• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se schimbă subvenția APIA la ovine! Fără condiția de 1 berbec la 35 de oi și mutarea banilor de ANTZ – propuneri care vor merge la Bruxelles

    Roxana Dobre -

    Liderii din sectorul de creștere a ovinelor au mers la discuții pentru subvențiile viitoare la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Printre cele mai importante schimbări care au fost negociate se află eliminarea condiției de paritate de 1 berbec la 35 de ovine, înlocuirea schemei de Ajutor Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) și coborârea pragului de eligibilitate la 60 de capete.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a întâlnit în cursul zilei de astăzi, miercuri – 16 august, cu reprezentanții federațiilor și asociațiilor de creștere a ovinelor, conform unui anunț al MADR.  Tema a constituit-o discutarea propunerilor de modificare a Planului Strategic PAC 2023-2027 care vizează intervenţiile adresate sectorului ovin aferente Pilonului I. După cum se știe țările membre pot trimite anual propuneri de modificări pentru condițiile și schemele pentru subvențiile pe hectar și cap de animal.

    Citiți și: Subvenția APIA de 246 euro/ha la porumb. Ce se știe până acum despre noua plată la hectar

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea cu crescătorii de oi și capre

    Ministrul Florin Barbu le-a solicitat participanților să expună problemele cu care se confruntă în activitate pentru a-i sprijini în găsirea soluțiilor, astfel încât sectorul ovin să continue să se dezvolte.

    „Vă mulțumesc că ați răspuns invitației noastre și ați venit aici pentru a avea o întâlnire de lucru. Dumneavoastră știți foarte bine ce aveți de făcut, pentru că faceți această activitate de atâta timp, eu îmi doresc să venim cu pârghiile instituționale necesare pentru a ajuta sectorul ovin să crească și să se dezvolte. Reprezentați un sector important, ce ocupă locul 3 în Europa, după Spania și Grecia, raportat la efectivele de animale. De-a lungul timpului, efectivele au crescut, de aceea trebuie să promovăm sectorul și să-l dezvoltăm pentru a ajunge cu oaia românească pe piețele europene și internaționale”, a declarat ministrul Florin Barbu.

    Potrivit MADR, la ședința de astăzi au participat Iulian Bucur, secretar de stat, Dana Rebega, directorul general al Direcției Generale pentru Dezvoltare Rurală (DGDR), Florinel Bîrcă, directorul general al Agenției Național pentru Zootehnie (ANZ), precum și directori și experți din cadrul Direcției de Zootehnie din cadrul MADR.

    Citiți și: Oierii români pot exporta ovine în Maroc! Șeful ANSVSA a aprobat modelul de certificat sanitar-veterinar

    Crescătorii au cerut eliminarea condiției de paritate de 1 berbec la 35 de ovine

    Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de ovine Moldoovis, una dintre organizațiile care au fost reprezentate la MADR, a dezvăluit în premieră pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO care au fost propunerile crescătorilor.

    ”A fost o discuție constructivă cu ministrul Agriculturii, în care am căzut de acord și rămâne de acum să vedem ce răspuns vom primi de la Bruxelles pentru că propunerile stabilite astăzi vor merge la aprobare, pentru modificare Planului Național Strategic (PNS). În principiu am căzut de acord cu Ministerul Agriculturii. O primă propunere se referă la eliminarea criteriului acela de 1 berbec la 35 de capete. Deci eliminăm condiția aceea, a fost de acord și ministerul și am fost și noi toți de acord, toate organizațiile pentru că am fost circa 30 (de reprezentanți ai organizațiilor de fermieri – n.r). Eliminăm condiția aceea pentru că acele animale pentru care s-au achiziționat până în prezent berbeci cu certificat de origine ele beneficiază de sprijin cuplat și nu este rău să le cunoaștem și să le determinăm performanța. Și atunci noi o să avem niște situații pe tot ce înseamnă efectivul de 4,8 milioane de oi care beneficiază de sprijinul cuplat astfel încât să cunoaștem și producțiilor lor. Acesta a fost un argument de bază și a fost de acord domnul ministru. Acum să vedem cum va accepta Comisia Europenă (CE) notificarea noastră”, a explicat Ionică Nechifor.

    Propuneri la MADR pentru subvenția la ovine și caprine

    Prag nou de eligibilitate: 60 de capete, efectivul minim pentru subvenție

    O altă propunere a crescătorilor, care a fost agreată de ministrul Agriculturii pentru notificarea Comisiei Europene (CE) este legată de scăderea pragului minim pentru eligibilitatea la subvenții, de la 150 capete la 60 de capete. În prezent, numai exploatațiile din zona montană pot încasa SCZ pornind de la un prag minim de numai 60 de capete.

    ”La pragul minim noi am venit cu propunerea de 60 de capete. Și am adus argumente că la Sprijinul Cuplat sunt animale extrem de valoroase care sunt înscrise în Registrul Genealogic, ele produc reproducători atât masculi și femele valoroase, dar nu beneficiază de nimic. Pentru că cei care fac performanță sunt crescătorii pasionați și noi vrem să îi integrăm cumva să fie răsplătiți pentru efortul pe care-l fac, să beneficieze de un sprijin. Și am primit promisiunea că se va încerca și chiar dacă nu vor fi 60 de capete măcar să ne ducem la 100 de capete pentru că 150 sunt foarte multe. Noi nu avem cu cine lucra, nu avem resursă umană, toată lumea are tendința să reducă efectivele. Și chiar au făcut-0 pentru că am venit cu cifre. Am luat din statisticile INS, iar în 2022 a fost o creștere  doar de 1,2% deci noi în 2020 am avut deja efectiv mai mic decât în 2019. În 2022 am avut o creștere de 1,2% foarte puțin în 2023. Iar de anul viitor noi nu vom mai avea nicio creștere sau foarte puțin”, a mai explicat reprezentantul Moldoovis.

    Potrivit acestuia, situația este cunoscută și de ministrul Agriculturii care a venit cu propriile cifre la întâlnirea cu crescătorii de oi și capre. ”A venit și domnul ministru cu o situație și ne-a spus că într-adevăr pentru 2023 sunt ținute de prăsilă foarte puține femele și aici este o problemă”, a mai punctat crescătorul de animale.

    Sprijinul pentru ANTZ va fi mutat spre o subvenție pentru tineret ovin 

    Pe lista propunerilor înaintate de fermieri se află și înlocuirea Ajutorului Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) cu o altă subvenție care se va acorda pentru tineretul ovin.

    ”Sprijinul pentru ANTZ, unde oricum era o sumă foarte mică la nivel de țară se va duce spre o subvenție prin care vom susține tineretul femel. O să existe din cele 40 de milioane de euro care erau destinate pentru ANTZ la oi ele vor fi împărțite către tineretul femel care face dovada că sunt reținute pentru prăsilă, ca rata de înlocuire a reformei. Și în forma aceasta măcar păstrăm matca și condiția este ca acele animale să le păstrăm în fermă până la vârsta de 24 de luni. Logic așa este că după aia ele intră pe producție. ANTZ-ul oricum nu îi ajuta foarte mult pe fermieri. Domnul ministru a fost hotărât cumva, a ascultat pe toată lumea, și asociații și sindicat și alți participanți. Noi nu ne gândim să luăm 20 euro, 17 euro, 15 euro. Nu, asta-i problema noastră. Nu ne deranjează deci să vină cât mai mulți crescători, dar noi totuși știm că declinul l-a acceptat profilul în sectorul ovin datorită că ducem lipsă de performanță”, a mai spus Ionică Nechifor.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării