• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Închisoare pentru fermierii care conduc tractorul fără permis sau dacă utilajul nu e înmatriculat!

    Roxana Dobre -

    O lege publicată în Monitorul Oficial aduce modificări la Codul penal iar o parte din schimbări în vizează direct pentru fermierii care conduc tractoare. Mai exact, aceștia riscă pedeapsa cu închisoarea dacă circulă pe drumurile publice fără permis sau pun în circulație un tractor neînmatriculat sau neînregistrat.

    Conducerea fără permis și punerea în circulație a unui utilajul agricol neînmatriculat sau neînregistrat vor aduce pentru fermieri riscul să fie condamnați la închisoare. Prevederea se regăsește în Legea nr. 200 din 5 iulie 2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative, care a fost publicată în Monitorul Oficial de joi, 6 iulie.

    Citiți și: Viteza maximă cu care poate circula un tractor pe drumurile publice

    Conducerea fără permis sau punerea în circulație a unui tractor neînmatriculat sau neînregistrat se poate pedepsi cu închisoarea

    Se introduce pedeapsa cu închisoare pentru conducerea fără permis sau punerea în circulație a unui tractor neînmatriculat sau neînregistrat 

    Prin Legea 200/2023 se modifică Legea nr. 286/2009 iar noua formă prevede la articolul 334 că ”punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai sau a unui tractor agricol ori forestier neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, tramvai, tractor agricol ori forestier cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă”, se arată în noua lege care a fost publicată în Monitorul Oficial. 

    Citiți și: Modificare în Codul Rutier! Regulă nouă pentru circulația tractoarelor și a altor mașini agricole

    Ce pedepse riscă fermierii care încalcă noua lege

    Conform noii legi, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier ori tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase ori a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

    De asemenea, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

    Totodată, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

    Până acum, tractoarele agricole sau cele forestiere nu se regăseau în prevederea de la fiecare infracțiune în parte.

    Potrivit Codului rutier, tractoare agricole sau forestiere pot fi conduse în baza permisului de conducere categoria Tr. Permisele de conducere eliberate numai pentru categoria Tr sunt valabile și pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr și una sau două remorci.

    În plus, după cum stabilește acum Codul rutier, permisele de conducere eliberate pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE sunt valabile și pentru categoria Tr, în anumite cazuri specifice.

    De exemplu, permisul de conducere pentru categoria B este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg, la care se poate atașa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg.


    Te-ar mai putea interesa

    Programul Rabla pentru Tractoare, lansare. Se dublează sumele pentru fermieri Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor! O celebră fabrică de tractoare a fost cumpărată de un afacerist din Ucraina

    Ultimele știri

     Dăunătorii sunt activi chiar și la temperaturi scăzute. Protejează-ți culturile cu Biatox! Avans APIA 2024. Sumele transferate până astăzi în conturile fermierilor Asociația AGRICOLA i-a premiat pe liceenii aspiranți-Chef