• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Daniel Radu, AFF, îi cere ministrului Agriculturii să transparentizeze prețul cerealelor!

    Angelica Lefter -

    Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește volatilitatea prețurilor pe piața cerealelor și situația grea în care se află agricultorii români. Daniel Radu i-a cerut noului ministru al Agriculturii, Florin Barbu, să se implice pentru a-i determina pe traderi să nu mai modifice prețurile în funcție de interesele proprii, ci să respecte un preț de referință al fiecărei zile, în funcție de bursă. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de o transparentizare a prețurilor cu care cerealele românești se vând la nivel național și în Portul Constanța.

    În cadrul Congresului Fermierilor 2023, organizat ieri, luni – 3 iulie, de Asociația Forța Fermierilor cu sprijinul Corteva Agriscience,  în Aula Magna a USAMV Bucureștiagricultorul Daniel Radu a exprimat dorința agricultorilor de a avea o piață a cerealelor cât mai stabilă, în vremuri și așa destul de complicate.

    În cuvântul său de introducere, fermierul Daniel Radu și-a povestit experiența și a arătat că deși a lucrat în construcții în sudul Franței, țară în care ar fi putut rămâne pentru a duce un trai decent, s-a întors în România în anul 2010, pentru a investi alături de fratele său în agricultură. Acum, la mai bine de 10 ani după decizia de a fi aproape de pământul românesc, Daniel Radu a ajuns să cunoască toate problemele agriculturii românești, însă una dintre ele este evidentă: corporațiile care își spun cuvântul în fața producătorilor fără menajamente, iar acest lucru, în viziunea sa, trebuie schimbat.

    Daniel Radu, prim-vicepreședintele AFF, prezent la Congresul Fermierilor 2023

    ”Pentru fermieri nu există decât timpuri dificile, iar dacă societatea noastră se regăsește astăzi în timpuri dificile este datorită faptului că există foarte mulți oameni slabi în structurile de conducere ale statului. Eu și colegii mei de astăzi ne-am dat seama că agricultura avansează doar datorită fermierilor și celor care muncesc pe brânci. (…) Există foarte multe probleme, aș vrea să mă refer doar la una, negustorii, să spun așa, traderii, comercianții, corporațiile care activează și care cumpără cereale, își impun punctul de vedere fără menajamente pentru că urmăresc maximizarea profitului fără a mai ține cont de o etică, ca să spun așa, și să manifeste un anumit respect față de fermierul român, european, mondial, pentru că până la urmă cu toții facem parte dintr-un sat global, iar aici este un alt aspect pe care noi ca fermieri români ar trebui să-l gândim mai larg, să încercăm să lăsăm la o parte structurile acestea naționaliste, mentalitatea aceasta, ci mai degrabă să ne tindem spre exterior să cucerim piețele. (…)”, a opinat fermierul Daniel Radu.

    Fermierul Daniel Radu a cerut ministrului Florin Barbu să găsească o metodă prin care traderii din Portul Constanța să practice prețurile corecte la cereale

    Pe de altă parte, fermierul Daniel Radu, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, a cerut noului ministru, Florin Barbu, să intervină în piață prin măsuri care să-i oblige pe traderi să practice prețul corect la cereale.

    ”Ce vreau să spun legat de prețuri, fiecare fermier și-a instalat pe telefon o aplicație de unde află care este prețul și se întâmplă următorul lucru: scade prețul cu 10 euro la un anumit produs, imediat traderul a scăzut prețul cu 10 euro, crește prețul 20 de euroi, el mai pune 2,3 euro. Dacă ar exista o posibilitate, domnule ministru, și fac o paranteză, orice ministru care vine este privit ca un Mesia, care imediat, peste noapte, va rezolva problemele agricultorilor care s-au strâns în 33 de ani, și sunt grave. Dacă vorbim de sistemul de irigații, la mine în comună, existau patru stații de irigat, nu mai există niciuna…(…) există posibilitatea ca acești traderi care operează în Portul Constanța, să fie obligați, prin metode corecte, să afișeze zilnic prețul real în Portul Constanța, prețul de achiziție al cerealelor? Pentru că în momentul în care noi avem pus pe telefon, ca orice fermier, și vezi că este 400 de euro tona de rapiță și vorbești cu el și îți spune 1.320, 1.330, 1.350….bun o să zicem, fiecare are marja lui, dar totuși, mi se pare o inechitate…mă adresez dumneavoastră, să încercați să faceți niște demersuri în acest sens. Operează în România, funcționează aici, poate își plătesc taxele aici sau poate trimit sacii cu bani în țările lor de origine, pentru că asta este, suntem puțini cam sugrumați de marile coroprații, dar măcar dacă funcționează aici, fiți curajos, aveți susținerea noastră, a fermierilor și domnule, afișați prețuri corecte zilnic, pentru ca oamenii, cu bursa de mărfuri, nu știu, prin care noi să ne raportăm la prețul de referință al zilei respective”, a conchis Daniel Radu, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, în cadrul Congresului Fermierilor 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații