• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Barbu, MADR: ”Protejăm cetățenii cu venituri medii și mici care au fost afectați de creșterea prețurilor”

    Oana Timar -

    Protejăm cetățenii cu venituri medii și mici care au fost afectați de creșterea prețurilor, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, referitor la proiectul de ordonanță de urgență privind ieftinirea alimentelor de bază, act normativ pus în dezbatere publică. ”

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a afișat astăzi, miercuri – 28 iunie, pe site-ul propriu, în secțiunea „Transparență Decizională”, un proiect de Ordonanță de Urgență, prin care se propune limitarea adaosurilor comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale, cu scopul stopării creșterii prețurilor pentru aceste categorii de produse.

    ”Facem ceea ce am promis și protejăm cetățenii cu venituri medii și mici care au fost afectați de creșterea prețurilor! Ordonanța de Urgență privind instituirea unor măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare a fost pusă în transparență! Măsura propusă de PSD a fost agreată de operatorii economici, în urma discuțiilor pe care le-am avut, săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că soluțiile propuse de PSD sunt bune”, a declarat Florin Barbu.

    Ministrul Agriculturii le-a mulțumit procesatorilor și comercianților pentru buna colaborare în elaborarea proiectului de OUG. ”Ca întotdeauna, în vremuri dificile, am dat cu toții dovadă de unitate și le mulțumim procesatorilor și reprezentanților supermarket-urilor pentru că împreună am elaborat un act normativ corect, un real sprijin pentru români”, a spus șeful MADR.

    Adaos comercial plafonat timp de trei luni pentru o listă de alimente de bază

    Potrivit prevederilor actului normativ, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:

    – maximum 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
    – maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale;
    – maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

    Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată și agreată cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente, prevăzută în Anexa ordonanței de urgență, cuprinde:

    – pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități;
    – lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime,1 l;
    – brânză telemea de vacă vrac;
    – iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.;
    – făină albă de grâu ”000” 1 kg;
    – mălai 1 kg;
    – ouă găină calibru M 10 buc.;
    – ulei de floarea soarelui 1 l;
    – carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;
    – carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc;
    – legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
    – fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă;
    – cartofi proaspeți albi vrac;
    – zahăr alb tos 1 kg.

    ”Propunerile actului normativ sunt rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și cei ai federațiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare”, se precizează într-un comunicat de presă al MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!