• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recoltarea culturii de floarea-soarelui. Perioada optimă, tehnologie

    Violina Gorcinschi -

    Recoltarea culturii de floarea-soarelui sau când se recoltează cultura de floarea-soarelui – care este perioada optimă de strângere a recoltei și care sunt condițiile în care se efectuează acest proces. Fie că este vorba despre recoltarea manuală sau cu ajutorul combinelor, acest articol prezintă metodele optime prin care pierderile de semințe să fie minime.

    Floarea-soarelui este o cultură la care perioada de recoltare este specifică lunii august și începutul lunii septembrie, în funcție de genetică, regiune și condiții meteorologice, potrivit literaturii de specialitate.

    Momentul în care se începe recoltarea culturii de floarea-soarelui este dat de umiditatea semințelor. Dacă se întârzie cu recoltarea, pierderile înregistrate pot fi semnificative, astfel că acest proces necesită aplicarea cu atenție a cerințelor specifice culturii. Din acest articol veți afla care sunt acestea.

    Când se recoltează cultura de floarea-soarelui

    Când se recoltează cultura de floarea-soarelui

    Perioada optimă în care se recoltează floarea-soarelui este atunci când umiditatea la nivelul semințelor ajunge la 10-13%, aceasta corespunzând din punct de vedere fenologic cu momentul în care 70% dintre calatidii se usucă și 30% au culoarea brună.

    Recoltarea culturii de floarea-soarelui poate debuta atunci când umiditatea seminţelor este de 13-14% (chiar la 15 %), aceasta corespunzând din punct de vedere fenologic cu momentul în care 75-80% din calatidii au culoarea brună şi brună-gălbuie, iar restul de 15-20 % sunt complet galbene.

    Recoltarea se încheie atunci când umiditatea semințelor este de 10%. În cazul în care umiditatea este mai jos de acest prag, există riscul de scuturare, căderea plantelor (prin uscare, plantele devin vulnerabile la frângere), decojirea semințelor în timpul procesului de recoltare, apariția bolilor (putregaiuri), atacurile păsărilor, ceea ce duce la o pierdere însemnată a producției și periclitarea calității recoltei. Dacă procesul de recoltare se desfășoară mai târziu, pierderile pot ajunge la o tonă/hectar.

    Recoltarea timpurie a culturii de floarea-soarelui determină obţinerea unei cantități de seminţe cu o umiditate excesivă, la care se adaugă impuritățile din această masă (resturile de tulpini şi calatidii) care se caracterizează printr-o umiditate mai mare față de semințe.

    Imediat după recoltare, masa de semințe trebuie să treacă printr-un proces de curățare, pentru a elimina impuritățile și pentru a o usca. În schimb, recoltarea poate avea loc timpuriu dacă procesul de coacere se accelerează și se uniformizează prin administrarea de desicanți (defolianți). Aceștia se aplică în dozele recomandate de producător, atunci când floarea-soarelui a ajuns la maturitatea fiziologică (umiditatea seminţelor este de 30-35%, iar 50% din plante au calatidiile galbene cu început de brunificare). Prin aplicarea de desicanţi se poate face recoltarea mai devreme cu 1-2 săptămâni, lucru deosebit de important dacă după floarea-soarelui urmează să se semene cereale de toamnă.

    Recoltarea culturii de floarea-soarelui – metode

    Metode prin care se recoltează cultura de floarea soarelui

    Perioada de recoltare la floarea-soarelui se efectuează în condiţiile din ţara noastră în ultima decadă a lunii august şi mijlocul lunii septembrie, în funcţie de zonă, condiţiile climatice şi precocitatea hibridului cultivat.

    La nivelul unor suprafețe mici sau în cazul parcelelor experimentale ale fermierilor, recoltarea se poate efectua manual, când umiditatea seminţelor este la un nivel de 16-18%. Recoltarea manuală a culturii de floarea-soarelui se face prin tăierea calatidiilor cu secera şi strângerea acestora în grămezi unde se lasă câteva zile la uscat, după care se treieră cu combina la staţionar.

    Recoltarea mecanizată se efectuează cu ajutorul combinelor de cereale la care se montează echipamentul specific pentru recoltarea de floarea-soarelui în locul hederelui de cereale păioase, sau se foloseşte hederul de cereale păioase, la care se montează talere speciale.

    Viteza optimă de lucru la recoltarea unui lan de floarea-soarelui, pentru a avea pierderi minime prin scuturare, este de 3-5 km/h.

    Reglaje la combină pentru recoltarea culturii de floarea soarelui

    O serie de reglaje se fac la combină pentru recoltarea culturii de floarea-soarelui. Fermierii cu experiență le cunosc, dar pentru cei aflați la început de drum în agricultură, este utilă urmărirea reglajelor pentru o recoltare cu eficiență maximă.

    Iată de reglaje se fac la combină pentru recoltarea culturii de floarea-soarelui:

    Reglajele combinei se modifică zilnic, dimineaţa, la prânz şi seara. În cazul recoltării mecanizate a florii-soarelui se cere ca pierderile de seminţe să nu fie mai mari de 2%, procentul de seminţe sparte să nu depăşească 5%, iar puritatea seminţelor să fie mai mare de 97%.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!