• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Barbu, MADR – sprijin pentru fermele de porci: ”Vor fi scheme de ajutor de la bugetul de stat”

    Angelica Lefter -

    Reducerea deficitului cărnii de porc este un obiectiv al actualului Guvern condus de Marcel Ciolacu și implicit al noului ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. Acesta a explicat că s-au semnat deja contractele pentru locurile care urmează să adăpostească 1,5 milioane de scroafe pentru reproducție, în încercarea de a salva porcul românesc.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, de astăzi, miercuri – 5 iulie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR1, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a opinat că în aproximativ o lună pot fi vizitate lucrările începute pentru locurile de cazare, care urmează să ofere independență României la capitolul consum de carne de porc.

    Florin Barbu, ministrul Agriculturii: ”Devenim independenți la producția de purcei”

    La 160.000 de locuri de cazare pentru reproducția suinelor, România va putea deveni independentă în ceea ce privește producția de purcei, a dat asigurări ministrul Agriculturii, la Agrostrategia. 

    ”În momentul de față am semnat contractele pentru 50.000 de locuri de cazare. Ce înseamnă acest lucru pe o perioadă de 3 ani, după ce se finalizează aceste investiții, practic, în România se produc 1,5 milioane purcei în cele 50.000 de locuri de cazare. Sunt semnate contractele, au intrat în finanțare și probabil într-o perioadă de o lună, două luni de zile vom merge în teren, vom vedea și investițiile cum decurg în teren. Mai mult de atât, vrem să lansăm deficitul de care mai avem nevoie de purcei în România. Asta înseamnă încă 160.000 de locuri de cazare. De trei ori mai mult decât au fost acum ca program. Ce înseamnă lucrul acesta? Prin crearea celor 160.000 de locuri de cazare, practic, România devine independentă la producția de purcei”, a explicat șeful de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la Agrostrategia.

    Locurile de cazare vor fi dedicate scroafelor care au cicluri de fătări. Prin această intervenție, ar trebui ca în România să fie asigurat consumul de carne de porc.

    ”În România consumul este de 9 milioane de porci pe an, România trebuie să producă cei 9 milioane de purcei astfel încât fermele de îngrășare să aibă marfă din România. Este un program pe care de care eu mă voi ține și este practic un program în care eu cred și atâta timp cât voi ocupa funcția de ministru al agriculturii, promit fermierilor și tuturor celor implicați în sectorul de creștere suin că mă voi implica cu totul astfel încât acest program să se realizeze”, a menționat șeful de la Agricultură.

    Florin Barbu: 300 de milioane de euro ar rămâne în țară pentru investițiile fermierilor

    Având în vedere că Programul de reproducție la suine a fost blocat timp de aproape 3 ani, ridică serioase semne de întrebare, dacă acesta va fi dus până la capăt, iar banii de la bugetul de stat vor ajunge cu adevărat să fie alocați. Ministrul Barbu a dat, însă, asigurări că banii sunt deja alocați prin scheme de ajutor.

    ”Da, a fost blocat 2 sau 3 ani…a fost deblocat de către mine în Parlamentul României și au fost semnate aceste contracte pentru cele 50.000 de locuri de cazare. Deci banii sunt asigurați. Banii vor fi prin scheme de ajutor de stat de la bugetul de stat. În paralel, practic, Ministerul Agriculturii, prin scheme de ajutor de stat va crea partea de reproducție, iar pe programul național strategic, ghidurile care vor ieși pe zootehnie vom finanța decât partea de îngrășat, astfel încât etapizat, în funcție de fermele care se realizează de reproducție să avem și partea de ferme pentru porcul gras nu vor mai fi finanțate parte de reproducție prin programul național strategic, vor fi de către Ministerul Agriculturii prin aceste scheme de ajutor de stat și atunci trebuie să închidem acest ciclu. Acest ciclu ne aduce un lucru foarte bun. De ce? În momentul de față orice crescător în sectorul suin trebuie să cumpere purcelul. Purcelul vine cu 120 de euro în momentul de față, în România ca să-l produci, cu profit pentru fiecare. Toată lumea face afaceri și business-urile sunt business-uri în România, ajunge cu profit cu tot undeva la 60 euro. Gândiți-vă că dacă noi am importa în România 5 milioane de purcei, practic 5 milioane ori 60 euro, 300 de milioane de euro pleacă de la fermierii români”, a calculat ministrul Florin Barbu.

    Banii care ar rămâne în țară, ar urma să folosească pentru investițiile fermierilor, a apreciat ministrul Agriculturii. Mai mult decât atât, balanța comercială privind importurile de carne de porc s-ar regla, a explicat el.

    ”Ar rămâne în țară și practic ar rămâne pentru investițiile fermierilor români. Mai mult de atât se poate regla o dată pentru totdeauna balanța comercială. Atât timp cât produci cât consumi, balanța comercială trebuie să ajungă pe zero. Chiar mai mult, ne dorim și încurajezi fermierii să aibă încredere că acest Guvern va investi bani in zootehnie ca aceste produse să ajungă și pe piețele din Uniunea Europeană”, a conchis ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Agrostrategia, emisiune difuzată de luni până joi, la TVR 1, de la ora 10:00.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!