• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ucraina vrea să continue coridorul cerealelor. Reacții oficiale din Germania și SUA

    Oana Timar -

    Ucraina este determinată să continue exportul de cereale prin coridorul de siguranță, cu sprijinul ONU și al Turciei. Volodimir Zelenski a cerut sprijin internațional imediat ce acordul de export a expirat la finalul zilei de ieri, luni – 17 iulie.

    Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a trimis scrisori oficiale adresate preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ”cu propunerea de a continua Iniţiativa Cerealelor de la Marea Neagră sau a unui echivalent al acesteia într-un format trilateral”. ”Ucraina, ONU şi Turcia pot asigura în comun operarea coridorului alimentar şi inspecţia navelor”, a precizat Zelenski, citat de News.ro.

    Rusia retrage garanțiile de securitate pentru transportul de la Marea Neagră

    După retragerea din acordul de cereale, Federația Rusă retrage garanțiile de securitate pentru transportul maritim la Marea Neagră, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse.â

    ”În condițiile unui sabotaj franc în implementarea Acordurilor de la Istanbul, continuarea inițiativei Mării Negre, care nu și-a justificat scopul umanitar, își pierde sensul. Dacă marile capitale occidentale apreciază cu adevărat inițiativa Mării Negre, atunci lăsați-le să se gândească serios la îndeplinirea obligațiilor lor și la eliminarea efectivă a îngrășămintelor și alimentelor rusești de la sancțiuni”, a se arată în anunțul oficial venit din Federația Rusă.

    Germania cere Rusiei să continue acordul de cereale

    Guvernul federal german a cerut oficial Federației Ruse să continue acordul de cereale, răspunzând declarațiilor Kremlinului despre retragerea din acord. Secretarul de presă adjunct al guvernului federal german, Christiane Hoffmann, a subliniat că Germania încă încearcă să prelungească acordul.

    Anthony Blinken

    SUA: Rusia se va face vinovată de creștere prețurilor

    Statele Unite ale Americii au catalogat decizia Rusiei de a se retrage din acordul de cereale ca fiind necinstită, potrivit unei declarații făcute de secretarul de stat american Anthony Blinken într-un comentariu pentru CNN. Oficialul a avertizat că Federația Rusă încearcă să folosească alimentele ca instrument în războiul împotriva Ucrainei, adăugând că astfel de tactici vor îngreuna accesul la alimente în locurile care au nevoie disperată de ele și unde prețurile cresc.

    „Concluzia este că este inadmisibil. Acesta nu ar trebui să fie cazul. Sper că fiecare țară urmărește acest lucru cu mare atenție. Ei vor vedea că Rusia este responsabilă pentru refuzul alimentelor oamenilor care au nevoie disperată de ele în întreaga lume și pentru creșterea prețurilor într-un moment în care multe țări continuă să se confrunte cu o inflație foarte severă”, a spus Anthony Blinken.

    Ucraina a încasat 8 miliarde de euro din exportul de cereale

    În ciuda războiului, în 2022, Ucraina a putut exporta peste 38 de milioane de tone de cereale, încasând venituri echivalente a peste opt miliarde de euro. Veniturile sunt importante pentru bugetul de stat al unei țări care se apără împotriva unui război de agresiune rusesc.

    Potrivit analiştilor, suspendarea acordului va aduce Rusiei mai multe dezavantaje decât avantaje. Vladimir Putin nu se va mai putea prezenta țărilor mai sărace ca un apărător care asigură intrarea cerealelor ucrainene pe piața mondială. Federația Rusă poate pierde parteneri importanți, precum Turcia și China – Turcia ca garant al acordului, și China ca un cumpărător important de exporturi.

    Acordul a fost prelungit ultima dată pe 17 mai cu două luni. La acel moment, partea rusă a declarat că nu a fost de acord să continue acordurile fără a îndeplini o serie de condiții. Printre acestea: conectarea la SWIFT a Rossilhospbank, furnizarea de piese de schimb, deblocarea logisticii de transport, dezghețarea activelor companiilor rusești, reluarea funcționării conductei de amoniac „Togliatti-Odesa”.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Plata ANT bovine. Primele județe unde fermierii au anunțat că au banii în cont

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură