• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O furtună puternică a distrus peste 1.000 ha de floarea-soarelui. Fermierii ar putea fi despăgubiți

    Angelica Lefter -

    Aproximativ 1.100 de hectare de floarea-soarelui au fost afectate, în trei localități din județul Dolj, de un vânt puternic. Fermierii afectați așteaptă acum constituirea comisiilor pentru evaluarea pagubelor în teren pentru a fi despăgubiți de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

    Un fenomen meteorologic care a implicat vânt puternic și vijelii a distrus aproape 1.100 de hectare de floarea-soarelui în localitățile doljene Poiana Mare, Catane și Giurgița. Datele centralizate de Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Dolj arată că mai mulți fermieri au avut de suferit în urma fenomenelor extreme apărute brusc în noaptea de 22-23 iulie.

    Peste 1.000 de hectare de floarea-soarelui au fost distruse de un vânt puternic

    Floarea-soarelui, distrusă de vânt pe aproximativ 1.100 de hectare

    Pe lângă vântul puternic ce a distrus floarea-soarelui și a făcut pagube mari pentru fermierii doljeni, a început să-și facă simțită prezența și seceta în zonă, după cum a spus Cristina Vladu, șef serviciu Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Dolj, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Vă pot spune că în ceea ce privește seceta, am văzut, mergând prin județ că încep să fie culturile afectate, și mă refer la culturile de porumb și floarea-soarelui, însă noi am avut un fenomen de vânt puternic, ploaie, și aici am avem o suprafață de aproape 1.100 de hectare cu floarea-soarelui afectate de vântul puternic. Sunt vreo câțiva fermieri afectați de data aceasta, am numit noi vreo 7-8, dar nu avem datele pe toate trei localitățile, deci ar mai fi. Ei au urmat procedura, au depus la Primărie o înștiințare, care se transmite la Prefectură și prin Ordin de prefect se formează această comisie care merge pe teren și se constată ceea ce au semnalat. Din ce am centralizat eu avem vreo 8 fermieri pe Poiana Mare cu o suprafață de 489,35 de hectare, mai avem la Catane și Giurgița. La Catane nu am număr de fermieri, am înștiințare că sunt afectate 100 de hectare, iar la Giurgița 500 de hectare, fără număr de fermieri”, a declarat Cristina Vladu, șef serviciu DAJ Dolj.

    Prefectura urmează să dea Ordinul pentru constituirea Comisiilor de evaluare a pagubelor

    Acum se așteaptă Ordinul din partea Prefecturii pentru constituirea comisiilor de evaluare a pagubelor. Mai mult, specialiștii vor să vadă în teren dacă aceste culturi sunt afectate și de o altă boală pentru că primele date arată că într-adevăr ar putea fi vorba și de o astfel de problemă, a mai explicat reprezentanta DAJ Dolj.

    ”Nu am început să facem verificările, înștiințările au fost transmise și către noi și către Prefectură și se fac comisii numite prin Ordin de prefect formate dintr-un reprezentant DAJ Dolj, APIA și Prefectură. Din centralizările noastre sunt aproape 1.100 de hectare, mai exact 1.089,35 pe trei localități: Poiana Mare, Catane și Giurgița. Aceste suprafețe sunt afectate de vântul puternic. În ceea ce privește seceta, nu avem înștiințări. Se observă, într-adevăr că încep culturile să fie afectate. Noi o să facem echipe mixte și o să se plece în teren, este posibil să fie afectate și de o altă boală, nu aș vrea să intru în amănunte până nu vedem la fața locului dacă a fost doar vântul sau este vorba și de o boală”, a spus Cristina Vladu.

    Reprezentanta DAJ Dolj a mai specificat că abia acum fermierii urmează să își primească banii pentru culturile afectate de seceta de anul trecut și a lăsat să se înțeleagă că pentru recuperarea pagubelor este nevoie de răbdare din partea producătorilor agricoli.

    ”Comisiile nu s-au constituit încă, dar cred că astăzi acestea se vor constitui. Comisiile merg în teren, se stabilește gradul de afectare, suprafața afectată, se întocmesc n iște procese verbale și situațiile se transmit la Ministerul Agriculturii, iar MADR decide în funcție de mai mulți factori dacă se vor acorda despăgubiri pentru anul respectiv. Spre exemplu, acum noi am primit dosare de calamitate pentru culturile afectate anul trecut și se vor da banii pentru ele. La nivelul județului Dolj avem 1.700 de dosare primite de anul trecut pentru secetă și abia acum se dau banii, vă spun că nu mai speram nici noi, nici fermierii”, a conchis Cristina Vladu, șef serviciu Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Dolj, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Mai multe imagini cu culturile distruse de furtuna din județul Dolj găsiți în GALERIA FOTO.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!