• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Familia unui senator, despăgubită cu 3,9 mil. lei pentru porcii mistreți uciși din cauza PPA

    Roxana Dobre -

    Despăgubiri de aproape 3,9 milioane de lei au fost încasate de firma unui senator, pentru exterminarea porcilor mistreți dintr-un complex de vânătoare, ca urmare a izbucnirii unui focar de pestă porcină africană. Compensațiile au fost obținute prin instanța de judecată, care i-a dat câștig de cauză parlamentarului.

    Firma familiei senatorului liberal Ion Iordache, președintele PNL Gorj, a câștigat în instanță dreptul de a încasa despăgubiri de aproape 3,9 milioane de lei, pentru exterminarea porcilor mistreți dintr-un complex de vânătoare. Decizia a venit după ce inițial statul a refuzat să îi achite banii senatorului.

    Citiți și: Focar de pestă porcină africană confirmat la o fermă cu peste 50.000 de porci din județul Timiș

    Senatorul liberal Ion Iordache, președintele PNL Gorj (foto: adevarul.ro)

    Despăgubiri plătite drept despăgubiri pentru mistreți

    Potrivit Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj, citată de Adevărul.ro societatea Greenadel Prod, care aparține familiei senatorului Ion Iordache, a beneficiat de despăgubiri de peste 3,9 milioane de lei, la care se adaugă cheltuieli de judecată în sumă de peste 1.200 de lei.

    Sursa citată precizează că inițial DSVSA Gorj a refuzat să achite despăgubirile, pentru că legislația în vigoare nu prevedea acordarea acestora pentru porcii mistreți, astfel că senatorul a apelat la instanța de judecată, care i-a dat câștig de cauză.

    „Sumele au fost acordate în baza sentințelor judecătorești rămase definitive, pronunțate de instanțele de judecată. Pagubele suferite de societate au constat în animale ucise (porci mistreți) afectate de virusul pestei porcine africane și cheltuieli operaționale de dezinfecție și dezinsecție, ecarisare“, a transmis DSVSA Gorj pentru ziarul Adevărul.

    Citiți și: Despăgubiri de 100.000 lei pentru un cioban desfigurat de urs. Câștig de cauză, în instanță!

    Banii au intrat în contul firmei familiei senatorului PNL

    Conform Adevărul, senatorul Ion Iordache a precizat că mistreții se aflau de fapt într-o exploatație de creștere a animalelor. Acesta a mai spus că în prezent s-a modificat legislația inclusiv la nivel național ”ca să nu mai apară astfel de probleme și să plătească despăgubiri, pentru că fiecare înțelegea cum voia”.

    ”Complexul de vânătoare, care este, de fapt, o exploatație de creștere a animalelor, se numește de vânătoare, pentru că așa este legislația, deși în interiorul lor nu e face vânătoare. Este o exploatație și, eventual, se capturează printr-o anumit metodă animalele de acolo, fiind spațiul foarte mare. Proprietarul acestei exploatații este o societate comercială și aceasta a avut acest conflict cu Autoritatea Sanitar Veterinară. Cunosc situația, deși nu sunt eu acționar la această societate. Au câștigat definitiv procesul, iar instanța a definit foarte clar termenii pe care Direcția Sanitar Veterinară nu-i înțelegea și acum s-a modificat inclusiv la nivel național s-a modificat legislația ca să nu mai apară astfel de probleme și să plătească despăgubiri, pentru că fiecare înțelegea cum voia. A fost un lucru pe care l-a apreciat toată lumea”, a spus acesta.

    Ion Iordache controlează și o firmă de construcție, care a câștigat mai multe contracte de modernizări de drumuri.

    Șeful DSVSA Gorj care a refuzat să acorde despăgubiri, înlocuit

    În urma pestei porcine, aproximativ 2.000 de porci mistreți aflați în complexul de vânătoare a familiei Iordache au fost uciși, în anul 2021, din cauza pestei porcine. Pe atunci, firma Greenadel Prod aparținea senatorului Ion Iordache. Între timp, directorul executiv al DSV Gorj, Sorin Ştefănescu, care s-a opus acordării despăgubirilor către omul de afaceri liberal, a fost înlocuit din funcţie.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!