• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA 2023. Prima tranșă din subvenții, fermieri eligibili, condiții

    Roxana Dobre -

    Avans APIA 2023. Informații noi despre plata primei tranșe din subvențiile agricole aferente acestui an, ce fermierii vor fi eligibili pentru plata avansului APIA 2023, dar și care este data la care vor începe plățile, sunt informații prezentate de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea.

    APIA pregătește deja avansului pentru subvențiile din campania 2023 iar primele decizii de iau pentru fermieri, atât în privința procentului care va fi achitat din cuantumul integral pe hectar sau cap de animal, care urmează să fie stabile în acest an prin proiect de hotărâre de Guvern. Șeful APIA, Adrian Pintea, a anunțat că fermierii ar putea primi mai mulți bani în conturile pentru 2023.

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, luni – 10 iulie, în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1 cum se va desfășura campania de plată a avansului pentru anul 2023 și a dat o veste bună fermierilor: Ministerul Agriculturii ia în calcul ca beneficiarii de subvenții să primească un cuantum mai mare în conturi, comparativ cu cel de anul trecut.

    Citiți și: Ultima oră despre subvențiile APIA! Avans mai mare – la plată pentru toți fermierii!

    Plata avansului pentru campania 2023 va începe din 16 octombrie

    Avans APIA 2023. Când începe plata primei tranșe din subvenții

    Avanul APIA 2023 va începe din 16 octombrie, potrivit șefului APIA. Adrian Pintea a anunțat în premieră pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 10 iulie, că APIA va acorda din 16 octombrie plăți în avans atât pentru schemele din sectorul vegetal cât și cel zootehnic. Excepție fac schemele achitate din bugetul de stat, adică Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), pentru întotdeauna bugetul se alocă din anul viitor celui în care se depune cererea de plată, adică 2024 pentru 2023.

    ”Vom acorda plățile în avans atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru sectorul zootehnic, pentru că știm că în alți ani partea de zootehnie nu intra la plată. Anul 2022 a fost primul an în care au intrat. De ce? Pentru că s-a redus acea perioadă de retenție și într-adevăr, pe bună dreptate cumva crescătorii de bovine erau supărați pentru că niciodată nu apucau, să zicem așa, să intre la plata avansului, iar acum și prin PNS s-au reglat lucrurile. Astfel că toți au aceeași perioadă de retenție de 100 de zile, fie că vorbim de bovine, ovine sau caprine, astfel încât toți crescătorii de animale, adică toți aceia care beneficiază de sprijin financiar, vor intra la plata avansului”, a spus Adrian Pintea.

    Acesta a reamintit că avansul va demara și în acest an în data de 16 octombrie, așa cum este reglementat în Regulamentul european de acordare și se va încheia la 30 noiembrie.

    Avans APIA 2023. Cât se plăște la prima tranșă din subvenții

    Cu privire la procentul pe care fermierii îl primesc și cuantumul total stabilit pe hectar sau cap de animal, Adrian Pintea a anunțat că acesta ar putea să depășească 70% pentru plățile directe, respectiv 85% pentru măsurile compensatorii. Decizia nu este încă luată însă iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va veni cu precizări când va decide pe ce procent se va merge în campania 2023.

    ”După cum știți regulamentul inițial a fost publicat deja și ca în fiecare an Comisia permite statului membru să acorde 50% din FEGA, 50% din FEADR iar mai departe acesta poate solicita mărirea acestor procente.  Și știm că noi în anii anteriori am avut 70% FEGA, 85% FEADER. În momentul de față am avut discuții cu ministrul Florin Barbu și se lucrează la procent. Poate că vom avea și o surpriză iar aici mai sunt discuții împreună cu ministrul Barbu poate reușim anul acesta un procent mai bun pentru fermieri față de anul trecut”, a mai declarat Adrian Pintea.

    Acesta a ținut să precizeze că banii pentru avans se află în conturile agenției astfel că nu se pune problema să nu existe finanțare pentru plățile către fermieri. ”Avem plățile directe pe suprafață și schemele pentru zootehnie dar și măsurile pe care le avem delegate de către colegii noștri de la AFIR, toate acestea vor intra la plata avansului. Pentru toate sunt bani. Orice plată pe care APIA o face prima dată o face din bugetul național, bani asigurați de către Guvernul României prin bugetul Ministerului Agriculturii, bani care vor fi rambursați de către Comisia Europeană în prima zi lucrătoare a anului următor, respectiv undeva în jur la 5 ianuarie 2024”, a punctat directorul general al APIA.

    Citiți și: Clarificări APIA pentru aplicarea GAEC 6 și GAEC 7, după sesizarea problemelor la Congresul Fermierilor

    Avans APIA 2023. Sumele care se achită fermierilor

    La avans APIA 2023, directorul general Adrian Pintea a precizat că agenția de plăți își propune să achite în conturile fermierilor o sumă de 1 miliard de euro.

    ”Anul acesta ne propunem ca peste 1 miliard de euro să fie acordat fermierilor noștri, bani care sunt asigurați de către Ministerul Agriculturii pentru APIA și în acest an”, a mai arătat Adrian Pintea.

    Avans APIA 2023. Condiție obligatorie pentru fermierii care intră la plată

    Șeful APIA a reamintit că fermierii care nu semnează fizic cererea de plată pentru campania 2023, nu pot intra la plata avansului din subvenții iar termenul limită este 30 septembrie.

    ”Toată lumea a depus cererea de plată și toată lumea așteaptă banii, vreau să precizez, așa cum am mai spus și în alte intervenții, că nicio cerere de plată care nu este semnată nu va intra la plată a avansului. Astfel că toate cererile de plată care au fost depuse, cele 759.000 de cereri care au fost depuse în campania 2023 trebuie să fie semnate până la sfârșitul lunii septembrie. Într-adevăr, noi am introdus și lucru care pe care noi am reușit să-l facem la APIA ca toți salariații APIA să aibă semnătură electronică, fermierii. Într-adevăr, noi am început în anul 2022 cu pași grei, pentru că orice noutate merge mai greu, și atunci au fost până în 20 de cereri care au fost semnate electronic. În anul 2023 avem undeva în jur la 100 de cereri semnate cu semnătură electronică. Cu siguranță acest lucru va crește în anii următori, dar cei care au semnat cererea electronic categoric nu au niciun fel de problemă cu APIA sau să se prezinte la APIA”, a declarat Adrian Pintea pentru Agrostrategia.

    Șeful APIA a menționat că în prezent circa 80% dintre cererile depuse la APIA în 2023 au fost și semnate fizic.  ”Repet că cererea depusă la APIA trebuie semnată fizic de fermieri până în data de 30 septembrie astfel încât la plata avansului să poată intra beneficiarul”, a conchis Adrian Pintea.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!