• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Austria se opune comercializării cărnii produse în laborator

    Violina Gorcinschi -

    În Europa, a fost depusă prima cerere pentru a produce carne în laborator, de către compania israeliană Aleph Farms, în Elveția. Acest business a depus, luna trecută, la Oficiul Federal pentru Siguranța Alimentară și Veterinară (OFAV) din Elveția, o cerere pentru a comercializa carnea artificială, concepută în laborator din celule animale de cultură. Acest eveniment a avut loc la doar câteva săptămâni distanță de aprobarea pe care guvernul Statelor Unite ale Americii (SUA) a oferit-o pentru două companii, în vederea comercializării acestui tip de alimente. Austria se opune comercializării cărnii produse în laborator, considerând că este nevoie de mai multă vigilență și condiții stricte de etichetare și vânzare.

    Carnea de laborator, cunoscută și sub denumirea de carne sintetică, de cultură, artificială sau in vitro, este un produs obținut prin recoltarea celulelor musculare animale, care sunt apoi introduse într-un bioreactor și hrănite cu proteine ​​pentru a stimula creșterea țesuturilor. Grupul Interguvernamental al ONU pentru Schimbări Climatice, în cel mai recent raport al său, a descris carnea de laborator ca fiind o tehnologie cheie care poate ajuta la reducerea semnificativă a emisiilor directe de gaze cu efect de seră din producția de alimente până în 2030, a relatat wrp.pl.

    Procedura de aprobare a OFAV din Elveția ar putea dura 12 luni. Pentru ca produsele din carne cultivate în laborator să poată fi introduse pe piață în Uniunea Europeană (UE), acestea trebuie să fie aprobate ca „aliment nou” de către Parlamentul European și Consiliu și incluse în lista alimentelor noi de către Comisia Europeană.

    o persoana cu un recipient de carne
    Fermierii austrieci, revoltați de carnea artificială (foto: socialistworker.co.uk)

    Austria se opune comercializării de carne artificială

    Ministrul austriac al Agriculturii, Norbert Totschnig, și-a exprimat deja opoziția față de introducerea cărnii artificiale.

    „Carnea de laborator din fabrică, care este cultivată în condiții sterile cu aditivi artificiali și energie, nu are nicio legătură cu carnea naturală”, a spus Totschnig.

    Ministrul austriac a cerut ca UE să demareze o dezbatere pe acest subiect, în ceea ce privește siguranța unor astfel de alimente pentru oameni, dar și libertatea de alegere.

    „Avem nevoie de etichetare clară, astfel încât consumatorii să poată vedea clar dacă este țesut celular artificial dintr-un laborator sau aliment natural. Vreau libertate de alegere și transparență pentru consumatori. Carnea trebuie să rămână carne, la fel cum cuvântul lapte poate fi folosit doar pentru lapte natural”, a spus ministrul Totschnig.

    Este clar că fermierii sunt împotriva „hranei” produse în laborator. Georg Strasser, președintele Uniunii Fermierilor din Austria, numește tehnologia de obținere a unui astfel de produs „tehnologia Frankenstein”:

    „Carnea de laborator este crescută din celulele animalelor vii și din sângele vițeilor nenăscuți în bioreactoare cu mediu artificial. Această tehnologie Frankenstein trebuie testată temeinic pentru impactul ei asupra sănătății umane și asupra mediului. Dacă alimentele sănătoase, naturale, pe care fermierii le produc 365 de zile pe an, vor fi înlocuite cu un produs de laborator industrial, doar câteva corporații internaționale vor beneficia de asta, de care va depinde securitatea alimentară”, a concluzionat Georg Strasser.


    Te-ar mai putea interesa

    Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete

    Ultimele știri

    Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune Zilele devin mai lungi din cauza schimbărilor climatice – studiu Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ