• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legume care se seamănă sau se plantează după ceapă

    Violina Gorcinschi -

    Ce semănăm sau plantăm după ceapă. Culturile care se pun pe terenul de pe care s-a recoltat ceapa trebuie să țină cont de rotația culturilor. Nu toate legumele sunt compatibile cu ceapa, așa că există o serie de recomandări pentru cultivarea unei suprafețe de pe care s-a recoltat anterior ceapă.

    Nu toate plantele sunt compatibile cu ceapa, din cauza bolilor și dăunătorilor comuni, dar și a consumului de elemente nutritive. În acest articol veți afla ce putem planta după ceapă atât în perioada imediat următoare, cât și în anul următor.

    Ceapa preferă parcelele însorite și folosește substanțe din stratul superficial al solului. Așadar, în alegerea următoarelor posibile culturi, se iau în considerare aceste aspecte. În plus, substanțele eliminate de ceapă în pământ pot fi benefice pentru anumite legume deoarece pot alunga dăunătorii. Iată câteva plante care cresc sănătoase și oferă producții mulțumitoare.

    o persoana care grebleaza solul
    Prelucrarea solului după recoltarea cepei (foto: rethinkrural.raydientplaces.com)

    Îngrășăminte verzi cultivate după recoltarea cepei

    După recoltarea cepei, pentru regenerarea solului epuizat, se asigură complexul de minerale, în special dacă această cultură a crescut mai mulți ani la rând pe aceeași parcelă. Resturile plantelor se îndepărtează în totalitate de pe parcele, iar solul se sapă și se dezinfectează, pentru distrugerea eventualelor boli și dăunători.

    O modalitate de a-i reda solului resursele necesare pentru a găzdui culturi noi, eficientă și mai puțin costisitoare, este plantarea gunoiului de grajd verde. Acest lucru e posibil prin semănarea plantelor utile care cresc rapid, îmbogățind solul cu substanțe nutritive.

    După ceapa verde, solul are nevoie de o cantitate mare de azot și fosfor. În acest caz, se poate planta trifoi, mazăre, fasole furajeră, lucernă. După recoltarea bulbilor de ceapă, se recomandă semănarea de cereale, plante universale sau crucifere: ridiche, muștar, ovăz, facelia, secară, hrișcă, care încarcă solul cu potasiul de care are nevoie.

    Această măsură prezintă avantajul că este stopată creșterea buruienilor, are un efect repelent asupra dăunătorilor și se asigură o bună aerisire a solului.

    o persoana care culege salata
    Ce se poate planta imediat după ceapă (foto: gardenerspath.com)

    Ce se seamănă sau se plantează după ceapă

    După recoltarea cepei din timpul verii, mai rămâne un interval suficient de mare în care se pot obține recolte de legume, cu dezvoltare timpurie. Ceapa are succesori imediați comuni cu usturoiul.

    După ce s-a recoltat ceapa, pe acea suprafață se poate cultiva salată, creson sau rucola, culturi nepretențioase, fără nevoie de îngrășăminte, care sunt o sursă bună de substanțe nutritive. Așadar, după recoltarea cepei, pe patul germinativ se efectuează, premergător, aerisirea solului printr-o săpare adâncă. După acest procedeu, se plantează semințele și se acoperă cu folie transparentă timp de câteva zile. Într-un timp scurt, plantele încep deja să răsară. Rucola, de exemplu, germinează în două săptămâni și va fi gata de recoltare peste o lună, uneori chiar mai devreme, în funcție de condițiile meteo.

    După ceapă se poate cultiva imediat pe acel teren broccoli. Această legumă crește și înflorește repede, iar florile pot fi și ele consumate, pe lângă frunze și tulpini. Broccoli se dezvoltă armonios în locurile însorite unde înainte a crescut ceapă și are nevoie de 50 de zile până la recoltare.

    Ridichea poate fi și ea un succesor bun al cepei dacă se respectă cerințele specifice culturii, în special dacă există spațiu suficient. Deoarece ceapa își ia nutrienți din stratul superficial al solului, ridichea este capabilă să se alimenteze la o adâncime mai mare, astfel că nu va fi afectată de carențele de minerale. Semințele sunt semănate la o adâncime de 1 cm, iar răsadurile apar după o săptămână. Răsadurile care cresc prea aproape unele de celelalte se răresc, pentru a obține o distanță de cel puțin 5 cm pentru ridichile mici și de 10 cm pentru cele mari. O altă caracteristică a culturii de ridiche este că nu tolerează prezența buruienilor, căldura și lipsa de umiditate, astfel că recoltele târzii sunt mai bune decât în cazul culturilor înființate primăvara.

    Morcovii sunt o alegere bună după ceapă pentru că, datorită mirosului rămas în sol, dăunătorii îi vor ocoli. Temperaturile mai scăzute ajută obținerea unor recolte mai dulci, zahărul acționând ca un antigel natural care protejează rădăcinile de îngheț.

    În final, și căpșunile pot crește după ceapă deoarece culturile deja prezente creează lăstari noi care pot fi plantați în această perioadă.

    cultura de castraveti
    Rotația culturilor la ceapă (foto: /theenglishgarden.telegraph.co.uk)

    Ce se seamănă sau se plantează în anul următor după recoltarea cepei

    După ce s-a recoltat ceapa, în anul următor, vă puteți face planuri pentru o cultură diferită. Atunci când se aleg culturile ce vor fi plantate după ceapă, se ține cont de ce îngrășăminte minerale au rămas în sol. În plus, pământul rămâne ușor alcalin, astfel că se aleg legume compatibile cu acest tip de sol. Printre acestea se numără:

    Ce nu se cultivă după ceapă

    Există și culturi care nu se recomandă după ceapă. A se evita monocultura (ceapă după ceapă), dar și usturoiul care are boli și dăunători comuni cu ceapa. Astfel, larvele, bacteriile și ciupercile dăunătoare rămase în sol pentru iernare pot compromite, în anul următor, culturile de ceapă și usturoi. Din același motiv, aceste culturi nu sunt potrivite nici ca vecini. De asemenea, dacă este posibil, se recomandă și evitarea ardeiului pentru că acesta consumă, la aceeași adâncime, aceleași elemente nutritive, de care solul a fost sărăcit anterior.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!