10 sfaturi utile pentru o producție mai mare de castraveți gustoși
Violina Gorcinschi -Cum poți creștere producția de castraveți cu câteva lucrări simplet. Sfaturi utile pentru îngrijirea castraveților dacă vreți să aveți o recoltă de castraveți sănătoși și gustoși.
În acest articol:
Poți să îți dublezi producția la castraveți în această vară dacă pui în practică trucuri simple, dar eficiente. Dintre cele zece sfaturi practice prezentate, puteți folosi pe toate sau doar câteva combinate, în funcție de nevoile culturii.
Castraveții sunt una dintre cele mai populare legume cultivate atât pentru consum propriu, cât și pentru comercializare. În oricare dintre aceste cazuri, culturile trebuie îngrijite corespunzător, pentru o producție mai ridicată și de calitate.
Cum poți crește producția de castraveți. Stimularea polenizării
Creșterea producției de castraveți presupune o producția mai mare, deci mai mulți castraveți. Acest lucru se poate obține printr-o stimulare a polenizării. După a doua jumătate a verii, insectele nu mai polenizează atât de activ florile, astfel că se recomandă atragerea polenizatorilor în grădină. Pentru a face acest lucru, se pot pulveriza parcelele cu o soluție de zahăr (100 g la 1 litru de apă), urmând ca albinele, viespile și bondarii să fie atrase în culturile de castraveți. După posibilități, se poate aduce și un stup.
Se poate, de asemenea, alege și opțiunea de a efectua o polenizare artificială sau o polenizare manuală a castraveților, făcută manual. Folosind o perie moale, transferă polenul din florile masculine (cu stamine) în florile feminine (cu pistil).
Un sfat util este să nu faceți foc în apropierea grădinii întrucât insectele polenizatoare nu tolerează mirosul de fum.
Stimularea polenizării nu este necesară la cultivarea castraveților din soiuri partenocarpice
Producție mai mare de castraveți prin ciupire
Ciupirea castraveților este o altă lucrare necesară pentru a avea o producție mai ridicată. Ca să reglați recolta, îndepărtarea lăstarilor laterali va fi foarte utilă și se recomandă numai când castraveții au fost plantați mai târziu. În a doua jumătate a lunii iulie, se ciupesc lăstarii laterali și ovarele de la axila frunzelor.
Datorită ciupirii, castraveții își canalizează energia pe rod, iar recolta va fi cu câteva kilograme mai mare.
Doar lăstarii care au ajuns la 4-6 cm trebuie îndepărtați, pentru a nu deteriora tulpina principală si florile. Se pot ciupi castraveții cu mâinile, dar și cu ajutorul unei foarfece. Mai întâi, se trage frunza de castravete, apoi se îndepărtează lăstarul lateral care se ascunde în spatele acesteia. Această procedură este benefică mai ales culturilor din solar deoarece îmbunătățește iluminarea frunzelor și întregii plante.
Producția mai bună prin legarea castraveților
Legarea castraveților pe suporți ajută și la obținerea unei producții mai mari, dar și la protejarea culturii de dăunători. Plantele mai mici de 30 de cm nu trebuie legate, însă cele mai dezvoltate pot fi plasate pe un spalier sau pe plasă. Palisarea castraveților se poate efectua fie orizontal, fie vertical. Prima metodă este folosită pentru întreaga cultură, iar a doua – individual pentru fiecare plantă, adesea fiind mai laborioasă.
Castraveții legați vor suferi mai puține deteriorări mecanice, dar vor fi și mai puțin expuși la bolile fungice provocate de patogenii care trăiesc în sol
Câtă apă punem la castraveți pentru o producție mai mare
Castraveții iubesc umiditatea, iar o cantitate suficientă de apă poate dubla producția. Lipsa apei necesare nu doar că afectează recolta din punct de vedere cantitativ, dar provoacă și o creștere defectuoasă a fructelor, care devin amare.
Citiți și: Udarea castraveților: perioade, cantitate de apă necesară
La fiecare 2-3 zile, aplică 6-12 litri de apă, ținând cont de condițiile meteo, la 1 metru pătrat de cultură. Pentru castraveții din solar, intervalul dintre udări poate fi redus la 1-2 zile, iar doza de apă poate fi crescută la 10-15 litri pe 1 mp.
Dacă se depășesc cu mult cantitățile de apă recomandate, riscul de apariție al bolilor crește. Se monitorizează aspectul plantelor: dacă frunzele sunt elastice și ovarele sunt puternice – totul este în ordine, nu trebuie schimbat regimul obișnuit de udare.
Citiți și: De ce sunt castraveți seci la mijloc. Soluții pentru a nu avea castraveți cu goluri
Apa folosită la udarea castraveților trebuie să fie caldă – la temperatura aerului de afară, iar udarea se face la rădăcină. Castraveților nu le place udarea abundentă și irigarea dintr-un furtun.
Momentul ideal pentru udarea castraveților este seara. În zilele înnorate, irigările trebuie reduse, deoarece rădăcinile nu absorb apa.
Fertilizarea castraveților – rețeta cu lapte
Fertilizarea cu lapte a castraveților poate ajuta producția și, în plus, ține la distanță și unele boli. Laptele obișnuit poate accelera creșterea plantelor, dublându-le, chiar, randamentul. Potasiul, care ajută la formarea fructelor, este din abundență în lapte. În plus, după udarea cu lapte diluat, microorganismele benefice vor începe să se înmulțească în sol, ceea ce va îmbunătăți nutriția plantelor.
Pentru a pregăti rețeta cu lapte la castraveți, adaugă o cană cu lapte într-o găleată cu apă, amestecă bine și udă toate parcelele. Trebuie atentție să nu se depășească deloc concentrația de lapte deoarece poate dăuna plantelor. Sub nicio formă nu se aplică lapte nediluat castraveților. Această soluție se poate administra la fiecare două săptămâni, până la finalul fructificării.
Un alt îngrășământ natural care va crește recolta de castraveți și le va oferi un gust deosebit este infuzia de plante, care este foarte usor de preparat. Se toacă mărunt frunze de urzică, iarbă albastră, pelin și alte ierburi, se umple cu ele o treime dintr-o găleată de 10 litri și apoi se toarnă peste apă caldă. După 3 zile, infuzia se strecoară și 1 litru se diluează în 10 litri de apă.
Mulcirea și mușuroirea castraveților pentru o producție mai mare
Mulcirea castraveților este unul dintre principalii factori ajută la dublarea fructificării, datorită faptului că mulciul reține umiditatea în sol, protejează plantele de temperaturi extreme și îmbunătățește ventilația. Solul mulcit arată îngrijit, iar fructele pot rămâne întregi mai mult timp. În plus, scăpați de grija buruienilor.
Ca mulci, se poate folosi rumeguș, paie, humus, turbă și alte elemente, cu excepția gunoiului verde. Dacă putrezește, acesta, poate atrage dăunători și poate provoca dezvoltarea bacteriilor patogene.
De obicei, castraveții sunt mulciți după plantarea răsadurilor în pământ, dar nici în iulie nu este prea târziu pentru această procedură. Cel mai important este să vă asigurați că mulciul nu atinge tulpinile plantelor.
Dacă, dintr-un motiv oarecare, nu vreți să mulciți castraveți, măcar efectuați mușuroirea, care va ajuta, de asemenea, la reținerea umidității în sol și la întărirea sistemului radicular. După ce plantele au mai crescut în înălțime, ele trebuie acoperite cu pământ, pentru a deveni mai rezistente la vânt. În iulie, procedura se face de 1-2 ori, greblând ușor solul pe tulpini.
Truc pentru producție mai mare de castraveți: afânarea solului
Afânarea solului se face numai dacă nu s-au mulcit castraveții. Dacă mergeți pe afânare, după udare sau o ploaie, se slăbește ușor solul, astfel încât să nu se formeze o crustă pe el. O astfel de procedură va facilita circulația aerului aer la rădăcini. În solul de turbă, este suficient să fie străpuns substratul cu o furcă, în mai multe locuri, până la o adâncime de 3-4 cm, pentru a îmbunătăți schimbul de aer.
Castraveții nu trebuie afânați prea des sau prea mult pentru a nu se deteriora sistemul radicular al castraveților.
Creșterea concentrației de dixid de carbon la castraveți în solar
Castraveții din spațiile protejate suferă adesea de o lipsă de dioxid de carbon pentru o fotosinteza accelerată. În consecință, plantele nu se dezvoltă și nu înfloresc atât de repede. Pentru a rezolva această problemă, se pune în solar un butoi cu lumânărică și apă.
Serele profesionale folosesc gheață carbonică pentru a crește nivelul de dioxid de carbon. Dacă aveți acces la un astfel de produs, aveți grijă să îl poziționați în solar dimineața, cu o rată de 2 g de gheață carbonică pe 1 mp.
Protejarea castraveților pentru o producție mai mare
Dacă frunzele de castraveți sunt călcate în mod constant, planta este stresată și nu dă roade la fel de activ. Prin urmare, aveți grijă unde călcați sau legați plantele încât să nu se mai întindă peste zona de trecere.
Vara, deseori cad precipitații abundente, ceea ce provoacă apariția putregaiului pe castraveți. Prin urmare, se îndepărtează buruienile care preiau hrana din sol la timp, se slăbește solul și hrănește castraveții cu sulfat de potasiu (15 g la 1 mp; de aproximativ 2-3 ori până la sfârșitul sezonului).
Pentru ca bolile și dăunătorii să nu interfereze cu dublarea culturii, se pudrează frunzele de castraveți cu cenușă sau se stropesc cu infuzie de tutun (400 g la 10 l, lasă 2 zile; diluează infuzia finită cu apă 1: 1).
Recoltarea regulată crește producția de castraveți
Pentru a avea o producție mai mare de castraveți nu îi culegeți când sunt deja foarte mar. Recoltarea se face la două zile după ce castraveții ajung la 10-15 cm lungime. Acest lucru va stimula înflorirea mai activă și formarea de noi fructe.
Recoltarea castraveților se face cel mai bine dimineața sau seara. La cules, nu trageți de castraveți, ci folosiți o foarfecă sau un cuțit pentru a-i tăia de pe plantă.
De asemenea, la cules se îndepărtează orice fructe strâmbe și deteriorate, astfel încât să nu devină surse de infecție.