• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii a cerut la Bruxelles prelungirea derogărilor pentru GAEC 7 și GAEC 8

    Oana Timar -

    Ministrul Agriculturii a cerut la Bruxelles prelungirea derogărilor pentru GAEC 7 și GAEC 8. Florin Barbu și-a ținut promisiunea făcută în fața fermierilor și a solicitat în mod oficială, în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit (AgriFish) ca agricultorii să fie sprijiniți în continuare printr-o flexibilitate a regulilor de ecocondiționalitate.

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, a propus astăzi, marți – 25 iulie, în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit (AgriFish), desfășurat la Bruxelles, prelungirea derogării pentru toți fermierii europeni de la implementarea cerințelor GAEC 7 și GAEC 8 și pentru anul 2024, privind rotația culturilor (GAEC 7), respectiv cea privind asigurarea unui procent minim din suprafața agricolă dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive (GAEC 8), potrivit unui comunicat de presă remis de MADR.

    Solicitarea privind GAEC 7 și GAEC 8, reluată de fermieri printr-o adresă oficială

    Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ministrul Florin Barbu a primit din partea Alianței pentru Agricultură și Cooperare (Federația Națională PRO AGRO, LAPAR, UNCSV și Asociația Forța Fermierilor) o adresă în care era întărită nevoia ca fermierii români să beneficieze de o prelungire a derogărilor privind GAEC 7 și GAEC 8, dar și de o mai mare flexibilitate a măsurilor de implementare a normelor de ecocondiționalitate, prin adaptarea lor la realitățile din câmpurile României.

    Citiți și: Subvenții APIA. Ministrul Barbu va cere la Bruxelles prelungirea derogării pentru GAEC 7 și 8

    Consiliul AgriFish a avut loc astăzi, 25 iulie, la Bruxelles

    Mai multe state UE susțin propunerea României

    Propunerea României s-a bucurat de susținerea mai multor state membre, având în vedere prelungirea războiului din Ucraina, precum și faptul că impactul de mediu al acestor derogări este unul minim. Comisia Europeană urmează să analizeze propunerea țării noastre în vederea aprobării acesteia.

    ”Propunem derogarea de la implementarea cerințelor GAEC 7 și GAEC 8 si în anul 2024, pentru a le permite fermierilor să compenseze măcar parțial pierderile foarte mari, reducând din presiunea pe care aceștia o resimt. Considerăm că o continuare a acestor derogări este firească, în condițiile în care asistăm, din păcate, la prelungirea războiului din Ucraina. De asemenea, impactul de mediu al acestei derogări este minim. De altfel, Romania face deja mari eforturi pentru biodiversitate, având 1 milion de ha teren care nu mai este utilizat în agricultură la care se adaugă alte 850 000 ha teren fertil din zona de protecție pentru sistemele de irigații.

    Totodată, domnule comisar, stimați colegi, România consideră că este necesară o preocupare permanentă a Comisiei pentru identificarea unor soluții inovatoare în sprijinul fermierilor, din afara bugetului Politicii Agricole Comune, având în vedere că provocările cu care ne confruntăm sunt în mare măsura din afara sectorului agricol”, a spus ministrul român al agriculturii, la Bruxelles.

    România se oprește unui Regulament SUR cu procente ”din topor”

    În ceea ce privește subiectul legat de utilizarea pesticidelor, ministrul BARBU a afirmat că ”România este unul dintre statele membre care utilizează una dintre cele mai mici cantități de substanță activă la hectar în comparație cu media europeană (0,57 kg substanță activă/ha, față de 2,6 kg/ha). Reducerea acestei cantități în termeni de procente, aplicată unitar fără a ține cont de particularitățile fiecărui stat membru în parte, ridică serioase semne de întrebare atât cu privire la viabilitatea fermelor și competitivitatea fermierilor, cât și asupra asigurării securității alimentare a întregii Uniuni Europene. Sunt motive suficiente și ușor de înțeles pentru care nu putem fi de acord cu țintele obligatorii stabilite la nivel național”.

    Ministrul român a solicitat ca documentul să fie analizat în profunzime la nivel tehnic pentru a evita ca producția europeană și securitatea alimentară a UE să fie grav afectate.

    Întrevedere cu Janusz Wojciechowski pentru prelungirea resctricțiilor la importurile din Ucraina

    În marja Consiliului AgriFish, ministrul român al Agriculturii a avut, alături de omologii din Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia o întrevedere cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, pentru a susține prelungirea măsurilor preventive ale UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui originare din Ucraina până la sfârșitul anului.

    Reamintim că săptămâna trecută, la Varșovia, ministrul Florin-Ionuț Barbu a participat la întâlnirea miniștrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România, Slovacia, unde cei cinci oficiali au semnat o declarație comună privind necesitatea prelungirii măsurilor preventive ale UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui originare din Ucraina.

    De asemenea, prin această declarație, miniștrii au propus ca lista produselor care fac obiectul măsurilor preventive să rămână deschisă pentru a permite ca utilizarea acestora să răspundă eficient la probleme similare din alte sectoare decât cerealele și semințele oleaginoase.

    Regăsiți mai jos intervențiile ministrului Florin-Ionuț Barbu din cadrul Consiliului AgriFish:


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului