• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA a sesizat DLAF în cazul unei adeverințe de la primărie pentru 100 ha de teren

    Angelica Lefter -

    Inspectorii antifraudă investighează un caz de fals în acte pentru obținerea de subvenții APIA, într-o comună din Banat. Modul în care o întreprindere individuală a prezentat actele așa-zise emise de Primăria comunei a dat de gândit reprezentanților APIA, care sesizat organele competente.

    Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) își va trimite oamenii în comuna Copăcele, județul Caraș-Severin, să investigheze încercarea de obținere a subvențiilor APIA cu documente false. Antifrauda a fost sesizată de reprezentanții APIA Caraș-Severin, obligați să procedeze astfel atunci când suspectează vreo tentativă de fraudare a fondurilor europene, potrivit expressdebanat.ro.

    Întreprindere Individuală, cercetată pentru fraudă cu bani europeni de la APIA (foto: info-sud-est.ro)

    Pentru reprezentanții APIA a ridicat suspiciuni o cerere de plată înregistrată în 8 iunie 2023, însoțită de o adeverință eliberată cu mult înainte, pe 20 martie, de Primăria Copăcele, și o anexă fără număr de înregistrare, din care rezultă concesionarea, cu titlu gratuit, a 100 de hectare de teren.

    În 23 iunie, APIA a solicitat Primăriei Copăcele să-i comunice dacă adeverința prezentată de Damian Mioara Iuliana Întreprindere Individuală a fost eliberată corect și conform legii, în condițiile în care actele arătau obținerea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 100 de hectare.

    Practic, APIA a solicitat Primăriei Copăcele să-i comunice care au fost documentele ce au stat la baza eliberării adeverinței privind acordarea celor 100 de hectare cu titlu gratuit. În plus, să confirme dacă anexa la adeverință, fără număr, este eliberată și asumată de către Primărie. Așa cum arăta documentul depus la APIA, document ce purta inclusiv semnătura viceprimarului cu atribuții de primar de la acea dată, Viorel Hîrțaucă.

    Noul primar al comunei Copăcele a demascat falsul în acte

    La cererea reprezentanților APIA, răspunsul Primăriei Copăcele a venit în 3 iulie. De data asta, semnat de către viceprimarul cu atribuții de primar Ion Ihnatișin, care între timp îi luase locul lui Hîrțaucă, demis prin votul majorității consilierilor locali.

    Edilul a comunicat către APIA că ”adeverința nr. 797/20.03.2023 nu a fost eliberată de către Primăria Copăcele, datele trecute în adeverința respectivă nu sunt reale, subscrisa Damian Mioara Iuliana nu figurează în evidențele agricole sau fiscale cu suprafețe de teren în proprietate, în arendă, în concesiune, cu titlu gratuit sau sub alte forme de proprietate și, prin urmare, în evidențele noastre agricole sau fiscale nu au fost și nu sunt înregistrate documente care au stat la baza eliberării adeverinței nr. 797/20.03.2023 cu titlu gratuit”.

    Mai mult, s-a învederat către APIA că numărul de înregistrare nu corespunde realității din registrul de corespondență al Primăriei, la numărul respectiv figurând o declarație privind înregistrarea/modificarea în registrul agricol, dar privind o cu totul altă persoană.

    ”Anexa la adeverința nr. 797, fără număr de înregistrare, privind identificarea terenurilor în blocurile fizice APIA nu este eliberată și asumată de către Primăria comunei Copăcele, semnătura din subsolul paginii neaparținând angajatului Primăriei responsabil cu atribuții privind completarea, ținerea la zi și centralizarea datelor din registrele agricole”, mai precizat vicele cu atribuții de primar Ihnatișin.

    La acestea se adaugă și faptul că ștampila de pe documentul depus de Damian Mioara Iuliana – Întreprindere Individuală e ștearsă și că nu reiese clar că aparține Primăriei Copăcele.

    ”Vă solicităm pe această cale să nu procedați la punerea în plată a cererii de plată depusă de către Damian Mioara Iuliana”, a conchis șeful administrației locale din Copăcele la data respectivă.

    Acestea fiind informațiile furnizate de către Primăria Copăcele, directorul APIA Caraș-Severin n-a avut de ales.

    ”Existând această suspiciune, am solicitat un punct de vedere al Primăriei. Ei nu recunosc acest fermier, nu l-au văzut, mă refer la actualul primar, și atunci, noi suntem obligați prin regulament și prin fișa postului să anunțăm Departamentul pentru Luptă Antifraudă să facă verificări”, a explicat directorul Dumitru Stepanescu pentru expressdebanat.ro.

    Poziția administratorilor Întreprinderii Individuale lasă de înțeles că este ceva în neregulă cu respectivele documente

    Viorel Hîrțaucă, revenit între timp prin decizie a instanței judecătorești în poziția de viceprimar cu atribuții de primar, a cărui semnătură apare pe documentul depus la APIA de către fermier, întărește și mai mult suspiciunile. ”Nu știu cine este femeia respectivă. De ce mă întrebați? Nu o cunosc!”, a spus edilul.

    Poziția Întreprinderii Individuale Damian Mioara Iuliana nu face nici ea altceva decât să grăbească investigațiile DLAF. ”Eu mă ocup de tot. Să dovedească, cine îi oprește. Înțeleg că se mai falsifică una, alta, dar și ștampilele se falsifică? Astea sunt chestii de doi lei. Cum să falsifici numere de înregistrare? Neclar o fi la ei, cum s-au schimbat primarii. Unul nu recunoaște adeverința și așa mai departe. Eu nu mă stresez. Și-au dat cei de la APIA cu părerea în necunoștință de cauză. Ăsta e stilul românesc!”, a precizat soțul Mioarei Damian, precizând totodată că există un contract de concesiune încheiat cu Primăria comunei Copăcele.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină