• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii sunt cu ochii pe conturi. Plăți urgente în această perioadă!

  Roxana Dobre -

  Fermierii din sectorul vegetal și crescătorii de animale sunt în această perioadă cu ochii pe conturile bancare și așteaptă o serie se plăți, atât achitate prin Direcțiile Agricole dar și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

  Fermierii care au depus cereri pentru bani naționali și europeni așteaptă ca sumele să fie virate în conturi, pentru o serie de ajutoare de stat și alte subvenții de la Comisia Europeană (CE).

  Citiți și: Condiția obligatorie pentru micii fermierii care încasează subvenția APIA de minim 105 euro/ha

  Fermierii așteaptă o serie de plăți, direct pe card

  Plăți așteptate de fermieri, prin APIA: Subvenția la motorină pentru Trimestrul II 

  Fermierii au avut termen până la 31 iulie să depună la APIA cererile de plată care vizează rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 aprilie – 30 iunie 2023 (trimestrul II al anului 2023).

  Producătorii agricoli speră să primească banii în conturi în luna august mai ales că motorina a înregistrat din nou creșteri la pompă, în plin sezon de recoltat. Sumele alocate, numărul de beneficiari și cantitățile rambursate urmează să fie publicate în Monitorul Oficial astfel încât APIA să poate începe plățile.

  Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărei valoare unitară este de 1,529 lei/litru.

  Citiți și: Subvenții APIA 2023: Calendarul plăților pe hectar și animale până în luna decembrie

  Fermierii au o listă întreagă de plăți pe care le așteaptă în conturi

  Fermierii așteaptă și redistribuirea sumelor rămase de la subvenția de 73 euro/vaca de lapte 

  În sectorul zootehnic crescătorii de animale așteaptă redistribuirea sumelor rămase din bugetul alocat subvenției de 73 euro/cap de animal. Acum se achită sumele pentru fermierii care au depus cererile la APIA până la 9 august, inclusiv, iar ulterior se redistribuie cuatumul rămas. Plățile se acordă sub formă de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022 în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

  Plata ajutorului de stat are termen limită data de 31 decembrie 2023.

  Secetă la porumb

  Plăți prin Direcțiile Agricole: Fermierii așteaptă banii pentru secetă, culturi de primăvară 

  O altă plată așteptată de fermieri este pentru despăgubirile la secetă, culturile de primăvară. Ajutorul de stat se derulează prin Direcțiile Agricole iar fermierii au putut depune cereri până la data de 20 iulie.

  Citiți și: DAJ: Se depun cererile pentru despăgubirile de secetă! Termenul limită – 20 iulie

  Banii pentru Tomata, virați în luna august 

  Tot prin Direcțiile Agricole se derulează și Programul Tomata, un ajutor de stat prin care se acordă legumicultorilor o subvenție de maxim  3.000 euro. Primarul comunei Matca, Gheorghe Marin, a anunțat vineri – 11 august, că în decurs de două săptămâni, banii pentru programul Tomata 2023 vor fi transferați. Anunțul a fost făcut în urma unei întâlniri cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu.


  Te-ar mai putea interesa

  Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă