• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce frunze nu se taie la roșii. Recomandări

    Violina Gorcinschi -

    Ce frunze nu se taie la cultura de tomate – care dintre frunzele tufișurilor de roșii se taie, pentru a reduce riscul apariției bolilor și dăunătorilor, dar și pentru a asigura o creștere accelerată a fructelor. Această întrebare are răspunsuri diferite, în funcție de tipul plantei, starea acesteia, condițiile și sezonul de creștere. În acest articol veți afla ce frunze și în ce condiții se îndepărtează.

    Prezența și sănătatea frunzelor sunt esențiale pentru supraviețuirea și dezvoltarea plantelor. Dacă sunt îndepărtate în grabă, la întâmplare, se pot provoca daune ireversibile în cultura de tomate. Astfel, sunt unele frunze care se scot pentru a asigura o ventilație și o creștere mai bună, dar sunt altele care nu trebuie atinse pe tot parcursul sezonului de vegetație.

    o persoana care taie o frunza la un rasad
    Ce frunze se tale la nivelul inferior al tulpinii (foto: ruralsprout.com)

    Ce frunze nu se taie la roșii la nivelul inferior

    Frunzele inferioare pot fi îndepărtate înainte de transplantarea răsadurilor într-un loc permanent, în special dacă acestea au crescut excesiv și necesită o adâncime mai mare la plantare, astfel încât să formeze rădăcini suplimentare.

    Dacă răsadurile nu au fost îngropate în timpul transplantului, atunci primele 2-3 frunze pot fi îndepărtate în timpul înfloririi celui de-al doilea rând de ramuri, dar niciodată înainte.

    În momentul înfloririi celui de-al treilea rând de ramuri în cazul soiurilor înalte, se pot îndepărta încă 1-2 frunze inferioare. Este importantă cumpătarea în acest caz: în prima jumătate a sezonului de vegetație, când planta se dezvoltă activ, frunzele inferioare sunt sub primul rând de lăstari, care îmbogățește sistemul radicular cu nutriție.

    Îndepărtarea timpurie a frunzelor de la nivelul inferior accelerează coacerea fructelor de la primul etaj, dar le reduce greutatea. Prin urmare, dacă frunzele inferioare nu atârnă pe pământ și nu sunt deteriorate de fitopatogeni sau dăunători, acestea trebuie lăsate până când roșiile de la primul etaj ating dimensiunea dorită. La roșiile nedeterminate, este indicat să se lase cel puțin trei frunze la primul etaj, iar la cele determinate – 1-2 frunze.

    De îndată ce roșiile de pe primul etaj încep să se coacă sau să câștige cel puțin 80% din masa lor, toate frunzele inferioare pot fi îndepărtate. Acest lucru va îmbunătăți circulația aerului în zona rădăcinii și va reduce riscul de dezvoltare a diferitelor infecții deoarece frunzele inferioare sunt afectate în principal de umiditatea provenită din sol.

    o persoana care taie frunze de tomate
    Ce frunze din mijlocul plantei se taie (foto: a-z-animals.com)

    Ce frunze nu se taie la cultura de tomate – nivelul mijlociu

    Dacă roșiile cresc la o distanță suficientă unele de altele, sunt bine luminate din toate părțile și sunt absolut sănătoase, atunci nu are rost să se îndepărteze frunzele de la etajele mijlocii. Toate frunzele vor lucra pentru recoltă până la finalizarea vegetației plantei. Acesta este scenariul ideal.

    În realitate, tomatele se extind deseori foarte mult: tufele cresc aproape una de cealaltă, iar un număr mare de lăstari laterali fac ca plantele să fie prea dese. Ca efect, ventilația este deficitară, tratarea plantelor de boli și dăunători este dificilă, iar fructele și frunzele nu primesc suficientă lumină solară.

    Cel mai important în gestionarea frunzelor la roșii este îndepărtarea copililor. Copilierea roșiilor se face lăsând 1-2 dintre cei mai puternici lăstari laterali la tufișurile nedeterminate și 3-4 la soiurile de dimensiuni determinate. Dacă copilii s-au îngroșat deja au format flori, atunci nu ar trebui tăiați.

    Se îndepărtează frunzele care sunt situate pe cea mai de jos ramură sub flori. Sub prima ramură de pe lăstarul lateral se lasă 1-2 frunze, până când aceasta crește la dimensiunea dorită.

    În plus, pe măsură ce tufișul se dezvoltă, se pot îndepărta treptat frunzele situate sub al doilea și al treilea etaj. De îndată ce fructele sunt coapte sau câștigă cel puțin 80% din masa lor, frunzele de sub acestea pot fi îndepărtate, dar nu mai mult de 2-3 frunze pe zi – altfel, plantele vor suferi un stres sever.

    În îndepărtarea frunzelor din partea mijlocie a tulpinii se ține cont de o regulă simplă: deasupra fiecărui etaj trebuie să rămână 2-3 frunze care vor hrăni fructele. Sub nicio formă acestea nu se îndepărtează până roșiile nu se formează complet. Toate frunzele din partea superioară a plantei trebuie menținute până la finalul sezonului de vegetație.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!