• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sindalimenta anunță ”ample acțiuni de protest” dacă vor fi eliminate facilitățile fiscale pentru agricultură

    Oana Timar -

    Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta a anunță că va organiza ample acțiuni de protest dacă Guvernul va elimina facilitățile fiscale acordate angajaților din industria alimentară și din agricultură.

    ”Consiliul Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, întrunit în perioada 6-8 iulie, condamnă intenția Guvernului României de eliminare a facilităților fiscale acordate angajaților din industria alimentară si agricultură. Absența forței de muncă din cele două sectoare de activitate și încercarea creșterii nivelului calificărilor prin implementarea unor proiecte pe fonduri europene, sunt anulate în totalitate de această măsură aberantă, luată pe fondul lipsei de viziune a guvernului și a identificării unor soluții care să conducă la o încasare mai mare. În absența unor locuri de muncă plătite cu salarii atractive, din ce în ce mai mulți români pleacă din țară si multe afaceri se închid”, se arată într-un comunicat Sindalimenta, remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Sindalimenta: Salariile foarte mici țin la distanță forța de muncă!

    Membrii Consiliului Național Sindalimenta condamnă lipsa de dialog care să conducă la o cunoaștere mai bună a realităților din cele doua sectoare de activitate. ”Cu toate ca România a reușit să devină un mare producător agricol, ea continuă să fie un mare importator de produse alimentare, sa exporte materie prima si sa importe produse finite, ceea ce desigur conduce la un mare deficit comercial si la pierderi uriase. Explicația acestei situații este dezastrul în care se află industria alimentară. Avem foarte puține fabrici care prelucrează produsele agricole, iar salariile foarte mici oferite în acest sector, țin la distanță forța de muncă, și așa foarte puțină la nivel național. Fabricile româneşti nu pot acoperi astăzi deficitul comercial cu produse alimentare, iar pe rafturile magazinelor, 80% din produse provin din import. Membri Consiliului Național SINDALIMENTA îi amintesc noului Guvern Ciolacu, după ce același lucru l-am făcut și Guvernului Ciucă, dar fără niciun folos, că fructele, carnea, produsele din carne, laptele și produsele lactate, legumele, zaharul și uleiul, adică alimentele de bază, sunt produsele cu cele mai mari deficite comerciale în sectorul alimentar”, arată sindicaliștii din sectorul agroalimentar.

    Citiți și: Fermierii din acvacultură fac protest în fața Ministerului Agriculturii. Ce nemulțumiri există

    Sectorul IT protejat, industria alimentară și agricultura românească – din nou abandonate

    Potrivit Sindalimenta, deficitul comercial cu produse alimentare al României a urcat anul trecut la peste 5,6 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat o creștere cu 20% faţă de cel înregistrat în 2021. ”Aceste statistici care ar trebui să dea de gândit noului guvern, dar sectorul industriei alimentare nu pare a fi o prioritate pentru acesta. În timp ce pentru sectorul IT, atât premierul Ciolacu, cât și fostul premier Ciucă s-au grăbit să dea asigurări că nu se va umbla la facilitățile fiscale acordate angajaților de mai bine de 20 de ani, industria alimentară și agricultura românească sunt din nou abandonate. Ca și fostul Guvern Ciucă, actualul Guvern Ciolacu refuză să se uite în propria ogradă când vine vorba despre reducerea deficitului bugetar”, arată sursa citată.

    Sindalimenta critică guvernul Ciolacu care ”nu are niciun plan de reducere a aparatului bugetar înțesat de pile, relații și cumetrii politice. Dacă restructurarea acestui aparat, din ce în ce mai stufos, bate basul pe loc, în schimb Guvernul Ciolacu a dat liber la majorări salariale, lucru care va amplifica și mai mult deficitul bugetar în lunile următoare. In acelasi timp numarul fermelor din agricultura si a multor societati din industria alimentara scade, închizandu-se”.

    Protest Sindalimenta (foto: jurnalul.ro)

    Dacă vor fi eliminate facilitățile fiscale pentru sectorul agroalimentar, Sindalimenta va organiza protest ample acțiuni de protest

    ”În urma unei analize, considerăm că această politică inconștientă promovată atât de incompetentul Guvern Ciucă și continuată și de Guvernul Ciolacu, vă agrava situația economică și financiară a României, iar în final cei care vor plăti, vor fi ca de fiecare dată, salariații din sectorul privat. Eliminarea facilitaților salariale din cele doua sectoare de activitate vor conduce la creșterea numărului șomerilor, la închiderea multor ferme și societăți comerciale și la importuri de alimente din ce în ce mai mari. (…) Consiliul Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta a luat decizia, în situatia eliminării facilitaților salariale, să organizeze ample acțiuni de protest al căror calendar vă fi stabilit și comunicat ulterior”, se încheie comunicatul de presă.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA