Cum poți folosi buruienile după plivire. 4 utilizări
Violina Gorcinschi -Plivitul este o procedură esențială pentru protejarea și dezvoltarea culturilor. Prezența buruienilor în grădină încetinește creșterea legumelor și facilitează apariția și răspândirea bolilor și dăunătorilor. În același timp, folosite corect, buruienile eliminate din grădină pot aduce multe beneficii. În acest articol veți afla la ce folosim buruienile după plivire.
Urzica, pirul, păpădia, loboda, răcovina, piciorul-caprei, pelinul, coada șoricelului sunt doar câteva dintre buruienile care își pot face apariția printre culturi. Deși sunt ierburi nedorite în straturile de legume, prezența lor prezintă și beneficii. După plivire, acestea pot fi folosite în multe scopuri utile, fiind benefice pentru sol, plante, dar și pentru oameni.
Buruienile sunt un indicator excelent al compoziției și acidității solului. Astfel, dacă în grădină cresc coada-calului sau piciorul-cocoșului, acest lucru indică o aciditate crescută a solului. Solul alcalin este preferat de lobodă, hrișcă umblătoare, mac, opaiță albă și muștar.
Folosirea buruienilor după plivire în compost
Buruienile absorb nutrienții din sol, astfel că aruncarea acestora ar fi o risipă. Dacă sunt adăugate la compost, buruienile sunt un îngrășământ organic valoros, iar elementele utile se întorc în sol.
După plivire, buruienile se adaugă la compost, alături de preparatele de stimulare a creșterii, pentru o procesare rapidă. Apoi, pe tot parcursul sezonului, conținutul va trebui să fie amestecat de mai multe ori, pentru un acces mai bun la oxigen și o procesare rapidă.
Nu se adaugă buruieni perene, rizomatoase, cu semințe în compost.
Folosirea buruienilor pentru mulcire
Mulcirea are foarte multe beneficii: reține umiditatea în sol, îmbunătățește compoziția acestuia, prevenind și eroziunea, previne creșterea buruienilor, protejează sistemul radicular al plantelor de temperaturile ridicate și scăzute și, de asemenea, saturează solul cu elemente utile.
Materialul pentru mulcire nu este, însă, întotdeauna accesibil. Astfel, buruienile sunt o opțiune excelentă ca soluție ecologică și va avea un efect pozitiv asupra creșterii culturilor, deoarece se va transforma, treptat, într-un excelent îngrășământ organic.
După plivire, buruienile trebuie strânse și împrăștiate cu grijă într-un strat dens în jurul culturilor. Pentru ca plantele smulse să nu prindă rădăcini în grădină, se usucă înainte puțin la soare, și se îndepărtează rădăcinile, folosindu-se doar partea aeriană.
Nu toate buruienile sunt potrivite ca mulci. Se recomandă doar plantele ale căror semințe nu s-au format încă. În caz contrar, se obține exact rezultatul opus. De asemenea, solul nu se mulcește cu plante otrăvitoare și plante perene rizomatoase care prind ușor rădăcini într-un loc nou (cum ar fi, de exemplu, pirul).
Mulcirea (cu buruieni) se face până la mijlocul verii deoarece buruienile conțin azot, element care nu se administrează în această perioadă.
Folosirea buruienilor după plivire ca îngrășământ
Din buruieni, se poate prepara un îngrășământ eficient, fără costuri. Infuziile de plante sunt un adevărat depozit de elemente utile, vitamine și aminoacizi. Astfel, creșterea și dezvoltarea culturilor va fi posibilă fără cheltuieli, iar recoltele vor fi mai mari. Îngrășămintele din buruieni sunt absorbite rapid de plante, aciditatea solului scade, iar solul este îmbogățit cu microorganisme benefice. Râmele vor beneficia și ele de pe urma tratamentului.
Pentru prepararea infuziilor se folosesc si buruieni ale căror semințe încă nu s-au format complet.
Atunci când se utilizează îngrășământ pe bază de buruieni, este necesar să se țină cont de ce componente sunt emise de anumite plante. Dacă legumele au nevoie de azot, se prepară o infuzie din urzică, răcovină și lobodă.
În cazul în care există o deficiență de potasiu sau fosfor, se folosesc plante cu sistem de rădăcină pivotantă – păpădie, piciorul caprei, măcriș etc.
După plivire, se ia un butoi sau alt recipient și se pune într-un loc iluminat. Containerul se umple cu 3/4 din volum cu buruieni, iar apoi se toarnă apă cu vârf și se acoperă cu un capac sau folie de plastic găurită pentru ventilație. Compoziția se lasă la fermentat 7-10, amestecându-se din când în când.
După ce nu se mai formează spumă, îngrășământul este gata de utilizare. Înainte de utilizare, infuzia se diluează cu apă în proporție de 1:10 și se aplică legumelor.
Folosirea buruienilor după plivire pentru combaterea dăunătorilor
Multe buruieni ajută la combaterea dăunătorilor. Pe bază de buruieni se prepară decocturi și infuzii, care sunt apoi pulverizate pe culturi. Avantajul preparatelor pe bază de buruieni este că pot fi utilizate în perioada de fructificare, când aplicarea substanțelor chimice este interzisă.
- Păpădia ajută la combaterea afidelor și acarienilor. Se toarnă 300 g de flori și frunze de păpădie în 10 litri de apă și se lasă o zi la infuzat. Apoi conținutul se strecoară, se adaugă 40 g de săpun lichid și se aplică acolo unde este nevoie.
- Decoctul de pelin alungă gărgărițele. Se ia 1 kg de părți proaspete de plantă și se toarnă 4 litri de apă, se fierbe compoziția timp de 10-15 minute, apoi se strecoară și se aduce volumul la 10 litri. Apoi, se adaugă 40 g de săpun de rufe și se pulverizează. Procedura se repetă după 10-14 zile.
- Rostopasca are, de asemenea, proprietăți bactericide și insecticide puternice. Infuzia va respinge afidele și alte insecte dăunătoare. Se ia 1 kg de plante uscate sau 3,4-4 kg de plante verzi, se taie și se pun într-o găleată cu apă. Compoziția se lasă la infuzat o zi-două, apoi se strecoară, se adaugă puțin săpun de rufe ca adeziv și se aplică la culturi.
- Urzicile ajută în lupta cu afidele și alte insecte. Pentru prepararea infuziei, se iau 500-700 g de urzica proaspătă, se toacă și se pun în 5 litri de apă. Conținutul se lasă 24 de ore la infuzat, apo se adaugă 20 de grame de săpun lichid și se administrează plantelor.
- Un decoct de vetrice ajută la respingerea puricilor, omizilor de varză și a gândacului de Colorado. Se macină 1 kg de vetrice proaspătă și se toarnă 5 litri de apă, se lasă conținutul timp de 24 de ore, apoi se fierbe timp de 30 de minute, se strecoară și se aduce volumul masei cu apă la 10 litri. Înainte de pulverizare, se adaugă 40-50 g de săpun lichid la compoziție și se amestecă bine.