• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Sindicaliști APIA: Fermierii își vor pierde subvențiile din cauza măsurilor de austeritate

  Violina Gorcinschi -

  Fermierii își vor pierde subvențiile din cauza măsurilor de austeritate propuse de Guvern. Acesta a fost semnalul de alarmă tras de sindicaliștii APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) care se opun vehement măsurii de desființare a 250 de posturi la APIA care are scopul de a reduce cheltuielile statului. Potrivit acestora, gestionarea fondurilor va fi imposibilă în cadrul acestei instituții, din cauza lipsei de personal, iar sectorul agriculturii va avea mult de suferit.

  Sindicaliștii APIA au avertizat că măsurile de austeritate vor rezulta în pierderea subvențiilor de către fermieri. Sectorul de agricultură din țara noastră ar putea pierde, pe an, milioane de euro prin desființarea a 250 de posturi la APIA. Acestea ar putea fi urmările adoptării măsurilor sugerate de Guvern în vederea reducerii cheltuielilor și descentralizarea serviciilor publice, au spus reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor (FNS) APIA, a informat radiomures.ro.

  o persoana care tine in mana un teanc de bancnote de 100 de lei
  Măsurile Guvernului ar putea pune pe butuci sectorul agricol (foto: antena3.ro)

  Fermierii își vor pierde subvențiile din cauza măsurilor propuse de Guvern

  În acest context, APIA ar ajunge incapabilă să îndeplinească cerințele prevăzute de regulamentele europene privind acreditarea, a susținut președintele Federației Naționale a Sindicatelor APIA, Elena Constantinescu.

  „Acreditarea a fost luată pe o singură instituție, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cu cele 42 de centre județene și 250 de centre locale, conduse de câte un șef birou. Prin desființarea funcției de șef birou, se desființează și centrele locale. Noi gestionăm cererile fermierilor până la 50 de hectare. Un șef birou, prin decizia directorului APIA de la județ, autorizează plăți de până la 500.000 de euro”, a declarat președintele FNS APIA.

  Reprezentanții FNS APIA vor avea, începând de mâine, joi – 17 august, întâlniri cu membrii Guvernului, la nivel de miniștri, pentru a se încerca rezolvarea situației.

  „Am atenționat, printr-o adresă, Organismul de certificare a agențiilor de plăți, am transmis o adresă către autoritatea de acreditate a agențiilor de plăți, către Comisia Europeană, către premierul Marcel Ciolacu, către Guvernul României, și către ministrul Agriculturii. Voi avea mâine întrevederi cu directorul general al Agenției de plăți, cu miniștrii Agriculturi și ai Muncii. Din surse ni se transmite că va exista o ordonanță de urgență, separat pentru Agenția de Plăți”, a adăugat Elena Constantinescu.

  Sindicaliștii APIA au atenționat că reorganizarea propusă de Guvern va pune bețe în roate în ceea ce privește acordarea sprijinului către fermieri, numai în acest an, fiind depuse peste 750.000 cereri unice de plată, pentru aproape 10 milioane de hectare.

  mai multe persoane in veste reflectorizante
  FNS APIA anunță proteste dacă nu ajunge la o înțelegere cu Guvernul (foto: g4media.ro)

  FNS APIA anunță proteste

  Dacă demersurile FNS APIA vor rămâne fără rezultat, sindicaliștii vor declanșa acțiuni legale de protest, la nivel local, național și european, a mai atras atenția Elena Constantinescu.

  Directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă are încredere că Guvernul va apela la o derogare, în condițiile în care desființarea unor birouri locale va provoca pierderi ireparabile agriculturii românești.

  În județul Mureș, există birouri teritoriale la Târgu Mureș, Luduș, Reghin, Sighișoara și Târnăveni, iar desființarea acestora ar paraliza întreg județul din punct de vedere agricol.

  „Avem 5 structuri teritoriale, conduse de șefi de birou. Aceștia au și competențe financiare, de a autoriza la plată, de a face transferuri în sistemul informatic. Vorbim de un sistem de plăți foarte bine pus la punct, după reguli de acreditare pe baza regulamentelor europene. La noi un singur post este neocupat și mai avem nevoie de încă 4-5 posturi de execuție”, a precizat Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv la APIA Mureș.


  Te-ar mai putea interesa

  Cod de caniculă! Unde se vor înregistra cele mai ridicate temperaturi Subvenția APIA majorată de la 1 iulie Dănuț Andruș renunță la turma de oi: Nu facem față la brânza contrafăcută, vândută la preț foarte mic

  Ultimele știri

  Fabrica de compost a lui Puiu Ilisei, în flăcări. Pagubă de 400.000 – 500.000 de euro O primărie a anunțat plata subvenției de 1.500 euro la Programul Tomata. Data la care banii sunt în conturi Fermierii, chemați la APIA pentru subvenția la motorină!