafonat prin ordonanță de urgență

    Se anunță amenzi uriașe

    În Ordonanța de Urgență aflată în dezbatere publică sunt prevăzute și o serie de amenzi. Astfel, conform textului citat, nerespectarea măsurii cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor, prevăzută la art. 3 constituie din OUG reprezintă contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune.

    ”Prin derogare de la prevederile art. 8 alin (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, contravențiile  se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei”, se arată în document.

    Sursa citată mai precizează că verificarea și constatarea contravențiilor în sfera comercială, precum și aplicarea sancțiunilor se fac de către Autoritatea Națională de Administrare Fiscală, prin organele de control abilitate ale structurilor subordonate și de către Consiliul Concurenței, după caz.

    Ordonanța de urgență se aplică pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării acesteia în vigoare.

    Lista alimentelor care vor avea prețuri reduse

    Lista de produse agricole și alimentare, conform prevederilor Ordonanței de Urgență:

    1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
    2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
    3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
    4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
    5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
    6. Mălai 1 kg
    7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
    8. Ulei de floarea-soarelui 1L
    9. Carne proaspătă pui*
    10. Carne proaspătă porc**
    11. Legume proaspete vrac***
    12. Fructe proaspete vrac****
    13. Cartofi proaspeți albi vrac
    14. Zahăr alb tos 1 Kg

    * Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard.
    ** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc.
    ***Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.
    **** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români