Eurodeputatul român Dan Motreanu anunță o lege care vizează terenurile agricole
Roxana Dobre -Eurodeputatul român Dan Motreanu a făcut un anunț despre o lege pe care Comisia Europeană o pregătește pentru fermieri. Noua legislație vizează terenurile agricole.
Dan Motreanu a reamintit pe pagina sa de socializare că, la solicitarea sa, Comisia Europeană (CE) a propus un act legislativ privind refacerea solurilor. Proiectul este dezbătut în prezent în comisiile de specialitate ale Parlamentului European iar Dan Motreanu dă garanții că va face propuneri pentru îmbunătățirea acestuia.
Dan Motreanu, eurodeputat: Între 60 și 70 % din solurile din UE sunt în prezent nesănătoase, iar România este puternic afectată de acest fenomen
Eurodeputatul român a subliniat că între 60 și 70 % din solurile din UE sunt în prezent nesănătoase, iar România este puternic afectată de acest fenomen.
”Vedem tot timpul știri despre degradarea terenurilor și deșertificarea anumitor zone din România și din alte țări. Avem mijloacele necesare pentru a stopa fenomenul. Comisia Europeană propune un act legislativ privind refacerea solurilor, o lege pe care eu am solicitat-o, împreună cu colegii din Comisia pentru mediu a Parlamentului European, încă din 2021. Nu mai avem timp de așteptat. Între 60 și 70 % din solurile din UE sunt în prezent nesănătoase, iar România este puternic afectată de acest fenomen”, a subliniat europarlamentarul Dan Motreanu.
Citiți și: Dan Motreanu: Pas important pentru transformarea RICA în rețeaua privind Durabilitatea Agricolă
Proiectul de lege se află în comisiile de specialitate ale Parlamentului European
Potrivit lui Dan Motreanu, Comisia Europeană propune o serie de modificări astfel:
– Statele membre vor monitoriza și vor evalua starea de sănătate a tuturor solurilor de pe teritoriul lor, astfel încât autoritățile și proprietarii de terenuri să poată lua măsuri adecvate.
– Vor fi combinate datele privind solul din mai multe surse UE, naționale și private pentru inovarea practicilor agricole, înțelegerea tendințelor în materie de secetă, retenție a apei și eroziune.
– Statele vor aborda riscurile inacceptabile pentru sănătatea umană și pentru mediu cauzate de contaminarea solului, pe baza principiului „poluatorul plătește”. Statele membre vor trebui să identifice, să investigheze, să evalueze și să curețe siturile contaminate.
– Statele membre vor trebui să definească practici pozitive și negative de gestionare a solului.
– Propunerea nu impune nicio obligație directă pentru fermieri.
Eurodeputatul român a mai subliniat că propunerea va fi analizată în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, ocazie cu care va face propuneri pentru îmbunătățirea acesteia.