• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dragoș Ivan, crescător de albine: ”Anul apicol 2023 este unul extrem, extrem de slab”

    Violina Gorcinschi -

    Dragoș Ivan, apicultor din Cosoba, județul Giurgiu, cataloghează drept „extrem de slab” acest an apicol. După ce stupii au ieșit slăbiți din iarbă, crescătorii de albine s-au confruntat cu vremea rece din luna aprilie, care a împiedicat culesul rapiței. În plus, au existat întârzieri la înflorirea principalelor culturi melifere, fapt ce a adus producții slabe de miere.

    Dragoș Ivan este unul dintre apicultorii cu ambiții mari în domeniu, care a decis să producă miere ecologică. Începându-și activitatea în 2012 cu 66 de familii de albine, stuparul a ajuns, la începutul acestui an la 400 de familii.  Cu ajutorul fondurilor europene, apicultorul se pregătea să treacă cu toată producția la sistemul ecologic. Din păcate, însă, condițiile de anul acesta i-au pus bețe în roate.

    mai multi stupi pe camp si cer innorat
    Vremea nu i-a ajutat pe apicultori în primăvara acestui an (foto: backyardbeekeeping.iamcountryside.com)

    Anul apicol 2023 – Vremea le-a pus bețe în roate apicultorilor

    În exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, apicultorul Dragoș Ivan a făcut o analiză a anului apicol până la acest moment, pornind de la faptul că această iarnă nu le-a priit albinelor, care au ieșit slăbite din sezonul rece. Stupatul a compensat cu turte și sirop în februarie și martie, sperând că, din luna aprilie, situația se va îmbunătăți. Din păcate pentru el, culesul rapiței nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

    „Stupii au ieșit extrem de slabi din iarnă. În luna februarie și martie, am completat cu turte și sirop pentru că consumul de miere a fost mare. La mijlocul lunii aprilie a înflorit rapița, dar culesul a fost slab din cauza temperaturilor scăzute, cu un aport la cântar de 9 kg în 15 zile. Culesul nu a fost fructificat deoarece mierea a fost consumată de stup din cauza înfloririi târzii a salcâmului, pe 16 mai”, a punctat apicultorul din județul Giurgiu.

    Pentru a profita la maximum de înflorirea salcâmului și teiului, Dragoș Ivan a mutat stupii în marile bazine melifere din diverse zone ale țării, însă nici de data aceasta nu a avut noroc la cules. Starea vremii în luna iulie a împiedicat desfășurarea activităților specifice perioadei.

    „Culesul la salcâm a fost, din nou, unul slab, cu ploi aproape zilnice. Am deplasat stupi la marile bazine melifere din Turnu Severin, Târgu Jiu, Horezu, Vâlcea și am terminat cu Câmpulung. În toate cele 5 deplasări, am adunat, în medie, 10 kg pe stup. Culesul la tei a început pe 20 iunie, în apropierea Bucureștiului, și am continuat la Tulcea. Din păcate, înflorirea târzie a teiului s-a suprapus cu floarea soarelui și avem de ales între tei si floarea soarelui. La Ciucurova (n.r. județul Tulcea), în perioada 7-9 iulie a plouat și a bătut vântul foarte tare, fapt ce a oprit brusc culesul și acum așteptăm un cules de la polifloră, că să putem extrage teiul deoarece albinele sunt extrem de agresive. Din 6 iulie, consumul zilnic este, în medie, de 600g, ceea ce va face ca culesul la tei să fie unul mic, mierea fiind încă în stup”, a precizat Dragoș Ivan.

    trei borcane cu miere
    Prețul mierii, depășit de cheltuielile mari cu producția

    Anul apicol 2023 – Prețul mierii nu acoperă costurile apicultorilor

    Populația de albine a apicultorului a scăzut în toată această perioadă, ajungând la 12 rame, dintr-un total de 19 rame într-un stup.

    „La un control în stup am constatat că albina este foarte puțină, aproximativ 12 rame, dintr-un total de 19 rame, și estimăm că media la tei va fi în jur de 20 kg / familie. În luna august o să încercăm să refacem stupii și să completăm rezervele cu miere pentru iarnă”, a adăugat apicultorul.

    Pe lângă obstacolele cauzate de vreme și de starea haotică a culturilor melifere, apicultorii au de înfruntat și atitudinea lipsită de interes a procesatorilor față de miere, care i-ar putea determina să își scadă cheltuielile prin micșorarea efectivului de albine și oprirea anumitor investiții necesare activității pentru anul următor.

    „O mare problemă este lipsa de interes a mierii din partea procesatorilor, care face ca prețul obținut să nu acopere costurile de producție. Acest lucru va duce, inevitabil, la scăderea efectivului de albine pentru anul următor, deoarece face imposibilă investiția în achiziționarea de material genetic, în mătci, în familii, în achiziționarea de lăzi, medicamente,… achiziții care fac ineficient programul PNA. În concluzie, anul apicol 2023 este unul extrem, extrem de slab”, a conchis apicultorul din județul Giurgiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!