• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sfredelitorul porumbului, Ostrinia nubilalis. Semne, combatere

    Violina Gorcinschi -

    Sfredelitorul porumbului sau Ostrinia nubilalis este unul dintre cei mai periculoși dăunători ai acestei culturi și nu numai. Cum recunoaștem un atac de ostrinia, care sunt perioadele în care atacă sfredelitorul porumbului și ce insectidice se aplică pentru a combate Ostrinia, vă spunem în acest articol.

    Cea mai bună metodă de combatere a unui atac de Ostrinia nubilalis este prevenția, iar pentru a lua măsurile eficiente împotriva acestui dăunător trebuie să știm despre sfredelitorul porumbului cum arată, cum se comportă și ce oprește răspândirea și atacurile.

    Ostrinia nubilalis este un dăunător polifag periculos, care atacă o gamă largă de culturi. În România, își face simțită prezența în special în lanurile de porumb, însă poate fi depistat și la ardei. Pe lângă pagubele dezastruoase de producție, acest fluture este periculos și pentru că atacul acestuia favorizează apariția ciupercilor purtătoare de micotoxine, extrem de dăunătoare pentru oameni și animale,.

    Despre sfredelitorul porumbului sau Ostrinia nubilalis

    Sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis) este un dăunător care atacă mai multe specii de plante, atât direct, cât și indirect. În România, acesta produce pagube la culturile de porumb, având 1-2 generații pe an, și a apărut din ce în ce mai des din cauza schimbării climei. De asemenea, alte culturi atacate de Ostrinia sunt cele de ardei, tomate, cartofi, hamei, sorg sau pelin.

    Dăunătorul, care face parte, de fapt, din specia fluturilor, dăunează plantelor mai ales în stadiul de larvă/omidă, producând pagube cantitative de producție.

    Pe lângă aceste daune, există o problemă și mai mare cauzată de Ostrinia nubilalis, reprezentată de ciupercile care pot apărea prin deteriorările mecanice făcute de larve. Aceste ciuperci pot veni la pachet cu micotoxine, care sunt periculoase atât pentru om, cât și pentru animale. Astfel, după un atac de Ostrinița, fermierii nu își pot valorifica producțiile deteriorate și posibil contaminate cu ciuperci periculoase.

    Sfredelitorul porumbului – factori favorizanți

    Apariția și răspândirea dăunătorului Ostrinia nubilalis este cauzată de mai mulți factori. În primul rând, iernile scurte și blânde care devin din ce în ce mai dese la noi în țară au favorizat creșterea populației care supraviețuiește cu brio în vremea rece.

    Un alt factor care favorizează apariția unui atac de sfredelitorul porumbului sunt greșelile cultivatorilor de porumb au un impact semnificativ. Monocultura și lăsarea pe câmp a resturilor vegetale după recoltare oferă un mediu propice de înmulțire pentru sfredelitorul porumbului.

    sfredelitorul porumbului
    Sfredelitorul porumbului-aspect (foto: biochemtech.eu)

    Cum arată sfredelitorul porumbului

    Cum arată Ostrinia nubilalis. Adulții fluturi sunt molii care au lungimea corpului cuprinsă între 15 și 16 milimetri și aripi de 2-3 cm. Între femele și masculi există anumite diferențe. Femelele sunt mai mari, cu abdomenul rotunjit, de culoare gălbuie deschisă. Aripile anterioare au 3 dungi transversale, dispuse în zig-zag, de culoare galben deschis, iar cele posterioare sunt caracterizate printr-o culoare uniformă, galben-cenușie, prezentând în zona centrală o dungă mai deschisă. Masculul este mai mic, cu abdomenul terminal mai ascuțit, de culoare mai închisă, de nuanțe maronii. Aripile posterioare sunt galben-deschis, având, în zona centrală, o dungă mai închisă.

    Larvele de Ostrinia nubilalis sunt omizi cu dimensiuni de 2-2,5 cm lungime, de culoare gri-gălbui care se întunecă odată cu maturitatea. Acestea au trei perechi de picioare adevărate toracice și cinci perechi de picioare abdominale false.

    Pupele au 1,2-2 cm și sunt de culoare brună, cu patru spini ușor curbați în zona terminală a abdomenului.

    Ouăle de Ostrinia nubilalis au o culoare alb-sidefie, sunt turtite, netede, grupate în ponte depuse pe partea inferioară a frunzelor. Fiecare pontă are, în medie, 20-30 de ouă, dar poate ajunge și la 60 de ouă. Înainte de ecloziune, se poate observa ușor capul negru al larvelor.

    Ostrinia nubilalis – ciclu biologic

    Sfredelitorul porumbului. Ciclu biologic

    Adulții de Ostrinia nubilalis apar vara, în lunile iunie-iulie, și se împerechează. Fluturii pot fi văzuți în special în amurg și pe timp de noapte. Femelele depun, la 3-5 zile de la ieșirea din pupă, ouăle grupat pe partea inferioară a frunzelor. În intervalul de 15-25 de zile se depun 10-1.200 de ouă.

    După 1-2 săptămâni, apar omizile de sfredelitorul porumbului care se hrănesc cu inflorescențe, pețiole și vârfuri ale tulpinilor, producând pagube însemnate. Apoi, se răspândesc în întreaga plantă, în afară de organele subterane, și pătrund în tulpini. În prima etapă de dezvoltare, omizile parazitează partea superioară și mijlocie a plantelor. La vârste medii, se manifestă în interiorul tulpinilor.

    După 3-4 săptămâni, omizile intră în repaus și iernează până în primăvară, când se dezvoltă în pupe și devin adulte după 3 săptămâni. Dăunătorul iernează în stadiul de larvă matură pe tulpinile plantelor de porumb, sorg, hamei, cartof, buruieni etc.

    planta mancata de omizi
    Atac de sfredelitorul porumbului (foto: drybeanagronomy.ca)

    Atac de Ostrinia nubilalis – semne. Cum atacă sfredelitorul porumbului

    Un atac de sfredelitorul porumbului este cel mai periculos în stadiul de larvă. Pierderile provocate de acest dăunător se pot ridica la 40% din producția de boabe (6 g/larvă) și împiedică recoltarea mecanizată.

    Prima generație de Ostrinia nubilalis provoacă pagube în stadiul de burduf al creșterii porumbului, respectiv o reducere a recoltei cu 5% pentru fiecare trei larve care pătrund în interiorul tulpinii.

    Larvele atacă, inițial, frunzele și paniculele. La panicul, mănâncă staminele, fac găuri și intră în ramificațiile și pedunculul inflorescenței. Omizile de Ostrinia nubilalis atacă știuletele de porumb, sapă galerii în codiță și consumă boabele, favorizând apariția ciupercilor.

    Tulpina de porumb este perforată deasupra nodului, dăunătorii săpând, apoi, numeroase galerii la interior. Se poate observa că la plantele infestate, tulpinile sunt adesea înclinate și rupte.

    Toamna, omizile de vârsta a cincea se axează pe partea de jos a tulpinilor pentru iernare. În primăvară, migrează de la tulpini uscate la părți mai umede ale plantelor.

    omida in interiorul unei plante
    Ostrinia nubilalis – combatere (foto: trichogramma.bg)

    Sfredelitorul porumbului. Combatere

    Prima măsură, luată chiar înainte de plantarea porumbului, este rotația culturilor. Pe termen lung, monocultura aduce pagube consistente pentru fermieri din cauza creșterii rezervei dăunătorilor din sol. După porumb, se recomandă plantarea culturilor care nu sunt afectate de sfredelitorul porumbului.

    Resturile vegetale rămase după recoltarea porumbului trebuie eliminate în totalitate de pe teren. Acestea constituie un loc foarte confortabil de iernat pentru larvele dăunătoare care pot rezista temperaturilor din timpul iernii. S-a demonstrat, potrivit institutului Fundulea, că peste 90% din numărul de larve Ostrinia nubilalis pot fi distruse prin tocarea resturilor vegetale, urmate de arătura adâncă. De asemenea, se recomandă combaterea buruienilor, întrucât și acestea pot fi plante-gazdă pentru sfredelitorul porumbului.

    Există anumite tipuri de hibrizi toleranți la atacul insectelor, care se manifestă prin lungimea galeriilor săpate de dăunător în măduva tulpinii și prin numărul de larve existente pe plantă, comparativ cu alte soiuri.

    Pentru monitorizarea populației de adulți, se folosesc capcane cu hormoni, la cultura de porumb. Dacă într-o singură noapte s-au prins mai mult de 50 de adulți, se aplică tratamente cu insecticide.

    Ostrinia nubilalis – instecticide de combatere

    Există mai multe insecticide care au efecte de combatere împotriva Ostrinia nubilalis.

    Insecticidul Coragen de la FMC este recomandat pentru a combate sfredelitorul porumbului. Acest insecticid sistemic combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți,  este eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C, și prezită rezistență la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament. Momentul optim de aplicare a insectidului Coragen este de la depunerea pontei până în primele două zile de la eclozare (larve neonate); datorită activității ovi-larvicide excelente, Coragen® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul Ostrinia nubilalis în culturile de porumb. Tot de la FMC, pentru a combate Ostrinia nubilalis se poate aplica insecticidul Avaunt care asigură o protecție excelentă a culturii tratate și are un efect puternic asupra ouălelor și larvelor de lepidoptere în toate stadiile de dezvoltare. Acest insecticid acționează prin contact și ingestie, iar după ce pătrunde în organismul dăunătorului produce un efect neurotoxic ireversibil; nu este influențat de temperaturile ridicate din momentul aplicării (optimul aplicării 22-34⁰C).

    Insecticidul Inazuma de la Corteva Agriscience este de asemenea eficient. El este omologat pentru combaterea a doi dintre cei mai păgubitori dăunători în cultura porumbului și anume: Sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis) și Viermele vestic al rădăcinilor (Diabrotica virgifera). Pentru aplicarea insecticidului Inazuma, doza recomandată este de 0,15-0,20 kg/ha, în volum de apă suficient 300-500 litri pentru o acoperire cât mai bună a plantelor.

    De la Nufarm, pentru a se combate Ostrinia nubilalis se poate aplica și un insecticid biologic – BactoSpeine DF,  care poate fi folosit cu succes atât în tratamentele convenţionale, cât şi în cele ecologice. Tratamentul cu BactoSpeine® DF se aplică atunci când se observă primele larve, preferabil în perioadele de hrănire activă. Tratamentele se repetă la intervale de 7 – 10 zile, utilizând o concentraţie minimă de produs de 100 g per 100 l apă. Doze mărite sunt necesare când presiunea de atac este mare sau când populaţiile larvare sunt amestecate cu indivizi în stadii avansate de dezvoltare.

    În plus, pe lângă insecticide, fermierii sunt sfătuiți să aplice fungicidele folosite împotriva ciupercilor periculoase producătoare de micotoxine.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!