• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea cartofilor în paie – metoda pas cu pas

    Violina Gorcinschi -

    Cultivarea cartofilor în paie este o metodă ușoară de a obține o recoltă de cartofi, deoarece paiele ajută la menținerea solului cu aproximativ 5-6 grade Celsius mai cald decât ar fi dacă ar fi expus. Un alt avantaj al acestei metode este că recoltarea va fi mult mai ușoară deoarece scoaterea cartofilor nu se va face prin săparea solului.

    Cultivarea cartofilor în paie este o metodă răspândită în rândul micilor fermieri și grădinari. Tehnica este simplă: substratul de pământ este substituit de paie. Se folosesc paie de la cereale, nu se recomandă fân de lucernă, care poate putrezi ușor.

    Citiți și: Cum poți obține 100 de kilograme de cartofi de pe un metru pătrat de teren

    cartofi crescuti in paie
    Creșterea cartofilor în paie (foto: natureofhome.com)

    Iată pașii pe care trebuie să îi urmați pentru cultivarea cartofilor în paie:

    1. Plantarea cartofilor în paie – momentul și locul potrivit

    De regulă, cartofii trebuie plantați după ultimul îngheț, când temperatura solului este de cel puțin 10° C. Dacă încercați cultivarea în sol prea rece, cartofii pot putrezi. De asemenea, recoltați cartofii înainte de primul îngheț de toamnă.

    Alegeți o zonă de grădină care este expusă din plin la lumina soarelui.

    baloti de baie
    Baloți de paie pentru creșterea cartofilor (foto: gardeningknowhow.com)

    2. Materiale necesare pentru cultivarea cartofilor în paie

    Pentru cultivvarea cartofilor în paie veți avea nevoie de un balot de paie și cartofi de sămânță. Căutați cartofi de sămânță cu certificare, fără boli, de la comercianții cu amănuntul online sau din centrele de grădinărit.

    Cartofii târzii dau un randament mai mare, cu mai multe straturi de-a lungul tulpinii, iar ciclul de creștere durează între 110 și 135 de zile.

    cartofi incoltiti
    Cartofi încolțiți pentru plantare

    3. Pregătirea cartofilor de sămânță înainte de plantarea în paie

    Cartofii de sămânță încolțiți au șanse mai mari să crească decât să putrezească în sol. Dacă cartofii de sămânță nu au încolțit încă, urmați acești pași:

    1. Puneți cartofii într-un loc întunecat (24°C) timp de 2-3 zile.
    2. Apoi, plasați cartofii de sămânță acolo unde temperatura este 15,5-21°C și unde vor fi expuși la lumină.
    3. Odată ce au încolțit, tăiați în bucăți cartofii care sunt mai mari decât un ou. Asigurați-vă că fiecare bucată tăiată are 2-3 ochi.

    4. Pregătiți solul pentru cultivarea cartofilor în paie

    În prealabil, afânați solul și tratați-l cu îngrășământ, pentru a ajuta cartofii să crească. Rotația culturilor este importantă – plantați cartofii în zonele în care cultivați cartofi, roșii, ardei și vinete în fiecare sezon. Toate acestea sunt membre ai familiei solanaceelor.

    Cartofii cresc cel mai bine într-un sol care are calciu, potasiu și fosfor și un pH ușor acid de 5,0 până la 6,0.

    Excesul de azot din sol favorizează creșterea părții aeriene și poate întârzia creșterea tuberculilor sub pământ. Folosiți un test pentru a verifica solul și ajustați-l dacă este necesar.

    5. Plantarea cartofilor în paie

    Pentru a cultiva legumele în paie, asigurați-vă că de semințele și rândurile sunt distanțate în același mod ca la semănatul convențional, plantând câte un cartof încolțit la fiecare 25-30 de cm.

    1. După ce puneți cartoful în sol, nu este nevoie să-l îngropați.
    2. Acoperiți întreaga parcelă cu un strat gros (aproximativ 15 cm) de paie.
    3. Dacă folosiți un sistem de irigare, plasați-l deasupra stratului de fân. Dacă nu aveți, este recomandat să puneți bețe deasupra paielor pentru a le fixa.
    cartofi crescuti in paie
    Îngrijirea cartofilor în paie (foto: naturallivingideas.com)

    6. Îngrijirea cartofilor cultivați în paie

    Nu trebuie să cultivați în jurul cartofilor atunci când îi creșteți în paie, doar scoateți buruienile pe care le întâlniți dacă apar.

    Lăstarii verzi ar trebui să iasă prin paie în câteva săptămâni. Acoperiți-i cu un alt strat gros de paie atunci când creșterea cu frunze are o înălțime de 15-30 cm.

    Dacă utilizați sistem de irigare, trageți cu atenție grila înapoi (încercând să nu rupeți frunzișul în creștere), adăugați paiele și apoi puneți grilele înapoi deasupra paiului. Continuați să repetați această procedură pentru încă două sau trei cicluri.

    Udați cartofii adânc prin paie. Încercați să mențineți paiele și solul de dedesubt uniform umed, irigând o dată pe săptămână.

    Germenii de cartofi ar trebui să apară curând prin al doilea strat de paie, lăsați frunzișul să crească.

    7. Când se recoltează cartofii cultivați în paie

    Pe măsură ce se apropie timpul de recoltare, plantele cartofilor cultivați în paie vor începe să se usuce. Când se întâmplă acest lucru, opriți irigarea cartofilor.

    În acest moment, este o idee bună să verificați dimensiunea și stadiul de dezvoltare al cartofilor, așa că săpați și scoateți unul. Dacă coaja se îndepărtează cu ușurință, mai durează puțin până la recoltare. Lăsați cartofii în pământ încă două săptămâni după uscarea plantelor. Timpul suplimentar în sol permite cojii să se usuce și să se întărească, făcând cartofii mai puțin predispuși la vânătăi și mai potriviți pentru depozitare.

    Dacă nu doriți să așteptați, puteți, de asemenea, să culegeți cartofii în orice punct de dezvoltare și veți avea „cartofi noi”. Cartofii noi nu se păstrează atât de mult, dar conținutul mai mare de umiditate, coaja subțire și amidonul mai scăzut oferă un gust mai bun.

    cartofi recoltati
    Recoltarea și depozitarea cartofilor (foto: hobbyfarms.com)

    8. Recoltați și depozitați corect cartofii cultivați în paie

    Recoltarea cartofilor crescuți din paie este simplă:

    1. Tăiați plantele.
    2. Scoateți stratul superior de paie (adăugați în alte zone de grădină sau în cotețul de găini).
    3. Cerneți paiele de dedesubt și stratul superior de sol. Majoritatea cartofilor vor fi în paie, pe suprafața solului sau chiar sub pământ.
    4. Curățați pământul de pe cartofi, fără a-i spăla.

    După recoltarea cartofilor cultivați în paie, nu îi lăsați la soare prea mult timp. Expunerea la lumină înverzește cojile, poate arde cartofii și creează zone moi care vor putrezi.

    Cartofii se păstrează cel mai bine în condiții răcoroase (nu reci), întunecate, cu umiditate ridicată.

    Dacă nu aveți pivniță, puteți depozita recolta saci de gunoi negri, verificându-i regulat și consumându-i în următoarele săptămâni sau chiar luni.

    De asemenea, este important să păstrați cartofii de sămânță la temperaturi suficient de reci pentru a descuraja încolțirea în timpul verii.

    Citiți și: Cum să obții cartofi din coji de cartofi


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”