• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alertă meteo emisă astăzi! Județele unde sunt anunțate vijelii și căderi de grindină!

    Roxana Dobre -

    Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de caniculă şi disconfort termic ridicat, valabilă în regiunile sudice şi estice. Conform meteorologilor indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități.

    Meteorologii anunță că astăzi, joi – 6 iulie, va fi caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei şi în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade. ANM a emis o informare de disconfort termic ridicat și caniculă.

    Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat disconfortul termic va fi ridicat în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități.

    Va fi caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.

    Citiți și: Cum va fi vremea în luna iulie. Caracterizarea meteo pentru cea mai fierbinte lună din an

    Avertizări meteorologice emise joi, 6 iulie

    Cod Galben

    Interval de valabilitate: 6 iulie, ora 12:00 – 7 iulie, ora 10:00
    Fenomene vizate: instabilitate atmosferică

    În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Moldova, precum și în vestul și nordul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55…65 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

    Fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi vineri în majoritatea zonelor, iar pe parcursul zilei de sâmbătă, aria acestora se va restrânge către regiunile sudice.

    Cod Portocaliu

    Interval de valabilitate: 6 iulie, ora 14:00 – 7 iulie, ora 2:00
    Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

    În zona de munte, sudul Banatului, nordul Crișanei, Maramureș, vestul și estul Transilvaniei, centrul Moldovei, precum și în vestul Olteniei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…70 l/mp.

    Alertă ANM – joi, 6 iulie 2023

    Citiți și: Covor de gheață în miezul verii! Sătenii au strâns grindina cu lopata!

    Incendii în câmp din cauza căldurii excesive

    În această perioadă fermierii care recoltează sunt avertizați să aibă grijă la condițiile în care efectuează munca câmpului. În mai multe zone ale țării au fost raportate incendii în câmp, cauzate de căldura excesivă. Spre exemplu, ieri – miercuri – 5 iulie, în comuna Zorleni a izbucnit un incendiu la vegetația uscată, din cauza căldurii excesive. Detașamentul de pompieri Bârlad a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă, pentru limitarea și lichidarea incendiului izbucnit.

    „La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta cu violență pe o suprafață de aproximativ două hectare de vegetație uscată, pe terenul cuprins de flăcări aflându-se depozitate destul de multe gunoaie. Exista pericolul de propagare a incendiului la un lan de grâu, unul de lucernă și o arie protejată. Pompierii au fost nevoiți să protejeze, înainte de toate, suprafețele aflate în pericol. După aproximativ două ore, incendiul a fost lichidat, fiind salvate un hectar de grâu, un hectar de lucernă și aproximativ, zece hectare din aria protejată. A ars vegetația uscată pe o suprafață de circa două hectare. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost radiația de la căldura solară”, a transmis Marius Stanciu, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.

    Pompierii au salvat două lanuri, unul de grâu și unul de lucernă, plus o arie protejată, care erau la pas să fie arse din cauza temperaturii ridicate (foto: vremeanoua.ro)

    De asemenea, pompierii giurgiuveni au acţionat pentru stingerea a patru incendii de culturi agricole, vegetaţie uscată şi deşeuri menajere pe o suprafaţă de aproximativ patru hectare, din cauza fumatului, a focului deschis în spaţii deschise şi a căldurii solare acumulate, potrivit Agerpres.

    ”ISU Giurgiu a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit în localitatea Prundu, judeţul Giurgiu, la un lan de orz netreierat ce aparţinea unei societăţi comerciale. La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Greaca, cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă. Aceştia au constatat faptul că focul se extindea cu repeziciune şi a cuprins o suprafaţă de aproximativ două hectare. Din primele cercetări la faţa locului şi din discuţiile purtate cu proprietarul terenului a reieşit faptul că, cel mai probabil, incendiul a fost provocat de căldura solară acumulată sau reflectată de un obiect”, a declarat joi, presei, purtătoarea de cuvânt a ISU Giurgiu, Nicoleta Beianu.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului