• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ciupirea roșiilor. Când și cum se face corect

    Oana Timar -

    Ciupirea roșiilor este o lucrare importantă în cultivarea tomatelor. Ciupirea ajută la maturarea producției și la creșterea calității acesteia. Despre ce este ciupirea roșiilor, când și cum se face ea, puteți citi în acest articol.

    Ciupirea roșiilor sau cârnitul roșiilor este o lucrare importantă în cultivarea tomatelor, alături de copilire, de udare și de defoliere. Ciupirea tomatelor se face numai la soiurile sau hibrizii nedeterminați, unde se dorește limitarea creșterii plantelor. De asemenea, se pot ciupi tomatele determinate dacă ele au o talie prea mare pentru spațiul de cultură și sistemul de creștere disponibil.

    Ciupirea tomatelor – ce este

    Ce este ciupirea roșiilor este prima întrebare pe care și-o pune un cultivator care încă nu a ciupit roșii. Spre deosebire de copilire, la care să înlătură lăstarii laterali (copilii), ciupirea tomatelor este îndepărtarea vârfului de creștere al plantei. Scopul ciupirii roșiilor este de a limita creșterea în înălțime a plantei.

    ”Xând am ajuns la un număr dorit de inflorescențe sau de etaje pe plantă, că vorbim de 4 pentru culturile extratimpurii, sau de 7-8 etaje la culturile intermediare, atunci efectuăm operațiunea de cârnire. Este îndepărtarea vârfului de creștere. Dacă rupem acest vârf, atunci stopăm creșterea pe înălțime a plantei și ea își va canaliza energia către fructele formate sau către stimularea florilor”, a explicat legumicultorul Ionuț Radu într-un episod ”Grădinar de București”.

    Ciupirea tomatelor – beneficii

    Ciupirea tomatelor prezintă o serie de beneficii, cel mai important fiind cel legat de producția de roșii ce se obține după. Prin îndepărtarea vârfului de creștere, plantele nu mai au tendința de a ”cheltui” energie și nutrienți pentru a crește în înălțime, ci vor direcționa totul spre fructe. În acest fel, se grăbește dezvoltarea și coacerea roșiilor, acestea având o dimensiune mai mare. Se înregistrează, de asemenea, o producție mai mare de tomate, chiar dacă, în primă fază, ați putea crede că un etaj în plus pe plantă va însemna și încă un etaj de fructe, lucrurile nu stau întotdeauna așa.

    Când se face ciupierea roșiilor

    Ciupierea tomatelor – când se face

    Cel mai bun moment pentru ciupierea roșiilor este vara, când la plante se manifestă creșterea activă. De obicei, ciupiturile se aplică în perioada iulie – august. Se începe cu plantele cele mai înalte, iar cele mai mici se lasă să ajungă din urmă, obținându-se, la final, o cultură uniformă.

    Ca moment din zi, ciupirea roșiilor se recomandă a fi făcută seara, într-o zi în care nu plouă și nu este vânt.

    Cum se face ciupirea tomatelor

    Ciupirea tomatelor este ușor de făcut. Lucrarea se execută manual, direct cu mâna sau cu un cuțit sau foarfecă. Cei mai mulți legumicultori ciupesc roșiile direct cu mâna, uneori fără a purta mănuși, tocmai pentru a avea o prindere mai bună la îndepărtarea vârfului plantelor.

    De obicei, ciupirea roșiilor se face după ce vă asigurați că plantele sunt bine prinse pe araci sau pe ce sistem de sprijin folosiți. În așa fel, aveți siguranța că roșia este stabilă și se va recupera mai ușor după ”rănire”.

    Ciupirea trebuie făcută atent pentru a evita frângerea tulpinii sau a lăstarilor pe care aveți rod. Dacă se ciupește prea mult sau cuțitul folosit este murdar, planta se poate înbolnăvi și o puteți pierde.

    După tăierea vârfului de creștere, rana se cicatrizează presărând pe ea cenușă. De asemenea, ca și în cazul copilirii, se recomandă cicatrizarea rănilor cu un produs cupric.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români