• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ONU: Rusia ”nu vede nicio raţiune” pentru a prelungi acordul pentru exportul cerealelor din Ucraina

    Angelica Lefter -

    Rusia pune din nou pe jar comunitatea internațională după ce și-a arătat indisponibilitatea de a prelungi acordul cu privire la exportul cerealelor prin Marea Neagră. Organizația Națiunilor Unite (ONU) și-a manifestat îngrijorarea cu privire la decizia Rusiei și speră că negocierile vor schimba viziunea oficialilor ruși.

    Rusia amenință frecvent că se retrage din acordul pentru exportul cerealelor ucrainene, mediat de Turcia și ONU, și se plânge că propriul sector agricol va fi afectat de sancțiunile impuse de Occident.

    Ucraina și Rusia au semnat și în trecut acorduri cu Turcia și ONU pentru a relua exportul cerealelor prin porturile ucrainene (foto: caleaeuropeana.ro)

    Rusia amenință că nu va prelungi acordul cu privire la exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră

    ONU şi-a exprimat astăzi, miercuri – 5 iulie, îngrijorarea după ce Rusia a declarat, săptămâna aceasta, că ”nu vede nicio raţiune” pentru a prelungi acordul cu privire la exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, care expiră la finalul zilei de 17 iulie, potrivit AFP, citată de Agerpres.

    ”Nu încape îndoială că suntem îngrijoraţi”, a declarat într-o conferinţă de presă, la Geneva, Rebeca Grynspan, un înalt responsabil al ONU implicat în negocieri.

    Totodată, aceasta a menționat că ”delegaţia rusă a fost deja la Geneva şi intenţionăm să ne deplasăm la Moscova în zilele care au rămas până la scadenţă”.

    Acordul pentru exportul cerealelor, călcâiul lui Ahile, de care profită Rusia

    Țara care a invadat Ucraina ameninţă cu regularitate că se retrage din acest acord privind exportul de cereale ucrainene încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU şi a Turciei.

    Moscova acuză de mai multe luni obstacole în calea unui alt acord bilateral semnat în iulie, anul trecut, cu ONU privind exporturile sale de îngrăşăminte, Rusia estimând că sectorul său agricol va fi afectat de sancţiunile adoptate de Occident.

    ”ONU rămâne hotărâtă să facă totul ce îi stă în putere pentru ca aceste acorduri să fie menţinute”, a afirmat Grynspan, care conduce Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD).

    ”Sperăm că vom putea garanta prelungirea lor în interesul celor mai vulnerabile ţări şi populaţii din lume”, a adăugat aceasta

    Rusia acuză Occidentul că a pus monopol pe cerealele ucrainene destinate altor țări din Africa și Asia 

    De asemenea, Rusia a acuzat Ucraina de aruncarea în aer la începutul lunii iunie a unei importante conducte care leagă oraşul rusesc Toliatti (sud-estul Rusiei) de portul ucrainean Odesa (sudul Ucrainei), utilizat pentru exportul de amoniac şi îngrăşăminte.

    Rusia acuză Occidentul de monopolizarea exporturilor de cereale ucrainene destinate ţărilor din Africa şi Asia, iar Ucraina spune că Rusia este de vină pentru sistarea înregistrării navelor ucrainene din 26 iunie, care a provocat blocarea punerii în aplicare a acordului.

    Acordul privind exportul de cereale a fost prelungit de mai multe ori, ultima oară în luna mai, la capătul unor negocieri intense. Aproximativ 32,8 milioane de tone de cereale au putut să fie expediate astfel din Ucraina.


    Te-ar mai putea interesa

    Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații