• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Vasile Balcan, AFF: Eliminarea facilităților fiscale din agricultură ar fi o mare greșeală a Guvernului!

  Roxana Dobre -

  Fermierul Vasile Balcan, Membru al Senatului Asociației Forța Fermierilor, trage un semnal puternic de alarmă privind o eventuală retragere a facilităților fiscale pentru agricultură. Agricultorul este cel care a propus și a susținut regimul diferențiat de impozitare pentru salariile din agricultură.

  Vasile Baclan, administratorul Marsat SA Roman, fermier care lucrează o suprafață cumulată de peste 3.300 ha spune că fermierii ar putea ajunge chiar la faliment sau o lipsă acută de personal în ferme dacă facilitățile fiscale pentru agricultură vor fi retrase.

  Citiți și: Vasile Balcan, Asociația Forța Fermierilor: Regimul de impozitare a salariilor din agricultură ar trebui să fie ca cel din construcții!

  Facilități pentru agricultură

  Vasile Balcan, Asociația Forța Fermierilor: Toată lumea este neliniștită

  Vasile Balcan a dezvăluit pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că a fost sunat de foarte mulți fermieri care s-au arătat neliniștiți de o eventuală eliminare a facilităților fiscale din agricultură.

  ”Toată lumea este neliniștită în sensul acesta și cred că ar fi o greșeală mare din partea Guvernului, în sensul în care în cursul anului să aplice niște reduceri de genul acesta în condițiile în care fiecare societate are deja făcut un buget, are un plan de cheltuieli și peste noapte să aplice altceva. Este foarte dificil. Plus că și anul agricol este total atipic și cu mari probleme, diferențe mari de prețuri la valorificare, prețuri foarte mari la achiziții de inputuri produse care au participat în fluxul tehnologic la culturi și este dificil și chiar toată lumea-i neliniștită în sensul acesta”, a explicat fermierul.

  Citiți și: Asociațiile din sectorul agroalimentar, la Guvern. Veștile nu sunt grozave

  Vasile Balcan a mai spus că fermierii ar putea ajunge chiar la faliment și se pot confrunta cu un aflux mare de plecări ale angajaților dacă nu pot susține cu bani proprii sumele care acum sunt suportate de stat.

  ”Este clar că la momentul acela (când a început aplicarea facilităților fiscale – n.r) și acum este o facilitate deosebită pentru cei din agricultură, în sensul în care clar veniturile lor nete au crescut și zicem noi că au și stimulat rămânerea lor în domeniu. Plus că au favorizat societățile agricole, în sensul în care și-au mai redus o parte din cheltuieli în ceea ce privește falimentul anul  acesta pe foarte mulți îi pândește acest lucru, în sensul în care am zis, coșul de cheltuieli nu mai este același cu coșul de valorificare și în momentul în care apar aceste mari diferență la care poate să contribuie și cheltuielile suplimentare cu salarizarea și cu automat, dacă acestea dispar de la stat, trebuie să vină societățile agricole să compenseze acea facilitate dată prin lege”, a punctat fermierul.

  Acesta a completat că agricultura este un sector care trebuie susținut continuu și nu înțelege de ce Guvernul a ales să schimbe regulile chiar în timpul anului când fermierii și-au făcut deja planul pe ferme.

  ”Facilitatea este dată anul trecut când se lucra cu Comisia Europeană, exact pe PNRR, deci nu văd practic să se susțină această explicație. Toate discuțiile sunt la deficitul bugetar care este la nivelul țării și acum s-au găsit să taie din agricultură și din construcții, dar sunt două sectoare care trebuie să deruleze, care trebuie impulsionate. Nici într-un caz nu, nu văd o chestie normală ca în timpul anului să vii cu o măsură de a anula o facilitate dată prin lege. Să nu uităm că vorbim despre sectorul agricol unde avem o serie de cheluieli neonorate din urmă de către Guvern, către fermieri și aici aș menționa mai ales achitarea pierderilor cauzate de secete – sunt întârzieri foarte mari și valori penibil de mici alocate, sunt cheltuieli făcute în general foarte mari, cu motorina, îngrășămintele, toate celelalte inputuri care au crescut adică gaz, curent. Toate acestea au conlucrat la un deviz de cheltuieli mari. Și dacă tu obții dintr-o cheltuială de 60 de milioane și tu produci doar 30 sau 40 de milioane, diferența de unde să o scoți? Și asta acumulându-se clar că nu poate duce decât la ori blocarea societății chiar și faliment. Sau plecarea angajaților care și așa sunt ținuți cu foarte mare greutate”, a mai spus Vasile Balcan.


  Te-ar mai putea interesa

  Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune

  Ultimele știri

  Pesta oilor și caprelor se extinde: 5 noi focare de boală. Încă 50.000 de animale – sacrificate și îngropate Oierii și autoritățile – decizie la ANSVSA: Exportul de ovine rămâne deschis, se pregătesc culoare verzi Mugurel Drăgănescu, AGVPS: Îndemnăm vânătorii să aplice responsabil vânarea ursului, conform legii