• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Udarea pomilor vara, pe timp de secetă. Reguli și norme de irigare

    Violina Gorcinschi -

    Udarea pomilor și arbuștilor vara, pe timp de secetă – reguli și norme de irigare. Cum se irigă culturile și ce norme pentru udări trebuie respectate în timpul verii, în funcție de tipul și vârsta plantelor, condițiile de creștere și alte aspecte importante. Regulile și normele de udare pe timp de secetă a pomilor și arbuștilor sunt prezentate în acest articol.

    Apa din sol se evaporă accelerat în condiții de temperatură extrem de ridicate, iar pământul se usucă și devine sfărâmicios. Nu doar plantele cu sistem radicular superficial sunt afectate, ci și pomii și arbuștii care au de obicei acces la apele subterane. Pe timp de secetă, cantitatea de apă din sol scade semnificativ, până la uscare completă. Astfel, trebuie aplicate cantitățile corecte de apă, la momentul potrivit.

    o persoana care toarna apa unui pom dintr-o galeata
    De ce trebuie să ținem cont când udăm pomii și arbuștii

    Udarea pomilor și arbuștilor vara. Aspecte importante

    Udarea pomilor și arbuștilor vara, pe timp de secetă, trebuie să țină cont de câteva reguli importante. Astfel, înainte de a iriga sau de a pune apă la rădăcina plantelor din livadă sau din plantație, trebuie să se țină cont de următoarele aspecte:

    1. Tipul de plantă – un pom ajuns la maturitate, cu rădăcini mari, va face față secetei mai bine decât un arbust adult, așa că udarea acestuia din urmă este o prioritate.
    2. Vârsta plantei – exemplarele tinere trebuie udate cu prioritate deoarece încă nu au rădăcini atât de mari și le este mai greu să supraviețuiască secetei fără daune în organism.
    3. Starea plantei – lipsa de apă înrăutățește starea plantelor deja cu probleme (ofilirea sau îngălbenirea frunzelor), astfel că aspectul culturilor horticole trebuie monitorizat, iar, la nevoie, se efectuează urgent irigări intensive.
    4. Faza de dezvoltare a plantelor – dacă se exagerează cu udările, fructele plantelor pot crăpa, lucru ce nu trebuie ignorat înainte de continuarea irigărilor. Uneori, perioadele scurte de secetă pot fi chiar în beneficiul plantelor. De exemplu, nu se recomandă udarea viței de vie cu 2-4 săptămâni înainte de recoltare, pentru ca boabele să fie mai suculente și mai rezistente;
    5. Tipul de sol – livezile înființate în soluri argiloase și de turbă sunt într-o condiție mai bună decât cele care cresc în alte tipuri de sol care se usucă mai repede și au nevoie de udări mai dese
    6. Condițiile meteorologice – și pe perioada de secetă pot avea loc precipitații, însă acestea sunt de scurtă durată și nu au un efect asupra solului. Dacă solul nu este bine umezit, în condiții de temperaturi ridicate, pomii și arbuștii trebuie udați chiar și după ploaie
    7. Prezența mulciului – mulciul reține umiditatea în sol și scade frecvența udărilor, dar dacă nu a plouat timp de 1-2 săptămâni și temperaturile arată 30-35 ° C, pomii și arbuștii trebuie udați.
    pomi irigati prin picurare
    Reguli importante despre irigarea pomilor (foto: metzer-group.com)

    Udarea pomilor și arbuștilor vara. Reguli

    Seceta este distructivă pentru culturile de pomi fructiferi și arbuști, însă nu are efecte atât de devastatoare precum excesul de apă. Excesul de apă din sol interferează cu funcționarea sistemului radicular, împiedică ventilația și favorizează dezvoltarea bolilor fungice. În această perioadă delicată pentru culturi, este recomandată respectarea regulilor ce ajută la menținerea sănătății plantelor:

    Pentru a determina dacă este necesară udarea în timpul secetei, se sapă o groapă la 25-30 cm adâncime și se atinge solul. Dacă este uscat și sfărâmicios, atunci plantele au nevoie de mai multă apă.

    Momentul optim pentru efectuarea udărilor este dimineața devreme sau seara, când apa nu se mai evaporă atât de rapid. Dimineața este cel mai bun moment pentru a stropi livezile deoarece seara, din cauza temperaturilor mai scăzute, apa poate rămâne mai mult timp pe frunze, creând condiții favorabile pentru creșterea ciupercilor și a bacteriilor patogene.

    Pentru udarea pomilor și arbuștilor, se recomandă utilizarea unei ape cu un coeficient mai mic de duritate („moale”), la temperatura camerei. Nu se recomandă folosirea apei din fântâni deoarece schimbările bruște de temperatură sunt stresante pentru plantele și așa afectate de secetă.

    Umezeala trebuie să pătrundă în straturile adânci ale solului, astfel că udările trebuie făcute treptat, fără a turna toată apa deodată, deoarece se va răspândi pe suprafață și se va evapora. Pământul din cercul apropiat de tulpină trebuie neapărat să se usuce. Dacă stratul superior este umed tot timpul, o umiditatea excesivă poate ajunge în straturile mai adânci și pot afecta rădăcinile.

    Plantele trebuie udate de-a lungul perimetrului coroanei și nu doar la baza trunchiului, astfel încât umiditatea să ajungă în pe toată suprafața rădăcinilor.

    Irigările trebuie combinate cu aplicarea îngrășămintelor.

    Modul în care se efectuează irigările depinde de foarte mulți factori: soiul, vârsta plantelor, sol etc. Astfel, fiecare horticultor trebuie să decidă singur de câtă apă au nevoie pomii și arbuștii, fără a apleca urechea la vecini sau prieteni care au alte condiții în care își cresc culturile. O atenție deosebită trebuie acordată plantelor și răsadurilor proaspăt plantate în ultimul an, mai ales dacă nu s-a efectuat udarea de primăvară.

    Dacă nu este posibilă efectuarea udărilor regulate, se pot instala sisteme de irigare prin picurare.

    pom irigat cu furtunul
    Norme de irigare pentru pomi (foto: surrey.ca)

    Udarea pomilor vara. Norme de udare

    Udarea pomilor vara trebuie să țină cont și de cantitatea de apă de care au nevoie arborii. Vorbim despre norme de udare specifice fiecărei specii pomicole. Astfel, mărul și părul – specii semințoase, sunt printre speciile care iubesc cel mai mult apa. Cu toate acestea, și sâmburoasele au nevoie de un anumit nivel de umiditate.

    Normele aproximative pentru udarea pomilor pe timp de secetă, în funcție de vârstă sunt următoarele:

    – pomii de 2-3 ani: 30-60 litri;
    – pomii de 4-5 ani: 60-100 litri;
    – pomii de 6-7 ani: 90-140 litri;
    – pomii de 8-10 ani: 120-200 litri.

    Frecvența aproximativă de udare a pomilor este la fiecare 10-14 zile.

    Pentru a determina câtă apă este necesară pentru a uda pomii, se ia în considerare volumul și diametrul coroanei, care oferă informații orientative despre dimensiunea sistemului radicular al plantei.

    o persoana care uda o tufa cu mure
    Cum se udă arbuștii (foto: mygardenlife.com)

    Udarea pomilor și arbuștilor pe timp de secetă. Norme pentru arbuști

    Dintre arbuști, agrișele tolerează cel mai bine seceta, dar alte culturi sunt afectate semnificativ de acest fenomen care poate duce chiar la pierderea recoltei. Prin urmare, plantele trebuie udate în mod obligatoriu mai ales în luna iulie, când seceta este mai prezentă ca oricând.

    Normele aproximative pentru irigarea arbuștilor în funcție de vârstă sunt următoarele:

    – arbuștii de 1-3 ani: 10-20 litri;
    – arbuștii de 4-7 ani: 20-30 litri;
    – arbuștii de 8-10 ani: 40-60 litri.

    Frecvența aproximativă de udare a arbuștilor este la fiecare 7-10 zile.

     


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!