• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR sprijină învățământul agricol! Stațiunile din cadrul universităților – acces la subvențiile APIA!

    Angelica Lefter -

    Rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, Sorin Cîmpeanu, le-a cerut autorităților de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în frunte cu noul ministru, Florin Barbu, prezente la Congresul Fermierilor 2023, să fie alături de mediul universitar din domeniul agroalimentar deoarece este o ramură foarte importantă în actualul context socio-economic. Fostul ministru al Educației în două mandate, Sorin Cîmpeanu a punctat că este unul dintre cei mai mari susținători ai învățământului dual.

    Gazda evenimentului organizat de Asociația Forța Fermierilor cu sprijinul Corteva Agriscience, în Aula Magna a USAMV București, Sorin Cîmpeanu a subliniat nevoia legăturii dintre teorie și practică în mediul universitar și finanțarea acestor activități de către statul român. Mai mult, în marja evenimentului, Sorin Câmpeanu a avut parte de o rezolvare a unei situații în timp record, cu sprijinul și înțelegerea ministrului Agriculturii, Florin Barbu și a directorului general al APIA, Adrian Pintea.

    La începutul discursului său, fostul ministru al Educației, a opinat că până la criza din Ucraina, puține state au conștientizat importanța acestei regiuni, de aceea datoria mediului academic din sectorul agricol este de a ține aproape mediul real, economic.

    ”Vă adresez rugămintea de a fi alături de mediul universitar din domeniul agroalimentar. Este nevoie, poate, mai mult decât oricând, din diverse motive, vedeți foarte bine, la criza din Ucraina, puține state de pe planetă știau cât de importantă este această regiune pentru producția de cereale, pentru securitatea energetică. Securitatea alimentară este un concept din ce în ce mai important, aș zice. Pentru asta, mediul academic din sectorul agricol e dator să țină aproape de mediul socio-economic, de mediul real din agricultură. Eu cred că asta facem și acesta este al doilea motiv pentru care e mai important să ținem aproape”, a spus Sorin Cîmpeanu.

    USAMV București, parteneriat cu mediul economic

    Fostul ministru al Educației a ținut să precizeze că încă de pe vremea când deținea această funcție a susținut învățământul dual deoarece este importantă consolidarea legăturii dintre teorie și practică.

    ”Ca ministru al Educației, am pledat foarte mult pentru existența în PNRR a unui apel pentru consorțiu de învățământ dual și pentru susținerea învățământului dual. Acest apel este în curs de finalizare. Universitatea noastră are nivel de parteneriat cu mediul economic pentru a începe, în sfârșit, ceea ce trebuia să începem, de mult, spun eu, consolidarea legăturii dintre teorie și practică, mai bine chiar decât o facem acum. Nu o facem rău, nu pot să spun că o facem rău acum, dar avem nevoie de mult mai mult. E vorba de acele programe de învățământ în sistem dual care presupun jumătate din timp în universitare, jumătate în practică”, a opinat Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV București.

    Sorin Cîmpeanu, rector USAMV: ”Sunt convins că nimeni nu vrea să excludă universitățile din categoria beneficiarilor eligibili de subvenții”

    Pe de altă parte, fostul ministru a ținut susținere din partea autorităților pentru obținerea de subvenții și finanțări, astfel încât să poată fi făcut acest liant între învățământul agronomic și mediul economic.

    ”Deci, sunt cel puțin două motive de care avem nevoie de acest parteneriat și mai avem nevoie de parteneriat cu autoritățile, domnilor miniștri și reprezentanți ai APIA. Chiar avem nevoie și fac un apel, apăsat: Sunt convins că nimeni nu vrea să excludă universitățile de Științe Agronomice de la București, și chiar Iași, Cluj și Timișoara din categoria beneficiarilor eligibili de subvenții, deci chiar sunt convins de lucrul acesta, m-a asigurat și fostul ministru Daea, pe care nu-l văd aici în sală, că Ordinul ministrului Agriculturii nr. 80 din 2023 va fi corectat, va fi conform cu Hotărârea de Guvern 1571 din 28 decembrie. Este o Hotărâre de Guvern în care stațiunile universităților de Științe Agronomice sunt eligibile, prin ordin de ministru, știu am fost și eu de trei ori ministru, sunt scăpări, dar rugăminte, domnule ministru, să o corectăm. Fac apelul acesta cu titlul de rugăminte, având toată încrederea că va fi corectat pentru că altfel tot ceea ce am vorbit pe aici despre învățământul agronomic și mediul real….este ceea ce ne-a rămas pentru a asigura locuri de practică studenților noștri, altfel singurele locuri de cele pe care dumneavoastră le asigurați în mediul economic. Sunt, încă o dată, foarte bucuroși și foarte onorați să vă avem oaspeți și îmi cer iertare că s-au suprapus două planuri oarecum diferite”, a concluzionat rectorul USAMV București, Sorin Cîmpeanu, în cadrul Congresului Fermierilor 2023.

    Problemă rezolvată în pauza Congresului Fermierilor 20203: Ministrul Agriculturii a confirmat eligibilitatea pentru subvenții a universităților cu profil agronomic

    Rectorul USAMV București avea să aibă parte de o surpriză imediat, în marja pauzei Congresului Fermierilor 2023. Mai exact, acesta a primit întreaga susținere din partea ministrului Agriculturii, Florin Barbu și a directorului general al APIA, Adrian Pintea, ambii dându-i asigurări că universitățile de Științe Agricole vor fi eligibile la plata subvențiilor.

    ”Am luat încă o dată cuvântul, un singur minut, pentru a vă ura tuturor să vă rezolvați problemele la fel de repede pe cât le-am rezolvat eu. Deci înainte de pauză am solicitat modificarea Ordinului ministrului Agriculturii în vederea stabilirii eligibilității stațiunilor didactice de pe lângă USAMV-uri, iar după pauză, problema este deja rezolvată. În Ordinul de modificare a Ordinului 80, prin redefinirea eligibilității, stațiunile didactice și experimentale din cele patru universități de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Cluj, Iași și Timișoara, plus cea de la Universitatea din Craiova, sunt eligibile. Avem și confirmarea domnului ministru Barbu, plus confirmarea domnului director general al APIA, domnul Adrian Pintea. Deci, în numele celor patru colegi rectori și al meu personal, mulțumesc, domnule ministru pentru rezolvare! Mulțumesc, de asemenea, pentru….am apucat să asist la prezentările dumneavoastră și e o reală satisfacție să constat că dumneavoastră, reprezentanți ai mediului de business din agricultură, și anume ai mediului asociativ din agricultură, puneți, totuși, preț pe colaborarea cu Academia de Științe Agricole și Silvice și cu cele patru USAMV-uri. Mulțumesc încă o dată!”, a încheiat rectorul USAMV București, Sorin Cîmpeanu.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”