• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când se recoltează cartofii în funcție de soi

    Violina Gorcinschi -

    Când se recoltează cartofii. Cartofii se culeg din grădină la momente diferite, în funcție de soi și de condițiile de mediu. Află care este momentul optim de recoltare, semnele coacerii la cartofi, cum pot fi depozitați pentru mai mult timp și cum poate fi folosit terenul ulterior din acest articol.

    Recoltarea cartofilor – perioade optime în funcție de soi. Jumătatea și finalul verii sunt momentele în care cartofii se recoltează, se consumă și se pun la depozitare pentru iarnă. Pentru a putea fi folosiți pe o perioadă îndelungată, cartofii necesită protecție împotriva bolilor, deteriorărilor mecanice și a dăunătorilor, iar momentul optim de recoltare este și el un factor important. Se poate observa stadiul de coacere a plantelor după cunoașterea anumitor semne.

    cartofi sapati
    Momentul optim de recoltare a cartofilor (foto: motherearthnews.com)

    Când se recoltează cartofii. Recoltarea cartofilor – perioade optime în funcție de soi

    Alegerea momentului în care cartofii se scot din grădină este crucial deoarece chiar și câteva săptămâni mai devreme sau mai târziu pot duce la pierderea integrală a recoltei.

    Cartofii scoși prea devreme pot fi consumați doar pentru o perioadă scurtă de timp. Deoarece au coaja foarte subțire, tuberculii sunt predispuși la deteriorări mecanice, ceea ce înseamnă că o parte dintre tuberculi vor fi afectați de recoltare și vor putrezi. Astfel de cartofi sunt ca un „cal troian” pentru restul recoltei puse la depozitare pentru că facilitează răspândirea semnificativă a mucegaiului sau putregaiului.

    Nici amânarea procesului de recoltare, în speranța obținerii unor cartofi mai mari și rezistenți, nu este o decizie înțeleaptă. Din cauza ploilor mai dese, pământul va face mai dificilă săparea cartofilor. În plus, partea aeriană cartofilor nu numai că devine galbenă, dar se și usucă complet sau putrezește. Astfel, cartofii vor fi mai greu de localizat. În cele din urmă, prelucrarea tuberculilor de cartofi și depunerea lor în depozit trebuie efectuată pe vreme uscată, altfel stocurile pot putrezi și ele.

    cartofi timpurii
    Când se recoltează cartofii timpurii

    Când se recoltează cartofii timpurii

    De obicei,  recoltarea cartofilor are loc în august, când căldura verii se mai domolește, iar sezonul ploios încă nu și-a făcut apariția. Cu toate acestea, nu numai clima afectează momentul, ci și soiul plantat.

    Recoltarea cartofilor timpurii se face mai devreme. Dacă intervalul de coacere a cartofilor este de 45-60 de zile, recoltarea poate avea loc în luna iunie. Tuberculii nu vor fi, însă, de dimensiuni mari, iar cultura nu va putea fi păstrată până la iarnă. Soiurile timpurii ar trebui plantate fie în cantități mici, fie pentru vânzările sezoniere.

    Cartofii timpurii sunt gata de recoltat dacă:

    Majoritatea cartofilor vor avea dimensiuni mici, cât un ou sau puțin mai mari, însă pentru alimentația din timpul verii sunt excelenți. Plantele uscate trebuie îndepărtate de pe teren deoarece, în descompunere, acestea devin locul de iernare al multor dăunători și gazdă pentru boli.

    mai multi cartofi in lada
    Recoltarea cartofilor pentru depozitare (foto: east-fruit.com)

    Când se recoltează cartofii pentru depozitare

    Soiurile mai tardive de cartofi se recoltează la sfârșitul lui august-începutul lunii septembrie. Dacă partea aeriană începe să se usuce și să se îngălbenească, înseamnă că procesul de recoltare poate începe peste 3 săptămâni. În acest punct, tuberculii sunt deja bine dezvoltați, acoperiți cu o coajă puternică.

    O altă soluție este testarea recoltei. Se aleg 2-3 tufișuri care au diferite grade de uscare și se sapă. Dacă coaja tuturor cartofilor este densă, nu atârnă și majoritatea tuberculilor s-au detașat de tufiș, recoltarea poate începe. Cartofii a căror parte aeriană este încă verde mai au nevoie de timp pentru coacere.

    Pentru a ușura procesul de săpare a cartofilor, se taie părțile aeriene uscate și buruienile din grădină cu câteva săptămâni înainte. Astfel, orientarea pe teren va fi mai ușoară și nu va fi nevoie de muncă suplimentară.

    Înainte de recoltare, cartofii săpați trebuie să fie uscați la umbră timp de câteva ore, curățați cu grijă de pământ și sortați. Tuberculi cu deteriorare mecanică, putrezire, găuri, roși de insecte trebuie aruncați sau folosiți imediat. Cartofii selectați se pun la depozitare în cutii sau pungi de plasă și se lasă timp de o săptămână într-un loc răcoros, cu o umiditate a aerului de 90-95%. În acest timp, tuberculii infectați sau ofiliți vor apărea și se pot arunca.

    Cartofii pot fi și spălați înainte de depozitare, însă este o alegere personală. Cartofii curați sunt mai ușor de gătit, iar cei deteriorați sunt mai ușor de observat. Cu toate acestea, este un proces care presupune timp pentru spălare și uscare completă.

    Chiar și cartofii săpați corespunzător pot începe să se deterioreze dacă încăperea de depozitare este prea umedă sau există fluctuații de temperatură. Pentru a proteja stocurile, acestea se pulverizează cu o soluție de sulfat de cupru (2 g de medicament la 10 litri de apă) sau o infuzie zilnică de plante (1,5 kg piciorul caprei, 3,5 kg pelin și 750 g frunze de tutun la 10 litri de apă). Indiferent opțiune, după pulverizare cartofii trebuie uscați bine.

    Ce se plantează pe acel teren după recoltarea cartofilor

    Dacă cartofii timpurii au crescut și au fost deja recoltați în iulie-august, pământul mai poate fi folosit. După curățarea temeinică a reziduurilor de plante, aplicarea îngrășămintelor de toamnă și arăturile pe terenul eliberat, se pot cultiva și alte surse de vitamine, până la finalul sezonului cald. Înainte de sfârșitul sezonului cald, pot fi crescute ridichi, salată verde, spanac, rucola, ceapă și alte verdețuri. Se poate cultiva și varză timpurie pe teren, dacă răsadurile au fost pregătite din timp.

    Cartofii preiau în mod activ fosforul și potasiul din sol, așa că după fiecare sezon solul are nevoie de completări. În acest scop, se adaugă 15 g de superfosfat și sulfat de potasiu la fiecare metru pătrat de teren.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till