• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cenușa la roșii – când și cum se aplică

    Oana Timar -

    Cenușa de lemn la roșii ajută producția de tomate să fie mai mare, dar și mai gustoasă. Apa de cenușă pentru roșii face minuni dacă este aplicată corect și când cultura are nevoie. Când și cum se aplică cenușa la roșii, vă spunem în acest articol.

    Cenușa prezintă numeroase beneficii pentru roșii. În primul rând, este recunoscută ca un îngrășământ bio foarte util culturii de tomate. Apa de cenușă la roșii este recomandată pentru a spori aportul de calciu și de potasiu. Fertilizarea este eficientă dacă este integrată într-o tehnologie completă care include o fertilizare de bază la pregătirea terenului, apoi o fertilizare la plantarea răsadurilor și tratamente făcute la timp pentru ca roșiile să nu fie atacate de boli și de dăunători.

    Citiți și: Cenușa, cel mai ieftin îngrășământ natural: cum ajută legumele și care este norma de aplicare

    Cenușă de lemn la roșii

    Cenușa de lemn la roșii, cea mai bună

    Cenușa de lemn la roșii este eficientă dacă este obținută din lemn netratat. Dacă nu ați păstrat cenușă de peste iarnă, de la sobă, puteți utiliza cenușa de la un grătar pe care l-ați făcut doar cu lemne ce nu au fost vopsite, lăcuite sau tratate cu uleiuri. De asemenea, cenușa trebuie selectată să nu aibă cuie sau alte resturi de la foc.

    De reținut că cenușa se folosește la legume întotdeauna după ce s-a răcit.

    În funcție de tipul lemnului vom avea și un conținut aparte al cenușei, însă aceasta va asigura plantelor necesarul de potasiu, fosfor, calciu și magneziu.

    Cenușa la roșii ca îngrășământ oferă un aport diferit de nutrienți în funcție de esența lemnului –  dacă e de esență tare sau nu. În cazul stejarului – un lemn de esență tare, cenușa va avea un conținut mai ridicat de nutrienți, raportat la o cenușă obținută după ce s-a ars lemn de bran sau de de pin.

    Ce conținut are cenușa: 100 g de cenușă de lemn (un pahar de 200 ml) conține 3 g de fosfor, 8 g de potasiu și 25 g de calciu. Cenușa de paie are un conținut mai mare de nutrienți — 5-6 g de fosfor și 10-16 g de potasiu.

    Apa de cenușă la roșii, cea mai utilizată

    Apa de cenușă la roșii ca îngrășământ

    O importanță deosebită a cenușei la roșii este că îi poate suplini necesarul de calciu (are un conținut ce poate depăși 20%). Tomatele au nevoie de calciu pentru a avea o dezvoltare armonioasă, dar și fructe sănătoase.

    Cenușa la roșii aduce potasiul (5%) necesar unei recolte bune de tomate. Mai mult decât calciul, potasiul ajută fructificarea și colorizarea ei.

    Magneziul din cenușă ajută tomatele să își păstreze vigoarea, ca frunzele să rămână verzi și să poată susține procesul de fotosinteză și hrănirea întregii plante.

    Citiți și: 12 rețete de îngrășământ bio pentru tomate: Cum hrănim roșiile cu cenușă, drojdie sau bicarbonat

    Fertilizarea roșiilor cu cenușă se face în cantități mici. Cenușa se aplică cel mai ușor diluată – apă de cenușă. Un pahar de cenușă se pune într-0 găleată de 5 litri de apă curată și se udă plantele la rădăcină.

    Cenușa la roșii ca îngrășământ se poate integra într-o rețetă în care cenușa se amestecă cu compost și cu gunoi de grajd în cantități egale – câte jumătate de pahar din fiecare. Apoi se presară îngrășământul la baza plantelor, înainte de o udare temeinică.

    Fertilizarea roșiilor cu cenușă se recomandă mai ales în perioada de înflorire. Cenușa se presară pe sol, în jurul fiecărei plante – aveți nevoie de circa o jumătate de pahar de cenușă uscată pentru a acoperi o suprafață de 1 mp. De asemenea, se poate pune cenușă și după o udare abundentă, când se pune la baza plantei 50 g pulbere de cenușă.

    După ce ați aplicat cenușa la roșii, urmăriți evoluția plantelor. Dacă într-o săptămână, maxim două, nu vedeți nicio schimbare, reveniți cu fertilizarea cu cenușă la tomate, mărind ușor cantitatea de cenușă din rețeta aplicată.

    Cenușa de lemn la roșii ca tratament la sămânță

    Apa de cenușă la roșii se folosește și ca tratament la semințe înainte de plantare.

    Pentru a ajuta geminația semințelor de roșii cu cenușă, se pun două linguri de cenușă la un litru de apă, apoi se pun semințele și se lasă până la două zile, după care se strecoară și se plantează în răsadnițe.

    Pentru a pregăti solul înainte de plantarea răsadurilor de roșii, dacă toamna nu s-a făcut o fertilizare de bază, se poate veni cu 100 g de cenușă la 1 mp, ca substitut la sulfatul de potasiu. Unii legumicultori pun 3-5 pahare de cenușă pe 1 mp în timpul săpării și afânării solului (doar primăvara la solurile nisipoase). De reținut că încorporarea cenușei în sol poate afecta vietățile din pământ, în special râmele, care au de suferit.

    Cenușa la roșii pentru reglarea pH-ului din sol

    În privința pH-ului, roșiile preferă un sol puțin acid, cu un pH sub 7. Dacă solul este foarte acid sau foarte alcalin, cultura nu se dezvoltă foarte bine. Dacă ai nevoie să crești pH-ul solului (deci să scazi aciditatea) pentru cultura de roșii, fertilizarea cu cenușă este o soluție ieftină și la îndemână.

    Cenușa la roșii contra dăunătorilor

    Cenușa la roșii acționează și pentru combaterea unor dăunători precum melcii fără cochilie – limacșii. Sărurile din cenușă nu sunt agreate nici de afide.

    Combaterea dăunătorilor la roșii cu cenușă se face presărând cenușă uscată la baza plantelor, în jurul lor. Aplicarea se face pe timpul zilei și trebui avut grijă ca cenușa să nu ajungă pe frunze sau pe florile tomatelor.

    Sunt unii legumicultori care consideră că un aport ridicat de cenușă încorporat în sol (până la 1 kg pe 1 mp) poate distruge viermii sârmă.

    Din experiența legumicultorilor, cenușa aplicată la roșii ajută cultura să aibă o producție mai bună, să facă fructe mai mari, mai suculente și mai sănătoase.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere