• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce crapă varza. Cauze și remedii

    Violina Gorcinschi -

    De ce crapă varza – care sunt cauzele pentru care se poate pierde o parte din recoltele din varză și cum se remediază problema. În acest articol veți afla trei motive pentru care căpățânile de varză suferă crăpături, dar și sfaturi pentru a obține recoltele dorite de legume mari și suculente.

    Motivele pentru care varza crapă sunt mai degrabă legate de greșelile legumicultorului decât de factorii externi, cum ar fi bolile și dăunătorii. Chiar și în cazul precipitațiilor abundente, care ar fi unul dintre motive, se pot lua măsuri pentru a evita efectele negative asupra culturilor de varză.

    o stropitoare langa verze
    Udările neuniforme la culturile de varză (foto: mygardenlife.com)

    De ce crapă varza. Greșeli de udare

    Udările neuniforme au un impact major asupra culturilor de varză. Aici este vorba atât despre lipsa umiditate, cât și de un exces. Apa nedistribuită uniform duce la diverse probleme.

    Atunci când se udă varza, se recomandă evitarea extremelor. Cu prea puțină apă, frunzele care duc lipsă de umiditate o absorb mai intens și, prin urmare, cresc mai repede. Astfel, acestea se extind, se măresc în volum, iar căpățâna nu face față presiunii și crapă.

    Atunci când vremea e stabilă, varza se udă săptămânal, cu o cantitate de 10-12 litri de apă pe metru pătrat. Pe vreme caldă, irigările au loc de două ori mai frecvent, iar pe timp de secetă, plantele se stropesc suplimentar dimineața și seara. Solul trebuie să fie umezit la o adâncime de 20-30 de cm. Se recomandă evitarea pauzelor lungi între udări.

    Pentru a evita problemele cu lipsa de apă, varza se plantează în zonele cu ape subterane accesibile sau în apropierea unui rezervor. Un sistem de irigare prin picurare este, de asemenea, o soluție.

    varza in ploaie
    Precipitațiile abundente – efecte negative asupra verzei (foto: creativemarket.com)

    De ce crapă varza. Condițiile meteorologice instabile

    Fluctuațiile bruște de temperatură, ploile prea frecvente sau, dimpotrivă, seceta afectează negativ și coacerea verzei. Toate aceste cauze creează același efect ca udarea neuniformă, singura diferență fiind că în acest caz nu este, în totalitate, vina legumicultorilor. Ceea ce pot controla legumicultorii, însă, este asigurarea unui adăpost și a îngrijirii corespunzătoare a culturilor de varză în timpul ploilor abundente.

    În cazul ploilor lungi, parcelele de varză se acoperă cu o peliculă – acest lucru va ajuta varza să crească uniform și să nu crape. La udări, se iau în considerare și schimbările de temperatură și precipitațiile.

    Legumele din soiurile timpurii sunt udate abundent în mai, iar cele târzii – în august. Acest lucru va permite verzei să formeze căpățâni puternice și suculente.

    o persoana care recolteaza o varza
    Recoltările tardive la cultura de varză (foto: corrys.com)

    De ce crapă varza. Recoltările tardive

    Perioada de recoltare la varză joacă un rol important în starea și aspectul producției. Dacă s-a ratat momentul recoltării, legumele se coc prea mult, căpățâna încetează să crească, însă se hrănește în continuare. În aceste condiții apar verze crăpate. Cea mai importantă măsură, în acest caz, este recoltarea la timp, pentru a preveni coacerea excesivă a verzelor. Acest lucru este valabil mai ales pentru soiurile cu coacere timpurie.

    La achiziționarea semințelor de varză, se acordă atenție perioadei de vegetație care vă va indica și perioada de recoltare. Soiurile timpurii de varză pot fi recoltate în luna iunie-iulie, iar varza târzie se recoltează când temperatura zilei scade la 3-5 ° C, iar noaptea aproape la 0° C.

    Semnele că varza este gata de recoltat sunt încetarea creșterii căpățânii și îngălbenirea frunzelor de la bază.

    Verzele crăpate pot fi folosite pentru a pregăti salate și supe proaspete sau în conservările pentru iarnă – tocănițe de legume sau varză murată. Toate frunzele deteriorate trebuie îndepărtate înainte de preparare.


    Te-ar mai putea interesa

    Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază Avans APIA – plăți în ritm alert! Adrian Pintea, MADR: Ce se autorizează astăzi, a doua zi se plătește!

    Ultimele știri

    Grâul din Ucraina se vinde cu 185 euro/tona. Fermierii au semănat mai mult pentru noul sezon Ministrul Florin Barbu vrea alinierea salariilor funcționarilor MADR din teritoriu, cu cele ale colegilor din Capitală Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Sunt mulțumit de plata subvențiilor la APIA”