• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum poți folosi buruienile după plivire. 4 utilizări

    Violina Gorcinschi -

    Plivitul este o procedură esențială pentru protejarea și dezvoltarea culturilor. Prezența buruienilor în grădină încetinește creșterea legumelor și facilitează apariția și răspândirea bolilor și dăunătorilor. În același timp, folosite corect, buruienile eliminate din grădină pot aduce multe beneficii. În acest articol veți afla la ce folosim buruienile după plivire.

    Urzica, pirul, păpădia, loboda, răcovina, piciorul-caprei, pelinul, coada șoricelului sunt doar câteva dintre buruienile care își pot face apariția printre culturi. Deși sunt ierburi nedorite în straturile de legume, prezența lor prezintă și beneficii. După plivire, acestea pot fi folosite în multe scopuri utile, fiind benefice pentru sol, plante, dar și pentru oameni.

    Buruienile sunt un indicator excelent al compoziției și acidității solului. Astfel, dacă în grădină cresc coada-calului sau piciorul-cocoșului, acest lucru indică o aciditate crescută a solului. Solul alcalin este preferat de lobodă, hrișcă umblătoare, mac, opaiță albă și muștar.

    o persoana care tine in maini compost
    Compost din buruieni (foto: healthline.com)

    Folosirea buruienilor după plivire în compost

    Buruienile absorb nutrienții din sol, astfel că aruncarea acestora ar fi o risipă. Dacă sunt adăugate la compost, buruienile sunt un îngrășământ organic valoros, iar elementele utile se întorc în sol.

    După plivire, buruienile se adaugă la compost, alături de preparatele de stimulare a creșterii, pentru o procesare rapidă. Apoi, pe tot parcursul sezonului, conținutul va trebui să fie amestecat de mai multe ori, pentru un acces mai bun la oxigen și o procesare rapidă.

    Nu se adaugă buruieni perene, rizomatoase, cu semințe în compost.

    Folosirea buruienilor pentru mulcire

    Mulcirea are foarte multe beneficii: reține umiditatea în sol, îmbunătățește compoziția acestuia, prevenind și eroziunea, previne creșterea buruienilor, protejează sistemul radicular al plantelor de temperaturile ridicate și scăzute și, de asemenea, saturează solul cu elemente utile.

    Materialul pentru mulcire nu este, însă, întotdeauna accesibil. Astfel, buruienile sunt o opțiune excelentă ca soluție ecologică și va avea un efect pozitiv asupra creșterii culturilor, deoarece se va transforma, treptat, într-un excelent îngrășământ organic.

    După plivire, buruienile trebuie strânse și împrăștiate cu grijă într-un strat dens în jurul culturilor. Pentru ca plantele smulse să nu prindă rădăcini în grădină, se usucă înainte puțin la soare, și se îndepărtează rădăcinile, folosindu-se doar partea aeriană.

    Nu toate buruienile sunt potrivite ca mulci. Se recomandă doar plantele ale căror semințe nu s-au format încă. În caz contrar, se obține exact rezultatul opus. De asemenea, solul nu se mulcește cu plante otrăvitoare și plante perene rizomatoase care prind ușor rădăcini într-un loc nou (cum ar fi, de exemplu, pirul).

    Mulcirea (cu buruieni) se face până la mijlocul verii deoarece buruienile conțin azot, element care nu se administrează în această perioadă.

    ingrasamant cu buruieni
    Îngrășământ cu buruieni (foto: littleecofootprints.com)

    Folosirea buruienilor după plivire ca îngrășământ

    Din buruieni, se poate prepara un îngrășământ eficient, fără costuri. Infuziile de plante sunt un adevărat depozit de elemente utile, vitamine și aminoacizi. Astfel, creșterea și dezvoltarea culturilor va fi posibilă fără cheltuieli, iar recoltele vor fi mai mari. Îngrășămintele din buruieni sunt absorbite rapid de plante, aciditatea solului scade, iar solul este îmbogățit cu microorganisme benefice. Râmele vor beneficia și ele de pe urma tratamentului.

    Pentru prepararea infuziilor se folosesc si buruieni ale căror semințe încă nu s-au format complet.

    Atunci când se utilizează îngrășământ pe bază de buruieni, este necesar să se țină cont de ce componente sunt emise de anumite plante. Dacă legumele au nevoie de azot, se prepară o infuzie din urzică, răcovină și lobodă.

    În cazul în care există o deficiență de potasiu sau fosfor, se folosesc plante cu sistem de rădăcină pivotantă – păpădie, piciorul caprei, măcriș etc.

    După plivire, se ia un butoi sau alt recipient și se pune într-un loc iluminat. Containerul se umple cu 3/4 din volum cu buruieni, iar apoi se toarnă apă cu vârf și se acoperă cu un capac sau folie de plastic găurită pentru ventilație. Compoziția se lasă la fermentat 7-10, amestecându-se din când în când.

    După ce nu se mai formează spumă, îngrășământul este gata de utilizare. Înainte de utilizare, infuzia se diluează cu apă în proporție de 1:10 și se aplică legumelor.

    o persoana care pulverizeaza plantele
    Buruienile în combaterea dăunătorilor

    Folosirea buruienilor după plivire pentru combaterea dăunătorilor

    Multe buruieni ajută la combaterea dăunătorilor. Pe bază de buruieni se prepară decocturi și infuzii, care sunt apoi pulverizate pe culturi. Avantajul preparatelor pe bază de buruieni este că pot fi utilizate în perioada de fructificare, când aplicarea substanțelor chimice este interzisă.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații