George Simion, AUR: România trebuie să ceară ceva în schimb pentru dublarea cotelor de cereale din Ucraina
Oana Timar -Liderul AUR George Simion reacționează dur la declarațiile recente ale premierului României, Marcel Ciolacu, și ale vicepremierului Sorin Grindeanu, privind creșterea, chiar dublarea exporturilor de cereale uncrainene prin România. La o zi după vizita premierului Ucrainei, Denis Șmîhal, în România și semnarea la București a unei declaraţii politice privind întărirea cooperării bilaterale în asigurarea tranzitului fiabil al mărfurilor din Ucraina, Simion taxează actualul guvern pentru că nu acționează în interesul statului român.
Președintele AUR, George Simion, a afirmat, astăzi, sâmbătă – 19 august, în cadrul unui discurs susținut la Universitatea de Vară Izvoru Mureșului, că ceea ce face statul român în privința cerealelor din Ucraina ori este prostie, ori este trădare. Potrivit acestuia, în vreme ce statele din jurul României sistează importurile, statul român le dublează.
„Victor Ponta, în calitate de consilier economic al Primului Ministru, ar putea foarte bine să îl sfătuiască pe primul ministru să ceară ceva în schimb, măcar pentru dublarea cotelor de cereale. E de noaptea minții! Eu unul nu pot să-mi imaginez: ori ești prost, ori ești trădător dacă faci așa ceva. Toate țările din jur: Slovacia, Bulgaria, Polonia sistează, tu dublezi. Ai tu infrastructură? Nu portuară, că nu ai, și nu primești investiții. Măcar să îți dezvolți infrastructura, cu ocazia asta: feroviară, portuară și așa mai departe. Adică să profiți de ocazie, să crești și România”, a spus președintele AUR la Izvoru Mureșului, potrivit unui comunicat de presă remis de AUR către Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Un mesaj la fel de incisiv a fost postat de liderul AUR și pe pagina sa de Facebook. „În loc să opriți cerealele din Ucraina, voi dublați cotele! În loc să faceți spitale și să asigurați medicamente, în ședința de Guvern înfierați “antivacciniștii” AUR. Ziua voastră se apropie!”, a scris George Simion.
Acord semnat la București pentru exportul de cereale din Ucraina prin România
Vă reamintim că ieri, vineri – 18 august, prim-ministrul Marcel Ciolacu şi premierul ucrainean Denis Şmîhal, aflat în vizită la Bucureşti, au semnat o declaraţie politică privind întărirea cooperării bilaterale în asigurarea tranzitului fiabil al mărfurilor din Ucraina. Premierul României a subliniat că țara noastră va fi alături de Ucraina în continuare.
”Sperăm ca prin România să tranziteze peste 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Traversăm o perioadă extrem de complicată, cu provocări fără precedent pentru securitatea continentului nostru şi a lumii întregi. Trebuie să rămânem însă fermi, pentru că această luptă este şi pentru protejarea modului nostru de viaţă şi a valorilor noastre fundamentale legate de democraţie şi libertate. Şi mă bucur că poporul român a înţeles din prima clipă aceste lucruri şi a dat dovadă de o solidaritate incredibilă cu Ucraina şi poporul ucrainean. Trebuie să apărăm dreptul Ucrainei de a decide în mod suveran asupra viitorului său. Pentru că o Ucraină independentă, suverană, democratică, liberă, prosperă, este în interesul strategic al României”, a spus premierul Marcel Ciolacu, într-o declaraţie de presă comună cu premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, aflat vineri la București.
În urmă cu câteva zile, pe 11 august, și vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, a participat la o întâlnire la Galați unde a anunțat că România va dubla cantitatea de cereale exportate de Ucraina prin România.
”A fost o întâlnire extrem de bună, fructuoasă, care ne va duce prin măsurile pe care le vom lua la creşterea capacităţii de tranzit a cerealelor care provin din Ucraina, prin România, astfel încât de la peste 2 milioane de tone cât avem acum lunar să ajungem la ţinta pe care ne-am propus-o în perioada următoare şi anume de aproape 4 milioane de tone”, a detaliat ministrul Sorin Grindeanu la conferința de presă de după eveniment.
Citiți și: Polonia cere 1 miliard de euro de la UE pentru a facilita exportul de cereale din Ucraina