• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se schimbă Legea apiculturii! Noi reguli pentru etichetarea mierii!

    Roxana Dobre -

    Proiect de lege pentru schimbarea etichetării mierii de albine. O inițiativă legislativă a fost depusă în Parlamentul României pentru modificarea Legii apiculturii privind etichetarea amestecurilor de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe care trebuie etichetate corect astfel încât consumatorii să știe exact ce cumpără.

    Mai mulți parlamentari au depus la Senat o inițiativă legislativă care va modifica Legea nr. 383/2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 14 din 9 ianuarie 2014, cu modificările şi completările ulterioare. Legea nu se află în vigoare ci trebuie aprobată de Senat și Camera Deputaților care este for decizional. Ulterior aceasta are nevoie de promulgare de la președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

    Citiți și: Dan Motreanu: 46% din mierea importată în UE nu respectă reglementările comunitare

    Lege pentru etichetarea corectă a mierii

    Etichetare corectă pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe

    Astfel, proiectul de lege completează Legea nr. 383/2013, mai exact articolul 17′, alineatul (2) care va avea următorul cuprins: ”Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara sau ţările de origine, după caz şi cantitatea corespunzătoare acestora exprimată în procente”.

    Inițiatorii proiectului argumentează că până în prezent, aproximativ 40 de operatori din Uniunea Europeană au fost anchetaţi, unii dintre
    aceştia fiind ulterior şi sancţionaţi. Conform acestora, investigaţiile întreprinse de statele membre pe baza inspecţiei la faţa locului, prelevarea de probe şi examinarea acestora au demonstrat complicitatea dintre exportatori şi importatori, cât şi unnătoarele practici:

    – Utilizarea siropurilor de zahăr pentru a altera mierea şi a reduce preţul acesteia;
    – Analize adaptate astfel încât să fie evitate eventualele problematici ce ar putea fi găsite în legătură cu amestecurile de miere/zahăr;
    – Utilizarea de aditivi şi coloranţi pentru a adultera adevărata sursă botanică a mierii;
    – Mascarea adevăratei origini geografice a mierii prin falsificarea informaţiilor de trasabilitate.

    Citiți și: Apicultori români: Mierea noastră a rămas nevândută din cauza importurilor din Ucraina și China

    În ce condiții se va mai permite comercializarea mierii care nu este etichetată corect

    În proiectul de lege se mai arată că se va permite comercializare mierii etichetate înainte de 1 octombrie 2023 până la epuizarea stocurilor aflate în piață.

    ”După articolul 17 se introduce un nou articol, art. 17(1), cu următorul cuprins: Se permite comercializarea produselor care nu sunt conforme cu art. 17, dar care au fost etichetate înainte de 1 octombrie 2023 în conformitate cu legislaţia în vigoare până la epuizarea stocurilor”, se mai specifică în proiect.

    Document util: Proiect de lege pentru completarea Legii nr. 383 din 24 decembrie 2013 a apiculturii


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români