• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AFF: Fermierii riscă dosare penale și ani de închisoare din cauza unei legi intrate în vigoare peste noapte!

    Oana Timar -

    Fermierii români riscă dosare penale și ani de închisoare din cauza unei legi care a intrat în vigoare peste noapte. Asociația Forța Fermierilor din România a publicat și transmis o scrisoare deschisă în care cerere ca sectorul agricol să beneficieze de o perioadă de aproape 10 luni pentru ca lucrătorii din sectorul agricol să poată să își regleze situația cu privire la permisele de conducere categoria Tr.

    Asociația Forța Fermierilor a transmis astăzi o scrisoare deschisă adresată decidenților legislativi și executivi care pot acorda, în regim de urgență, o derogare temporară de la prevederile Legii nr. 286/2023. Actul normativ, publicat în Monitorul Oficial în seara zilei de joi, pe 5 iulie, și intrat în vigoare duminică, pe 9 iulie (la doar o zi lucrătoare zile distanță), prevede deschiderea unui dosar penal și pedeapsă cu închisoarea pentru conducătorii tractoarelor de peste 3,5 tone care nu dețin permis de conducere categoria Tr.

    Citiți și: Actele necesare pentru a conduce un tractor. Fermierii sunt revoltați

    ”Producătorii agricoli români semnalează o mobilizare și un exces de zel fără precedent al forțelor de Poliție în vederea sancționării cu pedepse maximale a conducătorilor de tractoare. Controalele au început imediat după intrarea în vigoare a noii legislații, una care face din majoritatea tractoriștilor din România un infractor penal pasibil de pedeapsa cu închisoarea. (…) Membri AFF salută inițierea și adoptarea noului cadru legislativ, însă semnalează că sectorul agricol își are particularitatea sa prin faptul că un conducător de tractor trebuie să aibă un permis de conducere cu categorie specială. În consecință, având în vedere sezonalitatea, dar mai ales specificitatea activităților agricole, în numele fermierilor din România ce sunt reprezentanți prin AFF, vă solicităm să dispuneți, legal, instituirea unei derogări temporare de la aplicarea prevederilor ce vizează circulația cu tractoare agricole pe drumuri publice din textul Legii nr. 286/2023”, se arată în scrisoarea deschisă adresată de AFF președintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu, ministrului Agriculturii, Florin Barbu, ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, precum și celor doi președinți ai comisiilor de specialitate din Parlamentul României – George Scarlat (Senat) și Adrian Chesnoiu (Camera Deputaților).

    Fermierii cer derogare până pe 30 iunie 2024

    AFF arată că derogarea ar putea fi acordată pe o perioadă determinată, până pe 30 iunie 2024, iar la acest moment poliția poate să dea avertismente celor care sunt la prima abatere, punându-le în atenție schimbarea legislativă și nevoia de a se conforma. ”Vă propunem ca derogarea să fie acordată până la data de 30 iunie 2024, având în vedere numărul redus de școli de conducere specializate, dar și capacitatea limitată a acestora de a răspunde cererii din partea lucrătorilor din agricultură. De asemenea, considerăm că va exista un efort logistic și de resursă umană și din partea Poliției pentru a procesa și organiza examenele pentru numărul sporit de candidați ce vor urma procedura de obținere a permisului categoria Tr. În perioada ce urmează, având în vedere că fermierii se află în plină campanie de recoltare, de realizare a lucrărilor agricole post-recoltare și că urmează campania agricolă de toamnă, vă rugăm să dispuneți, cu privire la prevederile Legii nr. 286/2023, aplicarea unor avertismente pentru conducătorii de tractoare și nu sancționarea directă”, se arată în scrisoarea AFF.

    Citiți și: Închisoare pentru fermierii care conduc tractorul fără permis sau dacă utilajul nu e înmatriculat!

    Organizația de fermieri subliniază în textul citat faptul că ”lucrătorii din sectorul agricol sunt oameni responsabili care își desfășoară activitatea în acord cu prevederile legale. Dreptul lor la muncă este acum blocat din cauza unei legislații care nu a avut în vedere specificitatea sectorului agricol și nu a prevăzut o perioadă de timp menită să permită fermierilor să intre în legalitate, devenind, peste noapte, pasibili de dosar penal și închisoare”.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!