• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

    Roxana Dobre -

    După o campanie cu producții bune, compania Corteva Agriscience dă startul comunicatelor de presă în care sunt prezentați fermierii campioni la rapiță din acest an. Fără doar și poate, vedetele din câmpurile de rapiță au fost hibrizii PT298/Agile și PT303 Sclerotinia Protector. Primul este un hibrid deja bine cunoscut de fermieri pentru productivitatea ridicată pe care o oferă, dar și pentru rezistența la scuturare, iar cel de-al doilea este un hibrid unic în Europa prin gradul ridicat de toleranță la Sclerotinia pe care îl prezintă, ceea ce oferă și o productivitate excelentă.

    “Mă bucur că și în acest an reușim să aducem în atenție rezultate excelente la cultura de rapiță. Acesta este motivul pentru care noi, toată echipa Corteva, lucrăm zi de zi. Ne dorim ca în fiecare campanie și la fiecare cultură să avem fermieri campioni, deci producții ridicate care nu doar să contribuie la dezvoltarea unei ferme, ci împreună la dezvoltarea agriculturii românești. Nu este ușor să lucrezi în acest domeniu, fiecare fermier știe acest lucru, de aceea alegerile pe care le fac în ceea ce privește sămânța pe care o seamănă în fermă sunt foarte importante. Hibridul potrivit poate garanta siguranță, stabilitate și o producție reușită. Vreau să îi felicit pe toți colaboratorii noștri pentru că aleg hibrizii Pioneer, că aleg soluțiile complete din portofoliul Corteva și că ne dau motive să îi prezentăm ca modele demne de urmat”, a declarat Maria Cîrjă, Marketing Manager Romania & Republica Moldova.

    Fermierul Cristian Dinuț a ales hibridul PT303 Sclerotinia Protector și a obținut o producție de 5.315 kg/ha

    Primul fermier campion din județul Dolj este Cristian Dinuț din comuna Orodel. Acesta a ales hibridul PT303 Sclerotinia Protector și a obținut o producție de 5.315 kg/ha.

    “Lucrez o suprafață de 1.000 ha, rapiță am avut pe 85 ha, dintre care 40 ha au fost semănate cu hibridul PT303, planta premergătoare a fost orzul. Am arat terenul, apoi l-am lucrat cu combinatorul, iar la pregătirea patului germinativ am și fertilizat, apoi am semănat începând cu 20 august. După răsărire am administrat un erbicid, apoi un graminicid și a fost necesară intervenția cu mai multe insecticide, cred că am aplicat trei insecticide. Am administrat un fungicid și înainte de iernare am aplicat îngrășământ foliar pe bază de bor. În primăvară am fertilizat cu uree – 170 kg/ha, și apoi cu îngrășăminte pe bază de azot și sulf, 300 kg/ha în luna mai. Insecticide am aplicat la nevoie, cred că au mai fost încă trei treceri, precum și un fungicid. Cultura a fost în neirigat, iar producția chiar foarte bună, nu am ce mai spune la această valoare, hibridul acesta nu s-a scuturat deloc, este foarte bun”, a punctat fermierul campion.

    Acesta a mai declarat faptul că în general seamănă minim 100 ha cu rapiță, lucru pe care intenționează să îl facă și în acest an, însă dacă nu poate pregăti terenul în condiții corespunzătoare, mai bine nu seamănă deloc.

    Fermierul Constantin Gâdea a ales pentru 50 ha hibridul PT303 Sclerotinia Protector și a obținut o producție de 5.100 kg/ha

    Următorul fermier campion este din localitatea Poiana Mare, Constantin Gâdea. Acesta lucrează 550 ha, iar în această campanie a semănat rapiță pe 120 ha. A ales pentru 50 ha hibridul PT303 Sclerotinia Protector și a ales bine, deoarece a obținut o producție de 5.100 kg/ha.

    “Am semănat hibridul PT303 în perioada 1-5 septembrie, după cultură de grâu și este de precizat că practicăm în fermă lucrări minimum tillage. La semănat am fertilizat cu îngrășăminte complexe 18.46.0 – 200 kg/ha și am mai intervenit în cultură atunci când a fost necesar. Am administrat un regulator de creștere și un fungicid, două treceri cu insecticid, dar și un erbicid. În primăvară, respectiv în perioada 10-15 martie, am fertilizat cu azot – 200 kg/ha, după care am intervenit în jurul datei de 25 martie cu un tratament format din fungicid și insecticid, iar în jurul datei de 1 mai am aplicat un fungicid și un insecticid. Am recoltat în perioada 1-10 iulie și pot spune că a fost un an foarte bun pentru rapiță, față de celelalte culturi, a și plouat, ce-i drept, așa că am avut și producție mare, dar și preț bun”, a declarat fermierul campion.

    Acesta a precizat că toamna aceasta va semăna în jur de 100 ha cu rapiță și a ales hibrizii Pioneer PT303 și PT314, fiecare pentru câte 50 ha.

    Fermierul Ionuț Marinescu a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul PT298/Agile

    Hibridul PT298/Agile i-a oferit următorului fermier campion o producție de 4.850 kg/ha. Este vorba despre Ionuț Marinescu din localitatea Maglavit care lucrează 400 ha.

    “Rapița a ocupat anul acesta o suprafață de 45 ha, dintre care 21 ha au fost semănate cu PT298, după grâu. După recoltatul grâului terenul a fost arat, discuit, erbicidat, apoi din nou am efectuat o lucrare cu discul, am intervenit cu combinatorul și am semănat la începutul lunii septembrie. La semănat am și fertilizat cu îngrășământ complex – 200 kg/ha. În toamnă am aplicat un erbicid și două insecticide, după care în primăvară am aplicat două tratamente. Primul, chiar la de desprimăvărat, a constat în insecticid, fungicid și îngrășământ foliar, apoi, la apariția butonului floral, am aplicat din nou fungicid, insecticid și îngrășământ foliar. În ceea ce privește fertilizarea, am mai administrat uree la început de martie, respectiv 200 kg/ha și a doua administrare a fost la apariția butonului floral cu azot – 150 kg/ha. Am recoltat începând cu data de 1 iulie. Cultura nu a fost irigată, dar producția a fost foarte bună, pot spune că ne-a ajutat vremea. Hibridul este foarte bun, am fost foarte mulțumit și îl recomand la toată lumea”, a precizat fermierul campion.

    În această toamnă, dacă condițiile vor permite pregătirea corespunzătoare a terenului, va semăna în jur de 60 ha cu rapiță.

    Petre Petrescu , a devenit fermier campion deoarece a ales hibridul PT298/Agile și a obținut o producție de 4.600 kg/ha

    Petre Petrescu, din localitatea Coțofenii din Dos, a devenit fermier campion deoarece a ales hibridul PT298/Agile și a obținut o producție de 4.600 kg/ha.

    “Lucrăm 1.050 ha, iar rapiță am avut 250 ha, semănate după cultură de grâu. Terenul a fost scarificat, apoi am intervenit cu combinatorul, cât de puțin posibil, fără întoarcere pentru a păstra apa în sol. Am semănat începând cu data de 10 septembrie, atunci am și fertilizat cu 18.46.0 – 300 kg/ha. Plantele s-au dezvoltat corespunzător, am aplicat un erbicid și nu a fost nevoie de o altă intervenție. Noi nu ne-am grăbit cu semănatul și nu am avut atac de dăunători așa cum am auzit la alți fermieri care au fost nevoiți să aplice multe insecticide. Noi nu am avut nici un fel de problemă. În primăvară nu a mai fost nevoie de erbicid, rapița s-a dezvoltat foarte bine, am aplicat două tratamente cu fungicid și insecticid și totodată, la fiecare trecere am făcut și fertilizare lichidă. A fost un an foarte bun, am avut și ploi, deci, cultura a fost în neirigat și s-a comportat foarte bine. În fermă am avut și hibridul PT303, care a oferit producții ridicate, și ne bucurăm că am încheiat recoltatul cu media pe fermă de 4.600 kg/ha. De aceea și în această toamnă voi semăna 75 ha cu PT298 și 75 ha cu PT303”, a afirmat Petre Petrescu.

    Fermierul Florin Marin lucrează 239 ha, iar rapiță în acest an agricol a semănat pe 65 ha

    În localitatea Ghercești, Florin Marin lucrează 239 ha, iar rapiță în acest an agricol a semănat pe 65 ha. Pentru o suprafață de 10 ha a semănat hibridul PT298/Agile și a obținut o producție de 4.500 kg/ha.

    “Planta premergătoare pentru acest hibrid a fost grâul, astfel că terenul a pregătit corespunzător, adică am dezmiriștit și am scarificat, apoi am intervenit cu combinatorul sau discul, depinde de cum se pregătea terenul. La pregătirea patului germinativ am și fertilizat cu îngrășământ triplu 15 – 250 kg/ha. Am semănat la finalul lunii august, după răsărire am erbicidat, am aplicat și un regulator de creștere, din nou un erbicid și la fiecare dintre aceste treceri am administrat și un insecticid. Am continuat în primăvară cu fertilizarea și am administrat la începutul lunii martie 200 kg/ha de uree, iar în ceea ce privește tratamentele pot spune că au mai fost două intervenții cu fungicid și insecticid și am recoltat în data de 11 iulie. Am fost foarte mulțumit de cum s-a comportat hibridul și producția a fost foarte bună. De fapt, a fost prima oară când am semănat hibrizi Pioneer, nu doar la rapiță, ci și la porumb și floarea-soarelui am semănat pentru prima oară, dar sunt foarte mulțumit”, a specificat fermierul campion.

    Încântat fiind de prima experiență cu hibrizii Pioneer, Florin Marin a ales din nou pentru această toamnă hibridul PT298 pentru o suprafață de 25 ha.

    Alexandru Voinea și Adrian Titirigă au semănat hibridul PT298/Agile

    În cadrul societății Titirigă Agroinvest din Urzicuța, fermieri campioni au devenit și ing. Alexandru Voinea și Adrian Titirigă, care au semănat hibridul PT298/Agile pe o suprafață de 40 ha, după cultură de grâu, și au obținut 4.080 kg/ha.

    “Lucrăm 300 ha, iar totalul de rapiță semănat în acest an a fost de 80 ha. După recoltatul cerealelor am efectuat o lucrare cu Tiggerul și una cu combinatorul, apoi am semănat la final de august, atunci am și fertilizat cu îngrășăminte complexe 18.46.0 – 300 kg/ha. În toamnă a mai fost necesar un tratament cu insecticid, fungicid și erbicid, am irigat, o singură udare – 25 litri de apă. Apoi în primăvară am erbicidat și am avut 3 intervenții cu fungicide și insecticide. Am recoltat pe 30 iunie și 1 iulie și pot spune că am fost foarte mulțumit de acest hibrid deoarece a fost rezistent și la cădere, și la Sclerotinia, chiar a oferit o producție foarte bună”, a precizat ing. Alexandru Voinea.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină