Marian Popa, fermier: O combină de ultimă oră costă acum 600.000-700.000 de euro
Oana Timar -Creșterile de preț i-au lovit puternic pe fermieri care își văd planurile de investiții date peste cap de scumpiri. Mai mult, în plină campanie de recoltare, deși curg știrile despre aprecierea grâului și a rapiței, agricultorilor li se oferă în continuare prețuri mici.
Creșterile de prețuri de pe burse nu se regăsesc și la poarta fermelor, acolo unde agricultorii sunt nevoiți să accepte prețul oferit de intermediari sau de marii traderi. Pentru a nu fi la mâna acestora, fermierul Marian Popa din localitatea Scurtu Mare, județul Teleorman, și-a gândit silozurile în mijlocul câmpurilor pe care le lucrează, pentru a avea acces mai rapid la stocarea recoltei.
Fermierul Marian Popa a închis recoltarea culturii de rapiță la 3.700 de kilograme pe hectar, iar din circa 100 de hectare recoltate cu grâu, când l-am vizitat în fermă, avea o medie de 6 tone la hectar.
Fermierului i s-a oferit un preț de 0,70 de bani pe grâu
Deși în piață se vorbește de prețuri în creștere, acestea întârzie deocamdată să se facă simțite la poarta fermei, motiv pentru care Marian Popa nu vrea încă să vândă producția din acest an. Când a cerut ofertă de preț, la grâu i s-a oferit numai 70 de bani pe kilogram. ”E lucrul care ne macină și ne frământă cel mai tare în acest moment – toți fermierii din țară, aceste prețuri care sunt foarte, foarte mici pentru cheltuielile făcute – inputurile pe care le-am cumpărat în toamnă și pentru înființarea culturilor pe care le recoltăm acum și știm ce prețuri au fost duble față de ce este acum sau și mai mult, triple pe la îngrășăminte. Și semințele s-au scumpit și continuă să se mențină cu prețurile acestea mari. Motorina și celelalte lucruri care contribuie la înființarea culturii, prețurile au fost foarte mari, iar veniturile noastre sunt la limită. Adică dacă ne-am dezvoltat, dacă ne-am cumpărat utilaje, în sfârșit… am investit în anii precedenți nu cred că mai putem să o facem în acest moment”, a spus Marian Popa într-un interviu acordat emisiunii Agrostrategia (TVR 1), în cadrul unui reportaj marca ”Fermierii României”.
Marian Popa: ”O combină acum costă, o combină de ultimă oră, 600.000-700.000 de euro”
Marian Popa nu a vândut recolta în avans și din câmp, producția merge în siloz. ”Am depozite din fericire pentru mine, acum doi ani construite – și aici prețurile s-au dublat în construcții și e foarte dificil să mai faci așa ceva acum, din punctul meu de vedere”, spune fermierului, menționând că la rapiță i s-a oferit la începutul lunii iulie, când a încheiat recoltatul, un preț de 1,95 de lei pe kilogram. ”S-au scumpit toate! O combină acum costă, o combină de ultimă oră, 600.000-700.000 de euro, deci e destul de dificil să te mai gândești la treaba asta. În plus, mai am și 1.000 de tone de floarea-soarelui nevândută de anul trecut, pentru că prețurile au scăzut așa de mult, încât floarea-soarelui este mult, mult mai ieftină decât era acum 3 ani – și 2-3 ani în urmă – și mă gândesc că nu se poate continua așa…că unde ajungem?”, se întreabă fermierul.
Are pregătit proiectul pentru investiția în sistemul local de irigații
Investiția pe care o are în plan în acest an fermierul Marian Popa este cea în irigații. Vrea să acceseze fonduri europene pentru un sistem local de irigații, iar pentru a-și atinge cest obiectiv, a început deja să își pregătească proiectul.
”Cu sistemul de irigații pe care mi-am propus să îl fac pentru o parte din suprafață, aștept programul care va veni de finanțare și sper să mă încadrez și să prind și eu cele 500.000 euro care pot fi acordate chiar pentru sisteme locale, ca să pot să mă apuc de treabă. Știu ce am de făcut, am făcut prospectări în piață să-mi aleg sistemul care trebuie. Proiect am făcut de 2-3 ani, de asta mă ocup, sper să reușesc să îl implementez Repet, așteptăm sprijinul, fondurile. Dacă nu facem acest lucru – vedeți toate măsurile care sunt luate acum de înverzire… ce înverzire să fac eu acum? Mă apuc să semăn după rapiță 100 de hectare cu mazăre că așa trebuie să fac și dacă nu plouă cum nu a plouat anul trecut – de acum și până în toamnă nu a plouat absolut deloc – am pierdut și 20 de tone de mazăre, în loc să pregătesc un pic terenul ca să nu mai pierd apa – că se pierde mult mai mult apa în situația în care sunt crăpături – trebuie să închidem aceste crăpături și capilaritate, să se mențină apa și să acumuleze din ce precipitații sperăm că mai vin, noi îl lăsăm așa și ne uităm la teren. Aaaaa, dacă irigăm, putem să facem orice – și inverziri, să semănăm când vrem noi, să orice dacă ai apă!”, a mai apreciat fermierul.
Final de campanie de recoltat în ferma lui Marian Popa