Lipsa de calciu la tomate, semne. Tratamente la roșii pentru carența de calciu
Violina Gorcinschi -Lipsa de calciu la tomate sau carența de calciu la roșii este o problemă care afectează producția. Cum recunoaștem carența de calciu și ce tratamente se fac la roșii pentru lipsa de calciu, vă spunem în acest articol.
- Carența de calciu la tomate – cauze;
- Cum recunoaște carența de calciu la roșii. Semne;
- Tratamente cu calciu pentru tomate;
- Tratament cu calciu pentru tomate – rețetă cu coajă de ou;
Carența de calciu este o problemă majoră pentru culturile de legume. Lipsa de calciu la tomate are un impact negativ asupra recoltei, unul dintre simptomele principale fiind apariția putregaiului apical al fructelor. Acesta este principalul simptom al carenței de calciu la roșii, dar și la alte legume. Nu numai că boala cauzează deteriorarea fructelor, dar aduce cu ea atacul ciupercilor patogene periculoase. Pentru a preveni apariția acestei condiții la cultura de roșii, trebuie să te asiguri că tomatele dispun de cantitățile optime de apă și de calciu.
Carența de calciu la tomate – cauze
Calciul este un mineral vital pentru creșterea rădăcinilor, favorizând și dezvoltarea întregii plante. Conținutul optim de calciu din plante este cuprins între 0,5 și 3%, cel de 0,5% fiind considerat a fi un nivel critic.
Apariția carenție de calciu la roșii poate aveam mai multe cauze. Prima dintre acestea este o lipsă a apei ceea ce face dificil pentru plantă să absoarbă din sol necesarul de calciu. De asemenea, temperaturile ridicate din timpul verii – peste 40 de grade Celsius, pot declanșa apariția carenței de calciu întrucât se blochează procesul de fotosinteză la plante.
Alte cauze ale lipsei de calciu la roșii pot fi salinitatea ridicată a solului, un pH mai mare de 7,5 sau chiar prea multă lumină solară.
Cel mai adesea, carența de calciu se manifestă la roșii cultivate din soiuri sau hibrizi care nu sunt aclimatizați și nu se pot adapta condițiilor de creștere din țara noastră, unde verile sunt foarte toride.
Cum recunoaște carența de calciu la roșii. Semne
Cum recunoaște carența de calciu la roșii – semne ale acestei probleme devin vizibile la nivelul tomatelor chiar înainte de coacere. Vorbim în primul rând despre putrezirea apicală pe interior (BER), la tomate. Aceasta este una dintre cele mai întâlnite probleme provocate de lipsa de calciu. Putregaiul apical la roșii se manifestă prin apariția unor pete negre sau maronii la baza fructelor. În stadii avansate, aceste pete se pot extinde și pot afecta întregul fruct, ducând la putrezirea acestuia. Zona afectată de pe tomate se mărește treptat, fiind, adeseori, atacată de Alternarioză, o ciupercă ce consumă țesuturile moarte. La tomate, pot apărea și leziuni interne, care uneori nu sunt vizibile decât atunci când fructul este tăiat.
Roșiile care nu au destul calciu se dezvoltă mai greu și pot prezenta deformări ale frunzelor și tulpinilor. Frunzele se îngălbenesc sau necrozează pe margini, răsucindu-se sau îndoindu-se ulterior. Tulpinile și frunzele devin fragile și se pot rupe ușor. Calciul contribuie la rezistența plantelor la stresul mecanic sau la condiții meteorologice adverse.
Alte semne că roșiile se luptă cu o carență de calciu sunt căderea florilor și avortarea florilor.
Citiți și: Cum se face prăbușirea plantelor de roșii, tehnica simplă care crește producția cu peste 50%!
Tratamente cu calciu pentru tomate
Carența de calciu la roșii trebuie în primul rând prevenită. Pornind de la posibilele cauze ale acestei probleme, trebuie asigurată o udare frecventă, care să răspundă nevoilor culturii. Cel mai recomandat este un sistem de irigare prin picurare care va permite și fertirigarea cu nutrienți care ajută la absorbției apei și a elementelor hrănitoare din sol, precum și la transportul acestora de la rădăcină către organele de creștere a plantelor.
Ventilarea spațiilor în care se cultivă roșiile, asigurarea unei densități optime de plante și defolierea corectă asigură, de asemenea, un metabolism sănătos al tomatelor și previn carențele de calciu.
Alte metode de prevenire a carenție de calciu la tomate sunt fertilizarea moderată cu azot, monitorizarea pH-ului solului și aplicarea periodică a îngrășămintelor cu calciu. Îngrășămintele pe bază de calciu se pot aplica foliar sau la rădăcină. Vă recomandăm produse ale partenerilor noștri, precum: Solar Calciu de la Solarex, Microcat Ca de la Holland Farming sau Naturamin Ca/B de la Daymsa.
La prevenirea carențelor de calciu la roșii ajută mult mușuroirea pentru a stimula creșterea rădăcinilor, dar și mulcirea solului.
Tratament cu calciu pentru tomate – rețetă cu coajă de ou
Pentru a preveni carența de calciu la roșii se poate aplica o rețetă de îngrășământ natural cu coajă de ou.
Pentru a prepara rețeta de tratament cu calciu la roșii, este nevoie de coji de la 20 de ouă. Cojile de ouă se pun în 3 litri de apă, apoi se lasă pe foc până când apa dă în clocot. După ce se lasă cojile în apă timp de 24 de ore, se strecoară soluția și se pune într-un recipient, ce se ține, ulterior, într-un loc răcoros.
O alternativă la această rețetă este că, în loc să se fiabă cojile, ele se pot lăsa timp de o lună să se dizolve în apă, pentru a elibera toți nutrienții.
Tratamentul cu calciu la roșii se face foliar. 250 de ml de soluție-îngrășământ se diluează cu un litru de apă, apoi amestecul pus într-un pulverizator. Tratamentul cu îngrășământ natural se poate aplica o dată la două săptămâni, în partea zilei în care soarele nu este puternic.