Strategia unui fermier din Prahova pentru a fenta samsarii care profită de supraproducția de roșii
Oana Timar -Un fermier din județul Prahova a găsit soluție pentru a nu rămâne cu roșiile nevândute pe timpul verii sau să fie obligat să le dea pe un preț de nimic. Producătorul agricol a decis să cultive doar tomate timpurii, iar apoi să pună în solar legume la care oferta din piață nu este așa de mare pe timpul verii.
După ce a fost primul care a ieșit cu roșii pe piața locală, Daniel Matei din Tomșani a ales, pentru a avea o cultură profitabilă, să planteze în solarii ardei capia, gogoșari și castraveți.
„La roșii este supraproducție ceea ce conduce la un preț mic și nu mai este rentabilă o astfel de cultură. Ar fi însemnat mai bine să ne lăsăm de agricultură și ne angajăm pentru că profitul ar fi fost spre zero. Așa, am ales să semănăm în mai, în loc de roșii, ardei capia, gogoșari și castraveți pentru a avea o cultură profitabilă. Este vorba de eficiență”, a declarat fermierul pentru Observatorul de Prahova.
Cultura de roșii, înlocuită cu castraveți și ardei
În locul roșiilor, legumicultorul a ales cultura de castraveți care crește rapid în condiții optime de mediu, respectiv în 45 de zile, dar și cultura de ardei necesită o perioadă de 120 – 130 de zile.
„Răsadurile la castraveți au fost plantate în luna mai, iar la jumătatea lunii august începe recoltarea, în timp ce pentru ardei capia și gogoșari recoltarea va avea loc în septembrie”, a susținut Daniel Matei din Tomșani, care a precizat că factorul de mediu este extrem de important în agricultură.
„Traversăm o perioadă de caniculă, iar în solarii avem 35 de grade Celsius la ora 10:30. Prin urmare la prânz, temperatura este mult mai ridicată. Și în această perioadă eforturile sunt mari, pentru că din cauza temperaturilor ridicate se impun o serie de măsuri (plasă de umbrire, ventilație) pentru că fenomenul de stres termic se regăsește la plante în această perioadă, iar evaporarea este foarte mare. Temperaturile ridicate conduc la dezvoltarea plantei și la o coacere rapidă”, a povestit Daniel Matei, fermierul din Tomșani care a estimat corect, și de data aceasta, cum ar putea să-și maximizeze profitul.