• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce semănăm în grădină după recoltarea usturoiului

    Violina Gorcinschi -

    Tehnologia agricolă după recoltarea usturoiului este foarte importantă pentru următoarele culturi. Nu toate plantele sunt compatibile în rotația culturilor, iar dacă acestea sunt înrudite cu usturoiul, cum ar fi ceapa, prazul, eșalota, usturoiul sălbatic, narcisele etc, trebuie evitate pentru a nu crea condiții favorabile pentru boli și dăunători. Cum se prelucrează solul și ce culturi se recomandă pentru anul următor aflați în acest articol.

    Usturoiul este nelipsit în grădină, iar după recoltarea acestuia, treaba e doar pe jumătate terminată. Legumicultorii trebuie să cunoască regulile de îngrijirea a solului după recoltare, dar și ce culturi să înființeze pentru a le feri de boli și dăunători.

    o parcela de gradina
    Prelucrarea solului după recoltarea usturoiului (foto: ogorod.ru)

    Prelucrarea solului după recoltarea usturoiului

    În ciuda prezenței fitoncidelor, după usturoi solul poate fi infectat cu nematozi, acarieni, spori de mucegai, fusarium etc. Acest lucru poate fi cauzat atât de nerespectarea tehnologiei agricole, cât și de condițiile meteorologice nefavorabile.

    Prin urmare, înainte de a înființa noi culturi, este necesară săparea parcelelor, îndepărtarea buruienilor și tratarea solului cu sulfat de cupru 1% (100 g la 10 l de apă – soluția rezultată este suficientă pentru 2 mp) sau orice preparat fungicid. De asemenea, se recomandă aplicarea ureei în sol, într-o doză de 10-20 g pe 1 mp și stropirea pământului cu apă curată.

    Toamna, pentru fiecare metru pătrat de parcelă de usturoi, se adaugă o jumătate de găleată de humus sau gunoi de grajd.

    ridiche Daikon
    Ce se plantează imediat după recoltarea usturoiului (foto: gardenerspath.com)

    Ce se plantează imediat după recoltarea usturoiului

    După recoltarea usturoiului, cei mai mulți legumicultori cultivă verdețuri. Culturi precum spanacul, mărarul, rucola, pătrunjelul, țelina, salata verde au un sezon de vegetație scurt. Înainte de a planta verdeață, în sol se adaugă îngrășământ complex.

    Culturile de vară sunt afectate în special de lipsa de umiditate a solului. Prin urmare, dacă se dorește o recoltă bogată de verdețuri, semințele se seamănă în șanțuri bine umezite, iar pe vreme uscată, plantele se udă seara cu apă ce nu trebuie să fie rece.

    După usturoi se mai pot semăna sau cultiva ridichi și castraveți. Se ale soiuri cu coacere timpurie și se respectă tehnologia agricolă.

    De asemenea, solul în care a crescut usturoi este un mediu bun și pentru varza chinezească.

    După recoltarea usturoiului de primăvară, se poate planta ridiche. Între semințe pe rând se lasă o distanță de 20-30 de cm și între rânduri, 30-40 cm, iar adâncimea de semănat trebuie să fie de 2 cm. După germinare, plantele se presară cu cenușă, pentru a preveni apariția dăunătorilor. O recoltă deosebit de bună de ridichi se va obține și atunci când este cultivată pe terenul pe care anterior ați avut castraveți, roșii și leguminoase.

    O altă opțiune este lăsarea pământului liber pentru recuperare și plantarea gunoiului de grajd verde după recoltarea usturoiului. Astfel, fertilitatea solului se va restabili, iar grădina nu va rămâne goală. Secara, ovăzul, măzica, muștarul, rapița, facelia, lupinul etc sunt potrivite în acest scop și pot fi lăsate în grădină până în primăvară. Rădăcinile plantelor vor afâna solul, iar partea superioară va putrezi și va acționa ca îngrășământ organic.

    Ce se plantează toamna după recoltarea usturoiului

    După ce s-a recoltat usturoiul, în toamnă, pe acel teren se pot planta căpșuni. Această cultură este unul dintre cei mai buni predecesori pentru plantele cu boabe. Tufele vor crește sănătoase, iar boabele vor crește în abundență. Acest lucru se datorează fitoncidelor, care rămân în pământ după recoltarea usturoiului și inhibă creșterea bacteriilor periculoase, protejând căpșunile de boli și dăunători. Când se utilizează această metodă de plantare, putregaiul cenușiu nu va mai apărea pentru o lungă perioadă de timp.

    Usturoiul și căpșunile sunt, de asemenea, vecini buni în grădină, dar este de dorit ca plantările să fie separate prin distanța dintre rânduri.

    o persoana care pune cartofi in pamant
    Ce se plantează după usturoi în anul următor (foto: digitrac.in)

    Ce se plantează în următorul an după recoltarea usturoiului

    Legume care se plantează în anul următor pe terenul unde a fost cultură de usturoi:

    De asemenea, țineți cont că și morcovii se cultivă foarte bine usturoi. Datorită fitoncidelor, plantele vor fi mai puțin afectate de principalul lor dușman – musca morcovului.

    Conopida și sfecla de masă nu se recomandă după usturoi, însă pot fi plantate dacă solul este pregătit corespunzător din toamnă. De asemenea, roșiile nu au cea mai bună compatibilitate cu usturoiul, dar dacă parcela este situată într-un loc bine luminat, fără curenți, se poate obține o recoltă mulțumitoare de tomate.

    catei de usturoi in santuri si un harlet
    Plantarea usturoiului în același loc (foto: ogorod.ru)

    Plantarea usturoiului în același loc

    Plantarea unei culturi de usturoi în același loc este recomandată numai pentru doi ani la rând. Altfel, plantele sunt expuse la boli și la atacul dăunătorilor. Apoi, parcelele se folosesc pentru alte culturi, iar usturoiul poate reveni în locul inițial după 4-6 ani.

    În general, aproape orice plantă poate fi plasată pe fostele parcele de usturoi. În timpul plantărilor de vară, se acordă prioritate soiurilor și hibrizilor cu maturare timpurie și se efectuează prelucrarea solului, adăugând la acesta hrana necesară pentru acele plante care vor înlocui usturoiul.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!