• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un român stabilit de 24 ani în Spania este printre cei mai căutați specialiști în curățarea ongloanelor la vaci

    Violina Gorcinschi -

    Gheorghe Marius Păcurar, originar din Cluj-Napoca, este printre cei mai căutați podotehniști din nordul Spaniei. Românul a părăsit țara acum 24 de ani ca să își facă un rost în străinătate, iar acum se numără printre cei mai buni specialiști în îngrijirea ongloanelor. Datorită rapidității și eficienței deprinse de-a lungul anilor, românul poate lucra cu 150 de vaci într-o singură zi.

    Gheorghe Marius Păcurar, în vârstă de 48 de ani, se mândrește cu meseria sa de podotehnist. Românu lucrează în prezent pentru o companie specializată în îngrijirea ongloanelor, cu sediul în Llerida, un oraș din Catalonia, situat la 160 de km de Barcelona, Spania, și urmează să devină asociat după 24 de ani de muncă și îmbunătățire profesională constantă. Acesta a împărtășit cu Agrointeligența – AGROINTEL.RO experiența sa de până acum, dar și viziunea sa despre fermele de bovine din România.

    un podotehnist curatand ongloanele unei vaci
    Marius Păcurar, un podotehnist român cu performanțe în Spania (foto: revistafrisona.com)

    Un român, printre cei mai căutați podotehniști din Spania

    Gheorghe Marius Păcurar a participat în perioada 3-4 iulie la cea de-a III-a ediție a Conferinței Internaționale pentru Sănătatea Ongloanelor și a fost bucuros să vorbească despre activitatea lui ca podotehnist în Spania. Originar din Cluj-Napoca, a părăsit țara acum 24 de ani și a început să lucreze în fermele spaniole de bovine.

    „Nu aveam altceva de muncă când am venit aici, așa că m-am ocupat de îngrijirea ongloanelor și m-am specializat pe parcurs ca podotehnist. M-am specializat foarte repede, ca român, am fost foarte descurcăreț și după patru ani am avut primul stand. Lucrez pentru o companie cu sediul în Llerida, Catalonia. Salariul e destul de bun. În Spania este foarte căutată această meserie. În România nu știu exact cum e, am auzit că începe să se caute”, a povestit podotehnistul român.

    Specialistul în îngrijirea ongloanelor lucrează cu multe ferme de bovine în Spania, ”operând” 10.000 de vaci pe an.

    „Pentru mine decurge ușor o zi de muncă, în funcție de câte animale sunt în fermă și de ce trebuie făcut. În mod normal, o vacă are nevoie de curățare la nivelul ongloanelor de două ori pe an, o dată la șase luni, dar pot apărea și probleme: începe să șchioapete, să aibă dermatite, ulcere. Dacă lucrez la o fermă de 200 de vaci, pot să fac 150 de animale într-o zi. Avem foarte multe ferme care apelează la noi. Eu lucrez cu aproximativ 10.000 de vaci pe an”, a explicat Gheorghe Marius Păcurar.

    În urma experienței acumulate, românul a constatat că vacile Holstein, cea mai productivă rasă de lapte, au cele mai mari probleme cu șchiopătatul.

    „Bolile la nivelul ongloanelor depind foarte mult și de rasă. Cea mai productivă vacă e cea mai șchioapă, deci Holsteinul are cele mai multe probleme, dar merită. E singura vacă care face bani și e cea mai sigură. Și în România se vinde. De Bălțata Românească nu știu foarte multe, dar știu că e o vacă sănătoasă și știu că în Spania se cumpără mulți viței din România”, a explicat specialistul în podotehnie.

    Marius Pacurar si Juan Sanchez, podotehnisti
    Marius Păcurar căutat de multe ferme din Spania

    Podotehnist român: O vacă dacă nu se ridică și nu mănâncă, nu produce lapte

    Podotehnistul a fost curios să vadă cum stă treaba și în fermele de bovine din România și a rămas plăcut surprins de dotările tehnologice din unitățile agricole, însă la capitolul podotehnie, fermierii ar duce lipsă de specialiști.

    „Am fost și în România, la o fermă din Timișoara. Noi (n.r. românii) suntem avansați cu tehnologia, dar tot suntem în urmă la alte capitole. Singura problemă e că lipsește personalul și pregătirea profesională. Fermierii trebuie, de asemenea, să realizeze că este foarte importantă starea vacii pentru producție: trebuie să nu șchioapete – totul vine de la picioare. Dacă nu se ridică și nu mănâncă, nu produce lapte”, a precizat podotehnistul român.

    O diferență importantă între fermele din România și cele din Spania pe care a menționat-o Marius Păcurar a fost faptul că mulți crescători de bovine spanioli nu dețin pământ, achiziționându-și în totalitate hrana pentru animale.

    „Fermele din Spania au, în schimb, cheltuieli foarte mari. În România, majoritatea celor care au ferme de vaci, lucrează și pământ. În schimb, aici nu. Am aici un client cu o fermă de 3.500 de vaci, nu are o palmă de pământ. Furajele pentru animale le cumpără – șroturile, lucerna, tot, nu are câmpuri să producă. În România, nu ai cheltuieli așa mari dacă ai animale pentru că dacă ai animale, ai și pământ, așa e la noi deocamdată. Aici, în Spania, cunosc mulți oameni care nu au o palmă de pământ, dar au multe vaci”, a spus bărbatul.

    Marius Păcurar va deveni asociat la firma pentru care lucrează

    Cu toate că, la momentul actual, podotehnia nu este atât de căutată la noi în țară, există potențial de dezvoltare pentru acest domeniu.

    „Eu cred că podotehnia se va dezvolta în România, am auzit că sunt ferme mari, cu 1.000, 800, 500, 300, nu contează și cu 200 se poate lucra. În nordul Spaniei, media e de 30 de vaci și la noi în firmă avem 30 de persoane care îngrijesc ongloanele. Vreau să îi ajut pe români, să le ofer pregătire, dar să plec de tot nu, sunt de 24 de ani aici (n.r. în Spania). Momentan, nu plănuiesc nici să îmi deschid propria mea afacere, în scurt timp o să devin asociat la firma la care lucrez”, a punctat Marius Păcurar.

    În final, Marius Păcurar le transmite fermierilor români să acorde atenție sănătății ongloanelor și să investească mai mult în bunăstarea bovinelor.

    „Nu contează ce ferme au, o vacă trebuie să fie sănătoasă, să producă lapte. Fermierii români trebuie să aibă mai multă grijă de ele. Nu mai e ca acum 20 de ani, s-au schimbat multe. S-au robotizat multe chestii, s-au făcut multe lucruri noi. E foarte ușor de făcut, numai să vrei și să te intereseze. La noi problema e că o fermă mare se gândește că are totul. Un inginer sau veterinar nu poate să curețe ongloanele la vaci, trebuie un specialist. Veterinarul are meseria lui, un podotehnist are picioarele la vacă și doar de alea răspunde”, a concluzionat podotehnistul român din Spania.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”